Ciasto francuskie z warzywami i Serem Korycińskim "Swojskim"
Bardzo mi zasmakował ser koryciński, z jego pomocą możemy przygotowywać naprawdę pyszne danie, nadaje się nie tylko do kanapek. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam ciasto francuskie zapiekane z warzywami i właśnie serek korycińskim. Wyszło rewelacyjne w smaku, ser idealnie się rozpuścił i nadał zapiekance aromatu i smaku. Powiem Wam, że zrobiłam także sałatkę, efekt za jakiś czas na blogu.
Mi bardzo smakuje, jestem oczarowana jego smakiem. Ten ser zostaje ze mną w mojej kuchni na długo. Polecam Wam spróbowanie tego sera chociaż raz, jestem pewna, że będzie smakował.
Mi bardzo smakuje, jestem oczarowana jego smakiem. Ten ser zostaje ze mną w mojej kuchni na długo. Polecam Wam spróbowanie tego sera chociaż raz, jestem pewna, że będzie smakował.
Zapraszam :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół puszki kukurydzy
- pół papyki czerwonej i żółtej
- opaowanie warzyw na patelnię - u mnie po grecku
- 150 g sera Korycińskiego "Swojskiego" z pomidorami, bazylią i czosnkiem
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- odrobina soli i pieprzu
- 8 pomidorków koktajlowych kandyzowanych
Wykonanie:
Warzywa na patelnię wrzucamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody, tak pół szklanki wystarczy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na kawałki, ser także w kostkę. Rozwijamy ciasto francuskie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do miski przekładamy podgotowane warzywa, ser, paprykę, pomidorki i kukurydzę, mieszamy i rozkładamy na środku ciasta. Po obu stronach nacinamy ciasto i smarujemy rozbełtanym jajkiem, zamykamy składając paski ciasta do góry i przyciskamy lekko palcem na górze, paski mają się ze sobą stykać. Smarujemy całe ciasto rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 40 minut, do zarumienienia. Kroimy i przekładamy na talerze, u mnie starczyło na trzy porcje, podałam ciasto z sałatką z mieszanki sałat, z pomidorkami koktajlowymi, porą, ogórkiem kiszonym, papryką i jogurtem.
Smacznego :-)
Ser Koryciński "Swojski" Pani Czesławy Zarzeckiej możecie kupić tutaj.
Ciasto francuskie jadłyśmy zawsze tylko i wyłącznie na słodko :D Jesteśmy ciekawe jak smakuje w takim wytrawnym wydaniu, bo prezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńPowiem tak, jest pyszne pełne smaków i aromatów, syte i po prostu musicie je spróbować koniecznie :-)
UsuńWpadłabym na takie ciasto z pysznym farszem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne jest to danie super połączenia ciasta francuskiego, które prawie zawsze podawałam na słodko.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) spróbuj pyszności. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMarzenko mi ten ser też bardzo zasmakował :) póki co delektuje się nim z bułką i jako przegryzka do winka, Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Jako że jestem miłośniczką zup to pewnie wykorzystam go do jakiejś zupy :) może cebulowa z grzanką zapieczoną serem? :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na Twoją pyszną zupkę :-) cebulowa byłaby rewelacyjna :-)
UsuńWidać ze pyszny mialas obiadek, az slinka leci od samego patrzenia
OdpowiedzUsuńOj pychota!! Ja tak strasznie lubię ciacho francuskie i na słodko i na słono!
OdpowiedzUsuńSer Koryciński:)..kto jadł ten wie:)! Szkoda tylko, że cena mniej łaskawa, ale cóż, dobre musi kosztować..
OdpowiedzUsuńMniam, rewelacyjnie wygląda i fotki super:)
OdpowiedzUsuńO tak, ciasto francuskie to jest coś :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam a dopiero co zjadłam kolacje:)
OdpowiedzUsuńMarzenko pyszny przepis:)
Dzięki Renatko. Było pysznie i muszę to powtórzyć :-)
UsuńWygląda cudownie :):) Tyle pysznych rzeczy zapieczonych w cieście :)
OdpowiedzUsuńNo i teraz przez ciebie jestem głodna :D Mniam, wygląda wystrzałowo!
OdpowiedzUsuńTwoją wersję ciasta z kaszą robiłam już wielkrotnie,teraz pewnie pora na warzywka:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz ;) Poproszę kawałeczek na późną kolację :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie pod każdą postacią, a z takim farszem to dopiero musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie przygotowane warzywka :) to lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietn farsz! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas Marzenko!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńuwielbiam ciasto francuskie w takim połączeniu! Bombowe :)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda:)ja również ostatnio przyrządzałam dania z ciasta francuskiego, które potrafi urozmaicic kazda potrawe:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie po prostu!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite zdjęcia, a potrawa pewnie jeszcze smaczniejsza :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodkradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)
UsuńObiad pierwsza klasa! Bardzo lubię takie zapiekanki. Super
OdpowiedzUsuńApetyczne.
OdpowiedzUsuńW sam raz na kolację z przyjaciółmi :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne pakieciki u Ciebie. Hmmm, chętnie wpadłabym do Ciebie żeby spróbować, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńślinka cienkie a brzuch na widok tego cuda woła jeść :D
OdpowiedzUsuńZapewniam, że było pyszne :-)
Usuńrewelacyjne danie! a sery korycińskie bardzo lubię i zawsze kupuję taki z czarnuszką lub z kminkiem!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym serem, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i tyle pyszności zawinęłaś w tym cieście.
OdpowiedzUsuń