Świąteczne mini serniczki




Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta a każda z nas w kuchni siedzi uśmiechnięta. Pichci, gotuje i doskonale się z tym czuje, zagniata pierogi, kręci makowce i popija herbatkę korzenną. A ja napiłabym się dzisiaj grzańca, pada śnieg za oknem, ale robi się chlapa bo 2 stopnie na plusie.
Ale fajnie było postać w oknie z kubkiem gorącej herbaty i popatrzeć na świat w bieli. No i powstały w takiej przedświątecznej atmosferze, w blasku świec, zapachu cynamonu i pomarańczy pyszne mini serniczki świąteczne. Po prostu rewelacyjne w smaku. Do przygotowania serniczków użyłam produkty ze sklepu Ale Raj.

Zapraszam na serniczki :-)


Składniki:

- 130 g ciasteczek korzennych
- 50 g masła
- 500 g twarogu półtłustego
- 140 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- pół laski wanilli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 32 migdałów
- 2 garście rodzynek
- 2 garście żurawiny suszonej

- opakowanie serka mascarpone (250g)
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy połamane ciasteczka i miksujemy, dodajemy masło i ponownie miksujemy, przesypujemy do miseczki. Następnie do naczynia wkładamy twaróg, jogurt, jajko i białko, mąkę, cukier, wanilię, przyprawę do piernika i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy żurawinę i rodzynki i mieszamy łyżką. 
Do foremek silikonowych na muffinki przekładamy masę ciasteczkową i dociskamy palcami, nastepnie rozkładamy ciasto twarogowe, wciskamy do środka po 2 migdały i wyrównujemy. Ja rozłożyłam do 16 foremek. 
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, grzanie góra-dół, foremki przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Nastepnie wyciągamy blaszkę i zostawiamy serniczki w foremkach przez 30 minut, aby przestygły. Wyciągamy z foremek na talerz i schładzamy godzinę w lodówce.
Serek mascarpone mieszamy z 3 łyżkami jogurtu naturalnego gęstego i łyżką cukru pudru, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy. Przekładamy do woreczka i odcinamy koniec i dekorujemy wierzch serniczków, nie mam jeszcze urządzenia do dekorowania, muszę się za nim rozejrzeć, więc dekoruje za pomocą woreczka.
Wierzch kremu posypujemy przyprawą do piernika, możemy posypać skórką cytrynową.
Serniczki przechowujemy w lodówce.

Smacznego :-)











Świąteczne słodkości!

Komentarze

  1. lubię takie ciacha - szybkie i pyszne :)
    Miłego dnia pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają ślicznie :-))) fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i ze smakiem :) A tak w ogóle to wszędzie już robi się świątecznie. Pozdrawiam :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i już teraz zaczyna mi się to podobać :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. MMM... Z takimi dodatkami to muszą być niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wyglądają:) Oj, zjadłabym takie mini serniczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. jeju wyglądają idealnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo piękne te miniserniczki. Tyle ich zrobiłaś, że chyba się poczęstuję jednym. Nie mogę się opanować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie małe serniczki, nigdy nie wiem, kiedy przestać je jeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi ja mam tak samo :-) dlatego zaprosiłam rodziców na kawkę, tak więc siły zostały rozłożone :-)

      Usuń
  10. No super te mini serniczki :) Uwielbiam korzenne smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne, a że smaczne - w to nie wątpię!:) fajnie się odkleiły od foremek, zachowując wzorek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak silikonowe foremki są super w tych wypiekach :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. ale pyszności zaserwowałaś i myślę, że forma takich "mini" serniczków jest nawet lepsza, bo nie trzeba kroić kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu i fajnie się prezentują na talerzykach :-)

      Usuń
  13. Zapowiadają się bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki śnieg? Ostatni śnieg widziałam w styczniu! U nas dopiero pierwszy przymrozek się pojawił:)
    Może na święta trochę białego puchu spadnie.
    Serniczki cudne i pachnące Bożym Narodzeniem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszku spadło, ale rano już śladu nie było :-) a na świeta mógłby być :-)

      Usuń
  15. piękne serniczki, na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł podanie serniczków w formie babeczek :-) Bardzo smakowite zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne,trzeba będzie się za nie zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe są te serniczki :) Już widzę zdjęcia z nowej zdobyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Serniczki na raz i nie ma wyrzutów że za duży kawałek :) teraz to się dopiero zacznie szał gotowania, pieczenia i jedzenia :) a po świętach - dietetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ale smakowitości :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudownie wyglądają te maluszki! :) Muszą być boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Naprawdę nieźle Ci to wyszło, bardzo zachęcająco, bardzo elegancko, aż chce się je jeść!! Nie jedno, a dwa, trzy i wiecej!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, starałam się jak mogłam :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  23. Ale kusisz kochana :) Pyszne serniczki zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  24. piękne serniczki - takie podanie zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie serniczki to bym chętnie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudne serniczki, a jak Ty ładnie rymujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają ślicznie i chyba tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Są cudowne i na pewno bardzo smaczne 😋 SUPERrrrrr!!!!🎄

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.