Keks pysznie nadziany
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu ciasta na niedzielę organizowanym przez Bożenkę. Tematem wypieków był tym razem keks. Powiem Wam szczerze, że keks robiłam może dwa-trzy razy w życiu, jadłam więcej, ale nie wszystkie mi smakowały. Niektóre były takie suche. Przejrzałam tym razem wiele przepisów uzbieranych z gazet, stary zeszyt mamy i tak powstał keks idealny jak dla mnie, pyszny, mokry i mocno nadziany pysznościami. Dopełnieniem jest lukier cytrynowy.
Ten keks upiekę na święta w tym roku.
Ten keks upiekę na święta w tym roku.
Do keksu dodałam produkty, które dostałam od firmy Fresano, która zajmuje się produkcją żywności ekologicznej, jest to firma rodzinna. Produkty jakie oferują posiadają certyfikaty, są najwyższej jakości i są bezpieczna dla zdrowia. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i polecam.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 250 ml napoju sojowego Alpro
- 4 jajka
- 100 g masła
- wanilia z połowy laski- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej
- 180 g mąki migdałowej Fresano
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego Fresano
- szczypta soli
- 20 g płatków migdałów
- 2 łyżki jagód goji
- 10 śliwek suszonych
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło i wlać do niego napój sojowy, przestudzić. Jajka wbić do miski i zmiksować mikserem na puszystą pianę, dodać cukier i wanilię, następnie dodawać na przemian mleko z masłem i mąkę pszenną i migdałową. Wsypać proszek i szczyptę soli, jeszcze chwilkę miksować. Do ciasta dodać bakalie, cynamon i przyprawę piernikową. Wymieszać łyżką. Blaszkę do keksu wysmarować masłem i posypać mąką migdałową, przelać ciasto i wstawic do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Przygotować lukier - do miseczki wycisnąć sok z połowy cytryny, dodawać tyle cukru pudru aż masa zgęstnieje. Polać lukrem przestudzone ciasto.
Smacznego :-)
Keks piekłam razem z:
- Asią
- Magdą
- Teresą
- Beatą
- Lidią
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚwietny wypiek! Wpraszam się na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam Agnieszko :-)
UsuńPyszny keks :) bardzo lubię takie ciasta :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńMartuś ja też :-) są pyszne :-)
Usuńpyszny keks, tak bardzo dawno go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńNo to czas to nadrobić :-) i upiec jeszcze przed świętami :-)
UsuńTaki keks już przywołuje wspomnienie świąt ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
Usuńświetnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justynko :-)
UsuńKeks mój ulubiony . Słodki kolorowy i pięknie pachnie na pewno .
OdpowiedzUsuńAsiu pachnie super a smakuje jeszcze lepiej :-)
Usuńpięknie się udał:) bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) pozdrowionka :-)
UsuńMniam Marzenko u Ciebie zawsze pyszności. Babka wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) oj wyszedł pyszny :-)
UsuńBardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńA mi się dzisiaj śnił keks:P to chyba znak, że muszę zrobic z Twojego przepisu:P
OdpowiedzUsuńNatalio polecam :-) wyszedł pyszniutki :-)
Usuńjak Ty to robisz, że Tobie to wszystko wychodzi?? ;) :*
OdpowiedzUsuńSłoneczko po prostu wchodzę do mojej czerwonej kuchni i robię :-)
Usuńo kochana! Znowu się zakochałam!!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) pozdrowionka :-)
UsuńWyszedł pięknie, aż szkoda , że u mnie nie lubią bakali:)
OdpowiedzUsuńNie lubią bakalii, no coś Ty :-) jak można nie lubić takich pyszności :-) to w takim razie zapraszam na kawałeczek :-)
UsuńPieknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA bardzo dziękuje :-)
Usuńkeks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych! świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki słonko :-) mi on bardzo zasmakował :-)
UsuńUwielbiam... ale tylko taki z dużą ilością bakali, taki jak Twój :) pycha!
OdpowiedzUsuńOj tak musi być mocno nadziany :-)
UsuńUwielbiam keks,Twój jest idealny.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńczyżby ćwiczenia przedświąteczne? :)
OdpowiedzUsuńNo oczywiście :-) trzeba mieć jakiś nowy przepis :-)
Usuńuwielbiam keks :)
OdpowiedzUsuńAguś u mnie wszyscy też bardzo lubią :-) pozdrowionka :-)
UsuńMniam, z pewnością smakuje obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! *.*
Witaj :-) oj pyszny wyszedł. Polecam :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńpiękny wyszedł Ci ten keks :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńLubię takie mocno bakaliowe
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy w smaku. Nie jest suchy :-):-):-)
Usuńale to pysznie wygląda ;) kawał dobrej roboty :) pozdrawiam Marzenko!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Starałam się :-)
UsuńPyszne ciasto Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu :-)
UsuńUwielbiam keksy! Ale mi smaka narobiłaś!! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :-)
UsuńPysznie, uwielbiam keksa. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie Marzenko. :)
Ja też Madziu. Pozdrawiam :-)
UsuńPysznie wygląda..u mnie bakalie troszkę opadły na dno ciasta..ale był smaczny..dzieki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuje również Bożenko :-)
UsuńNa bogato :) Rzeczywiście pysznie go nadziałaś, ja nie przepadam za bakaliami w cieście, ale moja rodzinka lubi, a ja zawsze potrafię docenić pyszne ciasto, takie jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Ewuś :-) polecam ten keks jest pyszny :-)
UsuńAle bombowy!!! dziękuję, Marzenko, za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko. Było pysznie :-)
UsuńOj jak cudownie wygląda, taki mega puszysty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) w smaku rewelacyjny :-) polecam :-)
UsuńKeks wygląda wspaniale! Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTakiego keksika to bym chętnie porwała! :-)
OdpowiedzUsuń