Ryba z sosem i ziemniakami
Powiem Wam szczerze, że do tej pory jakoś tak nie przepadałam za rybą, co prawda ją jadłam i nawet ze smakiem, ale miałam swoje ulubione - łososia, dorsza. Czasami makrela lub inna wędzona ryba. Ale od jakiegoś czasu mam ogromnego smaka na rybkę, nie wiem co jest tego powodem, chyba to prawda co mówią, że charakter i smaki zmieniają się co 7 lat.
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad, ziemniaki pieczone i ryba z sosem tatarskim i ogórkami konserwowymi. Pyszne danie, bardzo wszystkim smakowało, a mi najbardziej.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g filetu z morszczuka (kupiłam mrożony bez glazury)
- 1 kg ziemniaków
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- sos tatarski Develey
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- przyprawa do ryby
- mąka
- 1 łyżka oliwy
- olej rzepakowy do smażenia ryby
Wykonanie:
Rybę wykładamy na talerz i rozmrażamy, ale nie do końca. Posypujemy przyprawą do ryby, solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, pospypujemy przyprawą do ziemniaków, odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja termoobieg na 20 minut.
W tym czasie smażymy rybę na oleju rzepakowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wkładamy do piekarnika do ziemniaków (po 20 minutach pieczenia) jeszcze na 5 minut. Przekładamy na talerze, rybę polewamy sosem tatarskim i posypujemy posiekanymi ogórkami konserwowymi.
Smacznego :-)
Pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuńDziękuje Bożenko :-) pozdrawiam :-)
UsuńJak pysznie napasłam oczy przed snem :) buziole
OdpowiedzUsuń:))) i ja też :) pycha!
UsuńSmacznego Dziewczyny :-)
UsuńFull wypas na dobranoc...! Mniam!
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńTak to prawda, że smaki się zmieniają :) widzę to szczególnie po moich dziewczynach, jeszcze nie dawno nie chciały jeść ryb, a teraz wcinają aż im się uszy trzęsą:) świetna obiadowa propozycja:)
OdpowiedzUsuńTo dobrze Renatko, rybki są zdrowe :-)
UsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :-)
UsuńMmm, dobrze jest zjeść taki pyszny obiad :) Marzenko, rozpieszczasz domowników :)
OdpowiedzUsuńEwuś czasami trzeba :-) pozdrowionka :-)
UsuńA ja uwielbiam rybki :-)
OdpowiedzUsuńJa już też :-)
UsuńRybe powinniśmy częściej jeść, bo jest zdrowa. A jak pięknie pokazałaś na zdjęciach, może być i smaczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Dziękuje bardzo :-) lubię jak danie ładnie wygląda :-)
UsuńUwielbiam rybkę :) Twoja wersja wygląda bardzo ciekawie i smacznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna wyszła a z tym sosem nabrała charakteru :-)
UsuńPieczona ryba to zawsze dobry pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAle pysznie u Ciebie,super propozycja na obiadek
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Martuś :-)
UsuńPyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie tak, wszystkim bardzo smakował :-)
UsuńLubię rybkę w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńJa też Danusiu :-)
UsuńFajna rybka, w sam raz na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszna była :-)
UsuńBardzo lubię rybki :) W takim wydaniu również :))
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też :-):-):-) pozdrowionka :-)
Usuńsuper, taki obiad to zjadłabym (mimo że już dawno po kolacji nawet;)
OdpowiedzUsuńPyszny był :-)
Usuń