Filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego




Bardzo lubię miód, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Bardzo często dodaje go do dań, które robię. Pasuje zarówno do słodkości jak i do mięsa czy sosów. Dzisiaj na obiad zrobiłam filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego. Podałam go z warzywami i ziemniakami. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste, z nutą słodyczy. Bardzo nam smakowało.

Faworki




Bardzo je lubię, ale jem tylko raz w roku na tłusty czawartek. Co prawda do tego dnia jeszcze troszku zostało, ale już dzisiaj zapraszam Was na ten smakowity deser. Robiłam je po raz pierwszy i już teraz wiem, że zawsze będę robiła swoje a nie kupowała. Wyszły pyszne, cieniutkie i chrupiące, robi je się naprawdę szybko.

Zupa cebulowa




Latają wszędzie dookoła jakieś paskudne wirusy, w niedzielę połamało mojego Juniora, potem siostra z dzieciakami i jej mąż, moja mama i teraz ja się coś dziwnie czuję. Łamie mnie w kościach, to chyba grypowe i nie mam za bardzo apetytu. Łykam jakieś cudne specyfiki i cieszę się, że jutro już piątek i wolne, to się wykuruję, mam nadzieję, bo od poniedziałku czekają mnie ciężkie dwa tygodnie w pracy, ciąg szkoleń i masa pracy.

Rozwiązanie konkursu na Wegetariański Hamburger z Develey




Nadszedł czas ogłoszenia wyników konkursu. Bardzo Wam dziękuje za wszystkie zgłoszenia, wszystkie hamburgery wyglądają przepysznie, fajne składniki i smakowite dodatki. Wybór pięciu burgerów był niezwykle trudny, kilka dni siedzieliśmy i przeglądaliśmy przepisy, zastanawiając się jakie wybrać.

Kaszotto z warzywami





Bardzo lubię jeść kaszę, jest smaczna i zdrowa. Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera witaminy i sole mineralne. Kasza gryczana ma jeszcze jedną cenną właściwość, nie zakwasza naszego organizmu, nie zawiera glutenu, ma dużo błonnika. Najlepsza jest kasza niepalona (nieprażona) zawiera większą ilość cennych składników, natomiast palona (prażona) ma ich mniej, ponieważ część traci w procesie palenia, ma za to bardziej wyrazisty smak niż niepalona.

Walentynkowa kolacja - konkurs z Ale Raj







Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis dla zakochanych a mianowicie pyszna i pełna miłości Walentynkowa Kolacja. Warunkiem udziału w konkursie jest użycie produktu, który znajduje się w ofercie sklepu Ale Raj, przykładowo jest tam żurawina, więc żurawina musi się znaleść w składnikach kolacji.

Dorsz pieczony z warzywami




Dzisiaj napadało u nas śniegu i dalej pada, ja za to serwuje pyszną rybkę pieczoną w piekarniku z warzywami. Podałam ją z frytkami. Danie bardzo aromatyczne i zdrowe. Od jakiegoś czasu ryby bardzo mi smakują co cieszy moich chłopaków, bo oni ryby uwielbiają. Tak mi się jakoś smaki zmieniają. Ryba to dorsz, którą dostałam od mojej siostry a ona z kolei od znajomego, ta rybka przyjechała do nas świeżo złowiona.

Hummus z harissą




Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę do pieczywa, sławny hummus. Z pewnością wszyscy go znacie, i pewnie wiele osób go już robiło. Pomysłów na tą pastę jest wiele, możemy do niej dodać to co akurat mamy pod ręką lub to na co mamy w danej chwili ochotę. Ja jestem wielką fanką past do kanapek, nie kupuje gotowych smarowideł w sklepach a wymyślam własne. Hummus robiłam już kilka razy, na różne sposoby. Zdecydowanie ten lubię najbardziej, ponieważ ma zdecydowany smak i wiele aromatów.

Patera na owoce i ciastka firmy Kozioł



Ostatnio miałam przyjemność testowania patery na owoce i ciastka lub inne słodkości firmy Kozioł ze sklepu internetowego Rossi.pl. W sklepie znajdziecie bardzo szeroki wachlarz produktów do domu, od kubeczków po patelnię, i nie tylko do kuchni. 
Mi ta patera, tzw etażerka bardzo pasuje do mojej czerwonej kuchni, szafki mają kolor czerwony a ściany są limonkowe i taki też kolor sobie wybrałam. 

Owsianka orzechowa




Jak już wiecie kocham owsianki i jem je niemal codziennie. Staram sie urozmaicać swoje owsiankowe śniadania i dodaje inne składniki, modyfikuje. Za każdym razem smakuje rewelacyjnie. A pomysłów jest jeszcze wiele. Tym razem owsianka orzechowa przygotowana na napoju orzechowym z Alpro. Dzisiaj rano źle się czułam, bolała mnie głowa i tak jakoś wstać nie mogłam, ale śniadanie mi pomogło i niestety nie obyło się bez tabletki.

Muffinki z miodem, bakaliami i kokosem




Muffinki, małe pyszne babeczki. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Najfajniejsze w nich jest to, że możemy za każdym razem upiec inne, dodać ulubione składniki, przygotować je w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja dzisiaj upiekłam słodkie muffinki w wersji bardziej zdrowej, pełne smakowitych składników i cennych w wartości. Miód, olej kokosowy, płatki owsiane, bakalie i orzechy to skarbnica dobroci.

Kolorowa szynka z szynkowara



Dzisiaj zapraszam Was na kolejną wędlinę zrobioną w szynkowarze. Tym razem postanowiłam wykorzystać filet z kurczaka i mielone mięso z szynki wieprzowej. Zrobiłam wędlinę w szynkowarze, który dostałam ze sklepu tradismak.

Zupa fasolowa



Naszła mnie ochota na zupę fasolową, której tak naprawdę jeszcze nigdy nie robiłam. Bardzo ją lubię zwłaszcza zimą i jesienią, ale jadłam do tej pory tylko u mojej mamy. Idealna na zimne dni i na wielki apetyt czy głód, świetnie syci i rozgrzewa. Jakiś czas temu udało mi się wygrać w konkursie super czerwone garnki marki  Florina.

Sałatka z makaronu gryczanego





Dostałam ostatnio makaron z mąki gryczanej. Powiem Wam, że nigdy go nie jadłam a bardzo ciekawił mnie jego smak. Od razu postanowiłam, że zrobię sałatkę. Makaron gryczany jest produkowany  z mąki gryczanej i wody źródlanej. Makaron ten ma inny smak niż makaron pszenny czy orkiszowy. Mi bardzo zasmakował, poza tym jest bardzo zdrowy, polecany w diecie bezglutenowej, ma mniej tłuszczu niż zwykły makaron i dużo potasu i magnezu.

Ryż z kurczakiem i curry po tajsku



Dzisiaj serwuje zdecydowane smaki i aromaty. Danie bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i lekko pikantne, no może dla niektórych osób bardziej pikantne. To zależy od naszych kubków smakowych, dla mnie zdecydowanie bardziej pikantne. Ale lubię czasami zjeść coś o wyrazistym smaku. Wróciłam z odwiedzin u rodzinki i nie miałam czasu na długie stanie przy garnkach w kuchni, więc podałam kurczaka przygotowanego w pysznym sosie curry po tajsku z ryżem.

Placki kokosowe



Jestem wielką fanką kokosowych smaków, nie przejdę obojętnie obok dania, które zawiera kokos. To takie moje małe uzależnienie. Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia". Lekko je zmodyfikowałam idąc w kokosowe smaki. Z podanej porcji wyszło 15 placuszków, w sam raz na śniadanie lub kolację a i nawet na obiad. Miłej niedzieli.

Ciasto snikers




Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto z orzechami. Jest to chyba wszystkim znany snikers. Jadłam to ciasto już kilka razy, w różnych wersjach, ale piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni, bo smakuje rewelacyjnie. Fakt jest słodkie, kaloryczne, ale pyszne i warte zrobienia i zjedzenia chociaż kawałka. Zmobilizowała mnie do pieczenia Bożenka i nasze wspólne pieczenie na fb. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, która to ciasto piecze od dawna.

Ciasto francuskie z warzywami i Serem Korycińskim "Swojskim"





Bardzo mi zasmakował ser koryciński, z jego pomocą możemy przygotowywać naprawdę pyszne danie, nadaje się nie tylko do kanapek. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam ciasto francuskie zapiekane z warzywami i właśnie serek korycińskim. Wyszło rewelacyjne w smaku, ser idealnie się rozpuścił i nadał zapiekance aromatu i smaku. Powiem Wam, że zrobiłam także sałatkę, efekt za jakiś czas na blogu.

Śledzie korzenne z porem i imbirem




No i mamy środę, ja to nazywam półmetek. Coraz bliżej wekendu i wolnego. Macie jakieś plany, ja zamierzam odwiedzić rodzinkę, odpocząć, poczytać książkę, która mnie pochłania ostatnio - fotografia kulinarna, pójść na spacer no i oczywiście ugotować coś pysznego. Wczoraj pogoda była prawie wiosenna, 8 stopni na termometrze i troszkę słoneczka. Podobno ma się zrobić chłodniej, ale zimy nie widać, przynajmniej w styczniu. Ciekawe jak będzie w lutym, są ferie to i śnieg by się dzieciakom przydał.

Ser Koryciński "Swojski"




Spotkała mnie ostatnio przyjemność posmakowania cudownego sera, produkowanego ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli. Jest to Ser Koryciński "Swojski". Ser produkowany jest przez Panią Czesławę Zarzecką w malowniczej podlaskiej gminie Korycin. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkować sery od Szwajcarów, którzy brali udział w walkach na Podlasiu w czasie potopu szwedzkiego.

