Sernik z kajmakiem i bakaliami
Zachciało mi się sernika, więc wybrałam się na zakupy i zrobiłam. Miałam taki fajny przepis na sernik ze starego zeszytu mamy i troszkę pokombinowałam i wyszedł pyszny, rozpływający się w ustach serniczek z kajmakiem. Zabrałam połowę ciasta do pracy i bardzo szybko zniknął z talerza, bardzo wszystkim smakował. Moje chłopaki stwierdzili, ze to najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Faktycznie wyszedł smakowity.
Zachęcam do spróbowania :-)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 jajka, 3 żółtka,
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mieszanki keksowej Skworcu
- 2 łyżki jagód goji Skworcu
- 2 łyżki kandyzowanej czerwonej porzeczki Skworcu
- 2 łyżki rodzynek
- puszka kajmaku i bakalie do ozdoby
Wykonanie:
Do miski włożyć mąkę, posiekaną margarynę, jajko i żółtko i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć na blaszkę i rozprowadzić palcami na całej powierzchni.
Do dużej miski włożyć jajka i żółtka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Budynie wymieszać z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej przy włączonym mikserze wlać olej, dodawać ser i na końcu wlać budynie. Masa jest dość rzadka.
Dodać skórkę pomarańczową, mieszankę keksową, żurawinę, jagody goji i rodzynki, zamieszać łyżką i wylać na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić ciasto na 1 godzinę - nie można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, grzanie góra-dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze ciasto na 15 minut, wyjąć i wystudzić. Posmarować kajmakiem i posypać orzechami i bakaliami ( ja posypałam orzechami nerkowca, mieszanką keksową i skórką pomarańczową ).
Ciasto jest bardzo smaczne i mokre. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Smacznego :-)
ale wspaniały i jaki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :-)
UsuńJaki wypasiony sernik. To ciasto które się nigdy nie znudzi i każdemu smakuje. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRacja Elu, ja serniczek uwielbiam :-) a ten zasmakował mi szczególnie :-)
Usuńahh tak za mną chodzi sernik ostatnio! a takie z kajmakiem to już niebo w buzi :-)))
OdpowiedzUsuńZa mną też chodził więc zrobiłam. Pyszny dosłownie rozpływa się w buzi :-):-):-)
UsuńWspaniały serniczek Marzenko, porywam jeden kawałeczek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, wyszła duża blacha :-):-):-)
UsuńWchodzę, a tu z samego rana takie cudo! Mniam!
OdpowiedzUsuńDominiko takie widoki z rana najlepsze :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)
UsuńSerniczek pierwsza klasa! I ten kajmak... mmm... Kusisz Marzenko, kusisz ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś. Polecam bo wyszedł rewelacyjny w smaku :-)
UsuńAleż słodziutki i kremowy :)
OdpowiedzUsuńOj tak Leno, słodki i bardzo kremowy :-) zapraszam :-)
UsuńAle pięknie wygląda w tej swojej słodyczy, cudny
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :-)
Usuńo jakie pyszności, nie dość że sernik to jeszcze karmel:)
OdpowiedzUsuńJustynko pyszności. Wyszedł hmmm idealny :-):-):-)
UsuńAle Ci pięknie wyszedł !! Serniki uwielbiam, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy. Sernik zawsze szybko znika :-):-):-) chyba najszybciej :-)
UsuńWygląda przepysznie :) Sernik a do tego kajmak równa się podwójna rozkosz dla podniebienia;]
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :-) jest pyszny :-)
Usuńjak dawno nie jadłam sernika! z kajmakiem musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjny, przynajmniej nam bardzo smakował. Polecam :-)
UsuńSerniczek pyszny,a do tego ta kajamkowa polewa...palce lizać:)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś. Spróbuj, jestem pewna że będzie smakował :-)
UsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :-) pozdrawiam :-)
UsuńMnie kajmakiem łatwo przekupić ;-) pycha ta polewa
OdpowiedzUsuńTo tak jak mnie :-) kajmak uwielbiam :-)
UsuńAle to musi być słodkie, pyszne i rozkoszne!
