Sernik z kajmakiem i bakaliami





Zachciało mi się sernika, więc wybrałam się na zakupy i zrobiłam. Miałam taki fajny przepis na sernik ze starego zeszytu mamy i troszkę pokombinowałam i wyszedł pyszny, rozpływający się w ustach serniczek z kajmakiem. Zabrałam połowę ciasta do pracy i bardzo szybko zniknął z talerza, bardzo wszystkim smakował. Moje chłopaki stwierdzili, ze to najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Faktycznie wyszedł smakowity.

Zachęcam do spróbowania :-)


Składniki:
300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 jajka, 3 żółtka,
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki skórki pomarańczowej Skworcu
- 2 łyżki mieszanki keksowej Skworcu
- 2 łyżki jagód goji Skworcu
- 2 łyżki kandyzowanej czerwonej porzeczki Skworcu
- 2 łyżki rodzynek
- puszka kajmaku i bakalie do ozdoby

Wykonanie: 

Do miski włożyć mąkę, posiekaną margarynę, jajko i żółtko i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć na blaszkę i rozprowadzić palcami na całej powierzchni. 
Do dużej miski włożyć jajka i żółtka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Budynie wymieszać z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej przy włączonym mikserze wlać olej, dodawać ser i na końcu wlać budynie. Masa jest dość rzadka. 
Dodać skórkę pomarańczową, mieszankę keksową, żurawinę, jagody goji i rodzynki, zamieszać łyżką i wylać na ciasto. 
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić ciasto na 1 godzinę - nie można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, grzanie góra-dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze ciasto na 15 minut, wyjąć i wystudzić. Posmarować kajmakiem i posypać orzechami i bakaliami ( ja posypałam orzechami nerkowca, mieszanką keksową i skórką pomarańczową ). 
Ciasto jest bardzo smaczne i mokre. Dosłownie rozpływa się w ustach. 

Smacznego :-)








Imieniny u cioci

Komentarze

  1. ale wspaniały i jaki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wypasiony sernik. To ciasto które się nigdy nie znudzi i każdemu smakuje. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Elu, ja serniczek uwielbiam :-) a ten zasmakował mi szczególnie :-)

      Usuń
  3. ahh tak za mną chodzi sernik ostatnio! a takie z kajmakiem to już niebo w buzi :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też chodził więc zrobiłam. Pyszny dosłownie rozpływa się w buzi :-):-):-)

      Usuń
  4. Wspaniały serniczek Marzenko, porywam jeden kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wchodzę, a tu z samego rana takie cudo! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko takie widoki z rana najlepsze :-):-):-) pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

      Usuń
  6. Serniczek pierwsza klasa! I ten kajmak... mmm... Kusisz Marzenko, kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś. Polecam bo wyszedł rewelacyjny w smaku :-)

      Usuń
  7. Ależ słodziutki i kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wygląda w tej swojej słodyczy, cudny

    OdpowiedzUsuń
  9. o jakie pyszności, nie dość że sernik to jeszcze karmel:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale Ci pięknie wyszedł !! Serniki uwielbiam, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy. Sernik zawsze szybko znika :-):-):-) chyba najszybciej :-)

      Usuń
  11. Wygląda przepysznie :) Sernik a do tego kajmak równa się podwójna rozkosz dla podniebienia;]

    OdpowiedzUsuń
  12. jak dawno nie jadłam sernika! z kajmakiem musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł rewelacyjny, przynajmniej nam bardzo smakował. Polecam :-)

      Usuń
  13. Serniczek pyszny,a do tego ta kajamkowa polewa...palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś. Spróbuj, jestem pewna że będzie smakował :-)

      Usuń
  14. Mnie kajmakiem łatwo przekupić ;-) pycha ta polewa

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to musi być słodkie, pyszne i rozkoszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepięknie wygląda ten serniczek, mniam, jeszcze ten kajmak na wierzchu, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pięknie, taki kolorowy serniczek :-) Musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko jest rewelacyjny w smaku, polecam do wypróbowania :-)

      Usuń
  18. Twoje ciasto wygląda jak zwykle rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo! Ujęłaś w jednym wypieku wszystko co kocham, wszystko to... co powoduje u mnie ślinotok. Oficjalnie piszę że się wpraszam! :)

    :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny sernik, pięknie i kolorowo ozdobiony...słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Lauro jak go zrobiłam to przypomniały mi się święta, choinka :-) mniam :-)

      Usuń
  22. Oj ciasto z kajmakiem jest zawsze pyszne :D proszę o kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  23. Marzenko, dobrze pokombinowałaś. Serniczek jak marzenie. Oj, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu zapraszam zostało jeszcze kilka kawałeczków :-)

      Usuń
  24. Uwielbiam serniki ...ze skórką , komponuje się wyśmienicie a ten dodatkowo wygląda niebiańsko .Genialny przepis co, dla mnie ważne czytelny i nietrudny w przygotowaniu .
    Wspaniały ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś polecam, zrób jak lubisz takie smaki :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  25. Ty to rozpieszczasz tą swoją rodzinkę. Sernik pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko lubię rozpieszczać moich bliskich :-) to fajne uczucie :-) dziękuje bardzo i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  26. Sernik z kajmakiem i bakaliami coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  27. No boski jest! I ten kajmak... Mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sernikowe szaleństwo :) u mnie też sernik :) piękny ten twój

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko my sernik uwielbiamy. Ale kto go nie lubi. Dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  29. Sernik, kajmak- nie za dużo szczęścia naraz? Dla mnie bomba, nie mogłabym się zapewne oderwać od tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jaki pyszny sernik, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuje :-) wyszedł smakowity :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Matko z córką, jaka kolejka komentarzy i wcale się nie dziwię. Cisto wygląda niesamowicie, zachęcająco, pysznie – zabieram przepis dla siebie – dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, serniczek polecam bo wyszedł rewelacyjny w smaku :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  33. Wygląda pięknie z tymi kolorowymi bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Marzenko, jak dla mnie szczyt słodkości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulko masz rację :-) bardziej słodko już się chyba nie da :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  35. Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz ale już pisze - 38x25 :-) polecam serniczek jest pyszny, można go zrobić także w większej blaszce, będzie po prostu wyższy. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.