Placki ziemniaczane
Dzisiaj mam dla Was najlepsze placki jakie jadłam. Pyszne i chrupiące, oglądałam kiedyś program Magdy Gessler "Kuchenne Rewolucje" i tam robili takie placki, proporcji nie pamiętam, utkwiło mi pamięci to, że tarkują ziemniaki na tarce, i odciskają wodę dodając tylko osadzającą się skrobię.
Dodałam jajo i mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej pory miksowałam ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.
Dodałam jajo i mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej pory miksowałam ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.
Zapraszam serdecznie :-)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej ryżowy do smażenia Oleofarm
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciskamy ziemniaki, ja zrobiłam to ręcznie, wodę wylewamy a do ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę i resztę soli, mieszamy. Na patelnię wlewamy olej ryżowy i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta łyżką i spłaszczamy placki, nie mają być grube. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Ja placki zjadłam same bez niczego, mój mąż z jogurtem i cukrem a syn z ketchupem. Były pyszne.
Czasem robię takie placki bez jajek i mąki. Takie smakują mi najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPartycjo muszę spróbować :-)
UsuńTakie smakołyki juz od rana? Marzenko ty to potrafisz smaku narobić! Wyglądają baardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńAgnieszko smakują rewelacyjnie, są pyszne i chrupiące :-)
UsuńUwielbiam placki ziemniaczane. I też pozwalam sobie na to szaleństwo (są kaloryczne), ale cóż zrobić :)) Ale zawsze ścieram na tarce :)
OdpowiedzUsuńKrysiu a ja do tej pory raczej miksowałam w TM :-) ale teraz będę ścierać bo takie smakują mi bardziej :-)
Usuńuwielbiam placki ziemniaczane :-))
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzinka również :-) pozdrowionka :-)
UsuńPlacki-zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńMoje placki ziemniaczane wyglądają identycznie jak Twoje. Uwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) buziaki :-)
Usuńwieki nie jadłam placków ziemniaczanych, ostatnio przypominasz mi o potrawach z mojego rodzinnego domu :)
OdpowiedzUsuńDo usług Madziu, polecam się :-) pozdrowionka :-)
Usuńczasem też idę na łatwiznę i używam robota, ale zupełnie inaczej smakują starte na tarce, są delikatniejsze. Sposób z odcedzaniem soku (czy jak to się nazywa;)) znam, ale stosuję nie do każdych odmian, niektóre ziemniaki są jakby suche, więc nie ma potrzeby ich odcedzać.
OdpowiedzUsuńRacja :-) moje puściły duuużo soku :-)
UsuńJako rodowita poznanianka po prostu uwielbiam placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :-) mimo że kaloryczne :-) ale przecież nie trzeba zjeść ich wiele bo są bardzo syte :-)
UsuńUwielbiam je i to bardzo.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam już życzenia bo mnie niedługo nie będzie.
Ciepłych ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia,
szalonego Sylwestra oraz aby nadchodzący Nowy Rok
przyniósł wam same dobrodziejstwa.Pozdrawiam.
Dziękuje Agatko, Tobie również życzę cudownych Świąt :-)
UsuńJak placki ziemniaczane to najlepsze są naszej babci, ale niestety ociekają wręcz tłuszczem :/
OdpowiedzUsuńTwoje takie nie są i chętnie byśmy ich spróbowały :)
Zapraszam :-) i polecam do smażenia olej ryżowy, ma takie właściwości, że danie nie wsiąka oleju jak gąbka :-)
UsuńW takim razie tym bardziej wypróbujemy ten olej :)
UsuńZiemniaki zawsze mam w domu i gdy nie mam czasu na szykowanie obiaduto w mig przy użyciu robota kuchennego robię placki :)
OdpowiedzUsuńZamiast mąki dodaje kasze manne - spróbuj - ciekawy mają smak :)
O dziękuje Aniu, następnym razem spróbuję :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPyszne placki, jak dobrze że o nich przypomniałaś. Choć na oleju ryzowym smazonych placków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKochana polecam olej ryżowy, super do smażenia, potrawy nie wsiąkają tak tłuszczu, no i jest bardzo zdrowy :-)
UsuńSmakowite placuszki :) u mnie też dzisiaj były na obiad placki ziemniaczane :) Ja jadłam z sosem pieczarkowo-koperkowym :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam z sosikiem pieczarkowym :-) pozdrowionka :-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDawno nie jadłam, narobiłam sobie smaka! :)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba zrobić :-) zawsze możesz wpaść do mnie na placka :-)
UsuńMoże ja sobie zrobię placki ziemniaczane jutro? Zobaczę czy czas pozwoli :)) buziole
OdpowiedzUsuńElunia koniecznie :-) pycha :-)
UsuńUwielbiam placki ziemniaczane w sobotę jadłam na obiadek.
OdpowiedzUsuńSą takie pyszne no ale za to jakie kaloryczne :)
Kochana raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi :-)
UsuńOj, jak ja dawno jadłam placki :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam, poczęstuje :-)
UsuńAleż dawno nie jadłam takich pysznych placków :)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić Dominiko :) pozdrawiam :-) i życzę smacznego :-)
UsuńDzisiaj miałam ochotę na takie placki :) Pyszne ;)
OdpowiedzUsuńMartuś oj pyszne były :-) jak dla mnie najlepsze :-)
UsuńTo może głupio zabrzmi, ale ja plackami ziemniaczanymi podbiłam serce mojego ukochanego :D Więc teraz mam do nich ogromny sentyment i... chyba będę musiała zrobić powtórkę z rozrywki (niech się na nowo zakocha) :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-) smacznego i dużo miłości :-)
UsuńPlacki starte na tarce są pyszne:)a tak na marginesie,to dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńPyszne bardzo, to zrób koniecznie :-)
Usuńsmak dziecinstwa <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak a do tego śmietana lub jogurt z cukrem :-)
UsuńAle zjadłabym placki, mmmmm....
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) poczestuje :-)
UsuńUwielbiam, mogłabym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię :-) pozdrowionka :-)
Usuń