Tortilla z warzywami z patelni
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne i bardzo sycące danie, które można podać na obiad, zabrać ze sobą do pracy, na spacer lub podróż. Danie stworzyłam specjalnie na konkurs organizowany przez firmę Iglotex. Ten przepis pojawi się na stronie fb Iglotex i będziecie mogli na niego głosować, i tu niespodzianka, ponieważ firma przewidziała nagrody także dla osób, które będą głosowały.
Poinformuje Was jak będzie już ufuchomione głosowanie i podam linka do strony na fb. Głosować bedzie można od dnia 19.11.14 r. do dnia 07.12.14 r. Z góry dziękuje bardzo za każdy jeden głosik na moje danie, głosować można dodając komentarz z uzasadnieniem dlaczego moje danie ma wygrać. A teraz już zapraszam Was na smakowite danie. Porcja dla 4-8 osób.
Poinformuje Was jak będzie już ufuchomione głosowanie i podam linka do strony na fb. Głosować bedzie można od dnia 19.11.14 r. do dnia 07.12.14 r. Z góry dziękuje bardzo za każdy jeden głosik na moje danie, głosować można dodając komentarz z uzasadnieniem dlaczego moje danie ma wygrać. A teraz już zapraszam Was na smakowite danie. Porcja dla 4-8 osób.
Kochani można już głosować :-) zapraszam i dziękuje za wszystkie głosy i komentarze :-)
http://welcometabs.com/vote/4742
Zachęcam do spróbowania :-)
Składniki:
- 8 tortilli
- opakowanie warzyw na patelnię Iglotex
- opakowanie warzyw na patelnię po hiszpańsku Iglotex
- 300 g sera żółtego
- ketchup łagodny
- 300 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- papryka czerwona mała
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- pół puszki kukurydzy
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i podsmażamy, zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut pod przykryciem. Przekładamy do miski. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni wlewamy ponownie odrobine wody i wrzucamy warzywa na patelnię, pokrojona paprykę i kukurydzę, przyprawiamy przyprawą z opakowania, solą i pieprzem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z pieczarkami i mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Jeżeli jest bardzo gęste dodajemy odrobinę wody.
Patelnie smarujemy lekko olejem i kładziemy jeden placem tortilli, smaujemy ketchupem i posypujemy cały placek startym serem, układamy warzywa z mięsem i ponownie posypujemy serem, przykrywamy drugim plackiem tortilli posmarowany ketchupem, dociskamy,
Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, pamiętajmy że musimy zrobić minimalny gaz, aby placek nam się nie przypalił, a ser musi się rozpuścić. Teraz trzeba przełożyć placka na drugą stronę i ja mam na to taki sposób, że przekłądam placek na jeden talerz, przykrywam drugim talerzem i odwracam i ponownie przekładam na patelnię. Znowu przykrywam pokrywką na 2-3 minuty na minimalny gaz, aby placek się zarumienił a ser dobrze porpuścił.
Tak samo postępujemy ze wszystkiem plackami tortilli. Wyjdą nam 4 duże placki. Możemy je jeść na bieżąco, ale to wiążę się z tym, że jemy po kolei a nie wszyscy razem, ja zrobione placki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, i trzymały ciepło. Podałam więc od razu wszystkie placki.
Gotowe placki przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 4 części ostrym nożem i przekładamy na talerze, podałam z ketchupem i sosem czosnkowym.
Smacznego :-)
Z warzywami, z największą chęcią:)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :-)
UsuńOd dawna się zabieram,żeby zrobić coś w tym stylu i żeby było pysznie,jak u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńAguś danie nie jest trudne, szybko się je robi i jest pyszne, polecam i dziękuje :-)
UsuńSuper ta tortilla i jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Danusiu :-)
UsuńUwielbiam tortille! Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńKamilu cieszę się :-) pozdrawiam :-)
UsuńWygląda apetycznie ,pożywna sycąca na bogato...bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności.....
Pozdrawiam )
Ewuś oj syta i pyszna, spróbuj słonko :-)
Usuńto ja się wpraszam:)
OdpowiedzUsuńRenatko zapraszam :-)
Usuńwarzywne, przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmmm.. wszamałabym :)
To wpadaj do mojej kulinarnej kuchni :-)
UsuńProszę o cynk, to oddam głos! smaczne i bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńDziękuje, o wszystkim będę informowała :-)
UsuńBardzo smaczne danie, trzymam kciuki za konkurs :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) nie liczę na wiele, ale cieszę się, że wpadłam na taki pyszny pomysł z tymi warzywkami :-)
UsuńPyszna propozycja Marzenko, super pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś :-) będziemy się wspierać :-)
UsuńPomysłowe Marzenko bardzo podoba mi się twoja propozycja .
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :-)
Usuńwypasione tortille! bardzo smaczny obiad :-))
OdpowiedzUsuńNo wyszło super danie :-) pozdrowionka :-)
Usuńmmmm.... jak cudownie wygląda!! :) Smakowite, aromatyczne i barwne! Lubię tak.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńpyszne danie, takie to ja bardzo chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) i dziękuje :-)
UsuńMogę Ciebie odwiedzić? Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńOczywiście Aguś :-) dawaj :-)
UsuńTo danie jest cudowne! Uwielbiam takie... :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńUwielbiam tortillę z wszelkimi różnymi dodatkami. :-) Twoja wygląda mega smakowicie. :-)
OdpowiedzUsuńSuper głowiłam się jak zrobić tortillę bez opcji pieczenia :) Twoja wygląda, że aż ślinka cieknie :)na pewno przepis spróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie 😃
Usuń