Chlebek bananowo-bakaliowy
Jak zobaczyłam ten przepis i fotki u Kasi to normalnie od razu zapragnęłam zrobić coś tak pysznego. Taki chlebek pysznie nadziany. Pełna radości i chęci przystąpiłam do pracy i... oj byście musiały mnie widzieć jak latam po całej kuchni i szukam składników. A tu jakieś braki, no nie, sobie myślę, ja chcę ten chlebek i to zaraz. No i musiałam pokombinować i wykorzystałam wszystkie resztki i dodałam co nieco.
Efekt zadowalające, chlebek wyszedł pyszny, pachnący i bardzo aromatyczny w smaku. Tak nam smakował, że nawet nie zauważyłam kiedy wyparował. Ale nic to zrobię kolejny, i kolejny.
Efekt zadowalające, chlebek wyszedł pyszny, pachnący i bardzo aromatyczny w smaku. Tak nam smakował, że nawet nie zauważyłam kiedy wyparował. Ale nic to zrobię kolejny, i kolejny.
Polecam :-)
Składniki:
- 50 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g banana (najlepiej już dojrzałego)
- 100 g jabłka
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki błonnika jabłkowego Skworcu
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g bakalii - u mnie śliwki suszone, migdały Skworcu , orzechy ziemnie, skórka pomarańczowa Skworcu, mieszanka keksowa Skworcu , rodzynki, mango kandyzowane
Wykonanie:
Ja zmiksowałam masło, cukier, banany i jabłka w Thermomix - czas. 30 sek, obr.5. Następnie dodałam jajka i mąkę, proszek do pieczenia i wymieszałam, czas 30 sek, obr.4.
Jak nie macie takiego urządzenia do zmiksujecie mikserem masło z cukrem, dodajcie rozgniecione widelcem banany i starte jabłka i dalej miksujecie, dodajcie po jednym jajku i na koniec mąkę z proszkiem.
Ciasto przelewamy do miski i dodajemy bakalie, foremkę keksową smarujemy masłem, wykłądamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez godzinę. Studzimy na kratce.
Smacznego :-)
przyznam, że takiego jeszcze nie jadłam :) ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńGabrysiu polecam, jest pyszny :-)
UsuńA ja przed chwilą ze znajomym weterynarzem rozmawiałam o chlebkach bananowych, ale masz wyczucie ;)
OdpowiedzUsuńA widzisz :-) bardzo je lubię a ten wyszedł rewelacyjny w smaku :-)
UsuńGenialny ,prawda? I można dodać wszystkiego czego dusza zapragnie! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOj tak Kasiu :-) pyszny to mało powiedziane :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńJa też chcęęę! :)
OdpowiedzUsuńMoniczko wpadaj, podzielę się :-)
UsuńWow ,ale szczerze nadziany.
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny Lauro :-) polecam :-)
UsuńJaki pełen bakalii,pychota :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) pozdrowionka :-)
UsuńSuper chlebek ;) a ile ma bakalii, mniam:)
OdpowiedzUsuńMartuś rewelacyjny wyszedł, coś czuję że za kilka dni znowu go zrobię :-)
UsuńUwielbiam bananowe chlebki, najczęsciej robie z czekoladą, Twój wyglada idealnie:)
OdpowiedzUsuńNatalio z czekoladą też spróbuję, a ja polecam z bakaliami :-)
UsuńFantastycznie wygląda! I to z całymi bakaliami, super
OdpowiedzUsuńWitaj :-) dziękuje bardzo :-) pyszniutki wyszedł :-)
Usuńoj przydałby mi się do herbatki kawałek tego chlebka :-))
OdpowiedzUsuńOj z pewnością by Ci smakował, zapraszam. Pyszną herbatke także mam :-)
UsuńPysznie wygląda, mi niestety chlebki bananowe nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana z tego przepisu, wyszedł kombinowany co prawda ale udał się pysznie :-)
Usuńale nadziany ^^ :D
OdpowiedzUsuńmniam.. też mam ochotę teraz go robić! :)
Polecam, warto go zrobić :-) bardzo aromatyczny w smaku :-)
UsuńChlebek wygląda jak keks :) znakomity
OdpowiedzUsuńDziękuje Eluniu, polecam bo wyszedł smakowity, mniam dosłownie rozpływający się w ustach :-)
UsuńPrezentuje ,się rewelacyjnie ,nie ma to jak domowy chlebuś ten zapowiada się bardzo smacznie)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewuś z kubkiem herbaty lub kakao smakuje wybornie :-) polecam. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPysznie nadziany :) może mała wymiana...?:)))
OdpowiedzUsuńOj tak z chęcią :-)
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Justynko :-)
UsuńWspaniały chlebek, zdrowy, domowy. I pewnie pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńOj pachnie, jak go piekłam to aromat unosił się w całym mieszkaniu :-)
UsuńTaki chlebek to i ja chętnie bym zjadła. Nawet sam, bez niczego. Fantastycznie Marzenko Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńKrysiu jest pyszny, polecam spróbuj :-) pozdrowionka :-)
Usuńuwielbiam takie wypieki bakaliowe! :)
OdpowiedzUsuńJa też Madziu, pyszne i zdrowe :-)
UsuńMmm, ale bogato nadziany ;) Musi obłędnie pachnieć!
OdpowiedzUsuńEwuś oj pachnie w całym domu, a chlebek smakowity :-)
UsuńPyszniutki ten chlebuś:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-)
UsuńUwielbiam ciasta z bananami, a ten Twój chlebek tak hojnie nadziany! Wcale się nie dziwię, ze tak szybko wyparował ;)
OdpowiedzUsuńHi Agnieszko no szybko zniknął :-):-):-) był pyszny :-)
UsuńPyszne ciacho ;) uwielbiam takie a dawno nie piekłam!
OdpowiedzUsuńDzięki słonko :-) pozdrawiam :-)
Usuńjuż dodaje do ulubionych przepisów :)
OdpowiedzUsuńPolecam Karolinko. Jest pyszny :-)
UsuńJa piekłam kiedyś sam chlebek bananowy i pamiętam, że smak takich Chlebków jest niezwykły. Koniecznie muszę spróbować z dodatkiem bakalii! ;) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie spróbuj, w smaku rewelacja :-) miłego dzionka :-)
UsuńRobiłam kiedyś dawno temu coś podobnego;)) Przypomniałaś mi ten pyszny smak!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-):-):-) polecam bo wyszedł smakowity :-)
UsuńLubię takie bananowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńPyszne są. To takie małe przyjemności :-)
UsuńBananowe ciasta są pyszne:)
OdpowiedzUsuńAguś to wyszło wyjątkowo pyszne, może dlatego że tak kombinowane :-)
UsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuń