Tort makowo - budyniowy





Zapraszam Was dzisiaj na pyszny torcik makowy, przełożony budyniem z nutką pomarańczy. Torcik jest lekki i niezbyt słodki. Rewelacyjnie sprawdzi się na świąteczny stół, na urodziny lub spotkanie w gronie znajomych. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu jakie ciasto zrobić na święta to ten torcik będzie pasował idealnie i smakował z pewnością każdemu.
Torcik zrobiłam z przepisu Kasia Moje Ciasto i zgłosiłam go do konkursu. Tort jest naprawdę pyszny.


Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

ciasto
- 50 g margaryny Kasia
- 160 g cukru - ja dałam brązowego trzcinowego
- 5 jajek
- 130 g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
- 1 kostka margaryny Kasia
- 3 opakowania bydyniu waniliowego z cukrem
- 1 litr mleka
- 2 pomarańcze
- 2 grejpfruty - pominęłam
- 75 g płatków migdałów

Wykonanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubić na szczywno z cukrem mikserem na najwyższych obrotach, następnie obroty zmniejszyć i dodawać po jednym żółtku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. Wystudzić ciasto, po otworzeniu piekarnika zostawić ciasto jeszcze na pół godziny i następnie wyjąć.
Krem - połowę mleka zagotować ze skórką startą z 1 pomarańczy, proszek budyniowy rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do gotującego się mleka mieszając, aż zgęstnieje, ugotowany budyń wystudzić. Miękką margarynę ubić mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt przekroić na 3 krążki, każdy z nich posmarować kremem, oraz boki. Schłodzić w lodówce. Następnie na patelni uprażyć płatki migdałowe, pomarańcze pokroić na kawałki lub wyfiletować, płatki migdałów posypać na całej górze tortu oraz na bokach, ułozyć kawałki pomarańczy.

Smacznego :-)











Wigilia 2014

Komentarze

  1. Ależ u Ciebie pyszności:) Taki tort jest idealny nie tylko na Święta. Każdy się na niego skusi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ten torcik. A zdjęcia takie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort piękny i bardzo bardzo smaczny 😊 :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, bardzo okazały tort. Z pewnością pyszny. Mimo, że tyle słodkości już spróbowałam to nie odmówiłabym małej porcji Twojego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuje, wyszedł pyszny :-) polecam :-) i zapraszam na kawałeczek :-)

      Usuń
  5. Ale bym zjadła kawałek takiego tortu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu zapraszam :-) tylko szybciutko bo nie wiem ile jeszcze uda mi się przechować torcik schowany w lodówce, w domu wiele chętnych jest na niego :-)

      Usuń
  6. Znów serwujesz kochana pyszności, ja zaczynam jutro wolno wchodzić w kierat pieczenia.. aż się boję :D Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia ja od jutra też szaleje na całego :-) ale mam pomoc w kuchni, przyjechała już do nas teściowa :-) miłego pichcenia :-)

      Usuń
  7. Fajny i pyszniutki torcik Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę nawet dwa kawałeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow podobny makowy torcik robiłyśmy jakieś dwa tygodnie temu, ale oczywiście bez glutenu :D Ale ten również wygląda przepysznie :D Życzymy powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A tak w ogóle to czemu jeszcze nie dodałyśmy tego bloga do obserwowanych? Nie wiemy jak to się stało, ale nadrabiamy błąd :D Pozdrawiamy :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię tortów, ale muszę przyznać Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko jest pyszny, lekki i niezbyt słodki, fantastyczny :-)

      Usuń
  12. a już myślałam, że to z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu w sumie to zrobiłam go dla mojej chrześnicy bo ma niedługo urodzinki a przyjechała do mnie właśnie dzisiaj :-)

      Usuń
  13. Wspaniały, upiekę podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny i bardzo smakowity:)
    Marzenko powodzenia w konkursie, trzymam kciuki i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, jaka szkoda, że tak strasznie nie lubię maku. :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity torcik, idealnie wpisałaś się nim w świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda i do tego nie potrzebujemy dużo składników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Dziękuje i zachęcam do zrobienia :-):-):-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  18. A u Ciebie jak zwykle same pyszności! Planuje taki popełnić na Święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aguś :-) zrób jest pyszny. Życzę smacznego :-)

      Usuń
  19. Piękny i napewno mega smaczniasty, pozdrawiam Marzenko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś pyszny bardzo :-) zniknął bardzo szybko :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  20. A ja nadal nie mam pomysłu na ciasto makowe, a Twój tort apetycznie wygląda :)
    pozdrawiam świątecznie, dużo spokoju i zdrowia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulko dziękuje bardzo, Tobie też życzę cudownych Świąt :-) a torcik polecam, jest wart zrobienia :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  21. Wygląda bardzo smakowicie :) Często robię podobny krem budyniowy, z tym że zamiast margaryny używam masła i nie dodaję cytrusów (jakoś nie przepadam za połączeniem owoców z taką masą). W tym roku zrobimy z mamą coś podobnego wizualnie - biszkopt przełożymy masą makową, to taki nasz rodzinny makowiec :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu :-) torcik jest pyszny i można dodać co kto lubi :-) pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :-)

      Usuń
  22. Świątecznie u Ciebie na blogu :) Pyszne ciasto robiłaś, aż zjadłabym kawałeczek jak na nie patrze :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kuszący wyglądem i smakiem torcik.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzenko torcik wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Torcik rewelacyjny, na pewno będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole :) na początku w składnikach chyba brakuje informacji ile maku potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jest podane - szklanka maku. A torcik pyszny. Polecam :-)

      Usuń
    2. Madziu jest podane - szklanka maku. A torcik pyszny. Polecam :-)

      Usuń
  27. Jaki apetyczny torcik. :-) Łapię kawałeczek do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale apetyczny, aż bym zjadła coś słodkiego od samego patrzenia na niego :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Mama robiła taki na świeta:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smakowity tort, uwielbiam mak, wiec na pewno zrobię go następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam, czy można zmniejszyć ilość margaryny w masie budyniowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Trzeba dać całą kostkę, ale można margarynę zastąpić masłem :-)

      Usuń
  32. Tort smaczny, ale bez wielkiego wow. Po tylu komentarzach sądziłam, że będzie dużo lepszy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.