Hamburgery w wersji bez mięsa
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny domowy fast food, hamburgera, ale w wersji bez mięsa. Wymyśliłam sobie oto takie podanie, z kotletem z pieczarek i z jajkiem sadzonym. Eksperyment bardzo udany i smaczny. Upiekłam domowe bułki do hamburgerów z przepisu Domi. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
Bułki
- 600 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 290 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 rozbełtane jajko z 2 łyżkami mleka do posmarowania
- sezam do posypania
Kotlety pieczarkowe
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 6 jajek
- sos do hamburgerów Develey
- ketchup Develey
- sałata lodowa
- pomidor
- papryka czerwona
Wykonanie:
Bułki - Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i całą wodę - ciepła (max 37 stopni) i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski ( ja zrobiłam w misce Tupperware) wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól i wlewamy zaczyn, mieszamy i dodajemy roztopione i wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 7-8 części, mi wyszło 7 kulek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy jak placek, smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem, odstawiamy jeszcze na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy bułki przez 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Kotlety pieczarkowe - pieczarki ścieramy na tarce na duzych oczkach, dodajemy do nich bułkę tartą, płatki, jajka, sól i pieprz, mieszamy. Ręką nabieramy porcję i smażymy na patelni z odrobiną oleju kotleciki (przekładamy na patelnię i spłaszczamy łyżką, z porcji ma nam wyjść 6 kotletów).
Jajka smażymy na patelni, ja mam taką specjalną do jajek, ma ich być 6 ( przynajmniej u mnie, wy usmażcie ile chcecie, tak samo kotlety ).
Bułki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni chwilkę, smarujemy ketchupem i sosem do hamburgerów, kładziemy liść sałaty, kotleta z pieczarek, plaster pomidora i kawałki papryki, na to sos do hamburgerów, liść sałaty jajko i przykrywamy bułką, która też ma być wysmarowana ketchupem i sosem do hamburgerów.
Dużo radości mieliśmy podczas jedzenia takich wielkich hamburgerów, ale były pyszne :-)
Smacznego :-)
i u mnie dziś hamburgery, również w wersji wege;) ale chętnie zjadłabym jeszcze tego z pieczarkowym kotletem;)
OdpowiedzUsuńO widzisz, super, zaraz zajrzę do Ciebie :-) powiem Ci że były pyszne :-)
UsuńHmm... chętnie bym takiego zjadł :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kamilu, wyszedł rewelacyjny :-)
Usuńpieczarkowe burgery? ja się piszę :-)
OdpowiedzUsuńTak w wersji takiej bez mięsa, polecam do spróbowania :-)
Usuńburgery i kotlety bez mięsa bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) są pyszne :-)
UsuńZazdroszczę bułek, wyglądają tak profesjonalnie!
OdpowiedzUsuńA jakie są dobre w smaku, nie tylko do hamburgerów :-) spróbuj koniecznie :-) pozdrawiam :-)
UsuńTe burgery w sam raz dla mnie, pychotka Marzenko:)
OdpowiedzUsuńDanusiu były pyszne, będę je powtarzać, a te bułki jeszcze wykorzystam :-)
UsuńPiękne danie. Nie wiem kochana jak Ty takie burgery bez mięcha przemyciłaś domownikom. :) buziole
OdpowiedzUsuńDzięki Elu, a wiesz, że moim chłopakom smakowało i mam to szczęście, że lubią takie dania :-)
UsuńWiem kto z moich bliskich byłby chętny na takiego hamburgera, bo bez mięsa. Zapiszę przepis i zrobię niespodziankę, kiedy podam takiego hamburgera:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Krysiu, z pewnością będzie smakował :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPieczarkowe kotleciki bardzo mnie zaintrygowały, na pewno spróbuję takiej wersji hamburgerów :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) są rewelacyjne w smaku :-)
UsuńSuper pomysł takie bezmięsne hamburgery to dopiero coś.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) pozdrowionka :-)
UsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie http://agnieszkatestuje.blogspot.com/2014/08/rozdanie-z-naturalne-kosmetyki-24.html
Witaj :-) dzięki, już zaglądam :-)
OdpowiedzUsuńChyba jednak wolę z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńTosiu każdy woli coś innego, mamy różne smaki :-):-):-) ja jednak wolę bez mięsa :-)
UsuńMniam, zamawiam na kolację. :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Madziu :-)
Usuń:* :)
UsuńMam nadzieję , że będą smakowały :-)
UsuńSmaczne to one są na pewno, tylko te kotleciki z pieczarek na pewno łatwe do usmażenia nie są...
OdpowiedzUsuńWitaj Gaju :-) wcale nie ciężko, super się je formuje a smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem i super wyszły :-)
UsuńBez mięsa? To w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie częstuj się :-)
UsuńPycha, uwielbiam burgery i właśnie niedawno u mnie gościły na stole - tym razem klasyczne :) muszę skusić się teraz na wege
OdpowiedzUsuńPolecam. Mnie one zachwyciły :-)
UsuńNo kto by się spodziewał, że są bezmięsne. Wyglądają świetnie i niezwykle apetycznie. Świetny pomysł, na dzień, gdy akurat nie mamy ochoty na mięsko, a hamburgera byśmy zjedli. Pycha.
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :-) a to taka moja kombinacja ale pyszna :-) miłego dzionka :-)
UsuńBardzo lubię domowe hamburgery :) A takie bez mięsa są ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMój Junior złożył zamówienie na hamburgery ale takie inne :-) wyszły pyszne :-)
UsuńDomowe fast foody są najlepsze. Sama też czasem robię:) Twoje hamburgery wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDzięki. Też lubię i ja i moja rodzinka takie domowe fast foody :-)
Usuńwege burger :D bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Dominiko. Wyszedł pyszny, polecam a bułki rewelacja :-)
UsuńDomowe fast foody są najzdrowsze
OdpowiedzUsuńI pyszne. Cieszę się, że moje dziecko woli takie domowe od budkowych :-)
UsuńO kochana, co za pyszności! Najlepsze jest to co się nie mieści w ustach i czym się można bezkarnie ubrudzić ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
Oj tak. Mieliśmy masę śmiechu i frajdy z jedzenia :-) pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam domowe hamburgery, te kupne to same śmieci, nigdy nie jem, ale Twoje są przepyszne, świetny pomysł z tymi bezmięsnymi kotlecikami, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Natalio. My też nie jemy tych z budek :-) za to domowe są super :-)
UsuńWygląda smacznie!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:*
Obserwujemy?:>
Dziękuje :-) już wróciłam z odwiedzin. Pozdrawiam :-)
UsuńPowiem tylko tyle : mniam, mniam, mniam :) Dziękuję za taki pyszny przepisik w konkursie ;)
OdpowiedzUsuńTo ja dziekuje Moniczko :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńFajnie się prezentują i jak dla mnie pycha :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Oluś :-) bardzo nam smakowały. Polecam :-)
UsuńSmakowicie wyglądają i bez wątpienia bardzo sycące, hamburgery coś dla moich chłopaków ,jedzonko numer jeden.....
OdpowiedzUsuńPyszności )))
Ewo moi też lubią, ale do tej pory robiłam z mięsem, ale taka moja mała modyfikacja bardzo im smakowała :-) Pozdrawiam i polecam :-)
Usuńdomowe burgery.. :D nic dodać nic ująć!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, nic tylko jeść :-)
Usuńdomowe burgery najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńOj tak Dziewczyny, niech się te gotowe z budek schowają :-)
UsuńBardzo fajne te burgery, ciekawią i kuszą mnie te pieczarkowe kotleciki, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńEwuś spróbuj, jestem pewna, że będą Ci smakowały. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMarzenko, Twoje burgery zjadłabym, nawet z jajkiem sadzonym, za którym nie przepadam. Towarzystwo kotlecika pieczarkowego i domowa bułka zapowiadają pyszną ucztę. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-) danie wyszło naprawdę pyszne. Pozdrawiam :-)
Usuńostatnio staram się co najmniej 3 dni w tygodniu jeść wege, więc przepis bardzo się przyda :) ostatnio robiłam kotleciki brokułowe, też warte polecenia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) kotleciki brokułowe brzmią pysznie :-)
Usuńna taki hamburgerek to ja sie piszę bardzo. To właściwie nie ham tylko pieczaro burgrrek. Świetnie że zrobiłaś własne buły (ja niestety z pieczeniem pieczywa jestem na bakier)
OdpowiedzUsuńOj tam buły są łaywe do zrobienie, serio :-) a hamburgerka czy jak kto zwał polecam, jest pyszny :-)
Usuń