Rozwiązanie konkursu na domowe bułki z Młyn Kopytowa
Kochani po pierwsze bardzo, ale to bardzo Wam dziękuje za tak liczne zgłoszenia w konkursie i pyszne propozycje na domowe bułki. Nie sądziłam, że będzie tego aż tyle, ale cieszę się, ze ze mną jesteście i tak uczestniczycie w konkursach. Wybór był naprawdę bardzo trudny, kilka dni się zastanawiałam kogo mam wybrać, oczywiście pomagali mi moi pomocnicy.
Jakbym mogła to bym przyznała nagrody dla wszystkich, dosłownie dla wszystkich. Wasze zgłoszenia były bardzo ciekawe i z pewnością nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Jakbym mogła to bym przyznała nagrody dla wszystkich, dosłownie dla wszystkich. Wasze zgłoszenia były bardzo ciekawe i z pewnością nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Ufff ciężko mi naprawdę... uwierzcie mi, to jest trudny orzech do zgryzienia. Ale nie będę marudziła w nieskończoność i trzymała Was w niepewności, ogłaszam wyniki i już.
I miejsce w konkursie zdobyła Pani Agata i jej bułki ziołowe :-)
Bułki ziołowe
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
1 jajko
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g sera typu feta
1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania
Drożdże pokruszyć do miseczki wsypać cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą wodą. W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia.
Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp 180*c.
Życzę smacznego!
Bułki ziołowe
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
1 jajko
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g sera typu feta
1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania
Drożdże pokruszyć do miseczki wsypać cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą wodą. W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia.
Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp 180*c.
Życzę smacznego!
II miejsce w konkursie zdobyła Pani Bożenka i jej bułki z amarantusem i oliwkami :-)
Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami
35 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
320 g mąki pszennej
2 łyżki amarantusa
1 łyżeczka soli
kilka czarnych oliwek Develey
2 łyżki oliwy
szczypta bazylii suszonej
żółtko +mleko do posmarowania
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem .Odstawić na chwilę.Do miski wsypać obie mąki, amarantus ,sól , bazylię , olej oraz pokrojone oliwki.Dodać drożdże z mlekiem i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.[ moje ciasto rosło w misce Tupperware].Wyrośnięte ciasto podzielić na 7- 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Bułeczki ułożyć na blasze ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut.
Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami
35 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
320 g mąki pszennej
2 łyżki amarantusa
1 łyżeczka soli
kilka czarnych oliwek Develey
2 łyżki oliwy
szczypta bazylii suszonej
żółtko +mleko do posmarowania
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem .Odstawić na chwilę.Do miski wsypać obie mąki, amarantus ,sól , bazylię , olej oraz pokrojone oliwki.Dodać drożdże z mlekiem i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.[ moje ciasto rosło w misce Tupperware].Wyrośnięte ciasto podzielić na 7- 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Bułeczki ułożyć na blasze ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut.
III miejsce w konkursie zdobyła Pani Wioleta i jej zawijaski :-)
Bułki
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru i łyżeczka mąki do rozczynu
1/3 szklanki letniej wody
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
farsz;
biała część pora
15 dag wędliny (u mnie boczek i szynka)
garść suszonych pomidorów
kilka kawałków marynowanej papryki
oraz
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
przyprawa do pizzy
sos pomidorowy
bazylia do dekoracji
Drożdze rozkruszam i zalewam odrobiną letniej wody. Mieszam z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, olej, zioła prowansalskie i dodaję wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę papryke i suszone pomidory. Wszystko razem podsmażam aż farsz lekko zmięknie. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę
wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz. Zostawiam wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. takie bułki piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać je startym serem.
Bułki
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru i łyżeczka mąki do rozczynu
1/3 szklanki letniej wody
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
farsz;
biała część pora
15 dag wędliny (u mnie boczek i szynka)
garść suszonych pomidorów
kilka kawałków marynowanej papryki
oraz
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
przyprawa do pizzy
sos pomidorowy
bazylia do dekoracji
Drożdze rozkruszam i zalewam odrobiną letniej wody. Mieszam z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, olej, zioła prowansalskie i dodaję wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pora kroję w półplasterki i podsmażam, dodaję pokrojoną w kosteczkę papryke i suszone pomidory. Wszystko razem podsmażam aż farsz lekko zmięknie. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę
wędlinę. Doprawiam solą i pieprzem. Lekko przestudzam. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję sosem pomidorowym opruszam przyprawa do pizzy i nakładam farsz. Zostawiam wolne brzegi. Zwijam w roladę. Następnie kroję w 2-3 cm plastry i układam na blasze. takie bułki piekę 20 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia można posypać je startym serem.
Dziękuje bardzo za wszystkie pyszne zgłoszenia. Na Wasze adresy wraz z numerem telefonu czekam 5 dni, jeżeli nie otrzymam adresu będę zmuszona wybrać kolejną z osób i przepisów. Jak tylko otrzymam wszystkich dane do wysyłki przekaże je do Młyn Kopytowa, przesyłka zostanie wysłana do 2 tygodni.
Bardzo bardzo dziękuję..:) I Gratuluję pozostałym dziewczynom..;)
OdpowiedzUsuńGratuluję :-)
UsuńExtra te bułki, wszystkie trzy przepisy, jednak zgadzam się z 1 miejscem, bułeczki do schrupania!!! Zrobię je na pewno!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mi też się bardzo spodobały :-)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszne buły ;)
OdpowiedzUsuńGratulacje zwycięzcom!!a przepisy super!!
OdpowiedzUsuńZiołowe bułeczki :-) Super, aż mi ślinka cieknie :-) Piękne mają kształty :-)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńŻyczę przyjemnego dziś Mikołaja.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, w sam raz do schrupania na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńGratuluje zwyciężczyniom :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratuluje zwycięzcom :) Marzenko bułki które wybrałaś wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam i miłego mikołajkowego wieczoru życę :):)
OdpowiedzUsuńWzajemnie Gabrysiu :-)
UsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję...mąka przyda sie do świątecznych wypieków..
OdpowiedzUsuńPyszności, gratuluję zwycięzcą
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, gratulacje dla wygranych! :)
OdpowiedzUsuńDołączam do gratulacji:) Wszystkie bułeczki wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńPrzeszło mi coś koło nosa, ale gratulacje dla zwycięzców :)
OdpowiedzUsuń