OdpowiedzUsuńJustynko poezja smaku :-) mniam :-)
UsuńPrzepięknie wygląda ten serniczek, mniam, jeszcze ten kajmak na wierzchu, cudo:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalio :-) moje smaki ulubione :-)
UsuńWygląda pięknie, taki kolorowy serniczek :-) Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńEwelinko jest rewelacyjny w smaku, polecam do wypróbowania :-)
UsuńTwoje ciasto wygląda jak zwykle rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, starałam się aby wyszło pyszne :-)
UsuńCudo! Ujęłaś w jednym wypieku wszystko co kocham, wszystko to... co powoduje u mnie ślinotok. Oficjalnie piszę że się wpraszam! :)
OdpowiedzUsuń:)
Zapraszam, poczestuje z ochotą i kawkę zaserwuje :-)
UsuńŚwietny sernik, pięknie i kolorowo ozdobiony...słodkości :)
OdpowiedzUsuńOj słodkości :-) ale raz nie zawsze co nie :-)
UsuńNa bogato ,no ,no ,rarytas.
OdpowiedzUsuńLauro jak go zrobiłam to przypomniały mi się święta, choinka :-) mniam :-)
UsuńOj ciasto z kajmakiem jest zawsze pyszne :D proszę o kawałeczek
OdpowiedzUsuńZapraszam Kasiu :-) serniczek pyszniutki :-)
UsuńFaktycznie pyszny Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu :-)
UsuńMarzenko, dobrze pokombinowałaś. Serniczek jak marzenie. Oj, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zapraszam zostało jeszcze kilka kawałeczków :-)
UsuńUwielbiam serniki ...ze skórką , komponuje się wyśmienicie a ten dodatkowo wygląda niebiańsko .Genialny przepis co, dla mnie ważne czytelny i nietrudny w przygotowaniu .
OdpowiedzUsuńWspaniały ....
Ewuś polecam, zrób jak lubisz takie smaki :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTy to rozpieszczasz tą swoją rodzinkę. Sernik pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńSłonko lubię rozpieszczać moich bliskich :-) to fajne uczucie :-) dziękuje bardzo i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSernik z kajmakiem i bakaliami coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńOlu oj pyszny był :-) pozdrowionka :-)
UsuńNo boski jest! I ten kajmak... Mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Tak kajmak to strzał w 10 :-):-):-)
UsuńSernikowe szaleństwo :) u mnie też sernik :) piękny ten twój
OdpowiedzUsuńAgnieszko my sernik uwielbiamy. Ale kto go nie lubi. Dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńSernik, kajmak- nie za dużo szczęścia naraz? Dla mnie bomba, nie mogłabym się zapewne oderwać od tego cuda :)
OdpowiedzUsuńMadziu oj pyszny wyszedł :-) mniam. Polecam :-)
Usuńjaki pyszny sernik, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) wyszedł smakowity :-)
OdpowiedzUsuńMatko z córką, jaka kolejka komentarzy i wcale się nie dziwię. Cisto wygląda niesamowicie, zachęcająco, pysznie – zabieram przepis dla siebie – dziękuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, serniczek polecam bo wyszedł rewelacyjny w smaku :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWygląda pięknie z tymi kolorowymi bakaliami :)
OdpowiedzUsuńA jaki jest pyszny, mniam :-) polecam :-)
UsuńMarzenko, jak dla mnie szczyt słodkości...
OdpowiedzUsuńUrszulko masz rację :-) bardziej słodko już się chyba nie da :-) pozdrowionka :-)
UsuńCudowny sernik, mniam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu. Pyszny wyszedł :-):-)
UsuńDoskonały serniczek !
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjny w smaku, polecam :-)
UsuńNa jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz ale już pisze - 38x25 :-) polecam serniczek jest pyszny, można go zrobić także w większej blaszce, będzie po prostu wyższy. Pozdrawiam :-)
Usuń