Krupnik Maniusi



Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, gorącą i sytą zupkę, w sam raz na zimowe dni. Bardzo lubię zupy i w zasadzie dużo ich jemy na obiady, są smaczne i bardzo wygodne, jak się wróci z pracy szybko mamy gorący i gotowy obiad. A ta zupka powstała błyskawicznie. Jest bardzo syta i wystarczy, aby zaspokoić duży głód. Kto lubi może dodać mięso, lub podać z kawałkiem chleba. 

Konkurs z Develey - wegetariańskie hamburgery




Dzisiaj chciałabym Was serdecznie zaprosić na konkurs z firmą Develey. Konkurs bardzo ciekawy i kreatywny, mam nadzieję, że będziecie zainteresowani i zaskoczycie mnie swoimi propozycjami. Tym razem nagrody wybierzecie sobie sami, ponieważ w konkursie można wygrać punkty, które potem wymienicie na nagrody w ostrej promocji na stronie sponsora - zobaczcie tutaj.

Indyk na kanapki



Jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, zdrowych dodatków na kanapki. Takie wyroby smakują rewelacyjnie, długo utrzymują świeżość. Robię takie domowe szyneczki od dawna, tym razem zrobiłam taką prasowankę z indyka w  szynkowarze. Dostałam go do testowania ze sklepu tradismak. W takim szynkowarze można przygotować różne rodzaje mięs z różnymi dodatkami i przyprawami.

3 Bit



To ciasto znają chyba wszyscy i nie znam osoby, która go nie lubi. 3 Bit przygotowywałam już na wiele sposobów, w wersjach mniej lub bardziej kalorycznych. Ale naszą ulubioną wersją jest ten przepis i ostatnio tylko on króluje na stole. 

Gulasz mięsny z musztardą




Bardzo lubię robić dania jednogarnkowe, są świetne, pyszne i można je przygotować na wiele sposobów. Ja jakiś czas temu dostałam szybkowar i teraz mam pole do popisu. Wrzucam po prostu do garnka wszystko co mam pod ręką i tak powstają pyszne dania, ja jestem bardzo zadowolona z posiadania szybkowara. Wczoraj powstał gulasz z łopatki z warzywami i dodatkiem musztardy.

Deser lekki jak puch





Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i lekki deser. Lekki i szybki. Pomysł powstał z potrzeby chwili, zadzwonił do mnie mój chrześniak i zapowiedział się na odwiedzinki. Dodam, że brzdąc chodzi do przedszkola i super sobie radzi z obsługą komórki, nikt nie musi mu pomagać zadzwonić do cioci. Ostatnio jak był zrobiłam rogaliki, zresztą jego ulubione, tym razem postawiłam na coś szybkiego.

Pasta orzechowa na kanapki



Kolejna pasta na kanapki, tym razem z twarogu i orzechów laskowych. Możecie ją przygotować także z orzechów włoskich, ja niestety nie mogę ich jeść bo mam na nie uczulenie. 
Więc przygotowałam pastę z orzechów laskowych z dodatkiem oleju arachidowego z Oleofarm. Pasta rewelacyjnie smakuje na kanapki. Olej arachidowy bardzo dobrze wpływa na naszą skórę, natłuszcza ją i nawilża, wspomaga regenerację. Jest uznawany za olej bardzo zdrowy, ponieważ zawiera niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. 

Zupa ziemniaczana



Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zupę ziemniaczaną. Muszę przyznać, że robiłam ją po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Bardzo lubię zupy i postanowiłam, że bedzie ich znacznie więcej na blogu, będę szukała nowych smaków i aromatów, szaleństwa są wskazane. Będzie też sporo propozycji na zdrową kuchnię i własne wyroby, sałatki i surówki. Zupy należą do tego typu dań, które lubimy najbardziej.

Pizzerinki z łososiem





Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiadek, takie małe pizzerinki z łososiem. Pomysł podsunął mi Junior, który ostatnio był na urodzinach u kolegi i tam jadł podobne, ja postanowiłam dodać rybę. Ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuje. Kiedyś jadłam rybę może raz w miesiącu, teraz zdecydowanie częściej. Jak to się mówi smaki się zmieniają z wiekiem. A ryba to samo zdrowie. 

Rogaliki z nutellą



Mam wolne, odpoczywam. Bardzo mnie to cieszy, bo mam więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj zapraszam Was na rogaliki drożdżowe z nutellą i ziarenkami. Przepis znalazłam w książce Doroty Dardzińskiej " Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa". Rogaliki są pyszne, miękkie i długo pozostają świeże. Połowę zrobiłam z marmoladą różaną bo zabrakło mi nutelli.

Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami



Witam Was serdecznie w pierwszy dzień roku 2015. Jak spędziliście Sylwester, mam nadzieję, że miło i wesoło przy lamce szampana. Ja Sylwester spędziłam w rodzinnym gronie i świetnie się bawiłam. Mam dla Was dzisiaj przepis na paszteciki, które wczoraj królowały na stole razem z kubkiem czerwonego barszczu. Możemy je podać na ciepło lub zimno, smakują zawsze i na każdą okazję.