Filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego




Bardzo lubię miód, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Bardzo często dodaje go do dań, które robię. Pasuje zarówno do słodkości jak i do mięsa czy sosów. Dzisiaj na obiad zrobiłam filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego. Podałam go z warzywami i ziemniakami. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste, z nutą słodyczy. Bardzo nam smakowało.
Podczas smażenia powstała pyszna glazura, która otuliła całe mięso swoim smakiem. Do mięsa dodałam miód od Miody Polskie.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 łyżki miodu Miody Polskie wielokwiatowego leśnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz świeżo zmielony kolorowy
- łyżka oliwy

Wykonanie:

Z miodu, sosu sojowego, przyprawy do kurczaka, czosnku, pieprzu i oliwy robimy marynatę, mieszamy wszystko w miseczce. Następnie kroimy filety na cztery części, mają być pojedyncze filety. Wkładamy do miski i zalewamy marynatą, mieszamy łyżką wszystko dokładnie, tak aby całe mięso pokryło się marynatą i wstawamy na noc do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię, ja robiłam na grilowej, i układamy filety. Smażymy na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie i rumiane. Polewamy pozostałą marynatą mięso podczas smażenia. Z marynaty powstanie taka glazura na mięsie. Podajemy z warzywami, ziemniakami, ryżem. 

Smacznego :-)











Komentarze

  1. mmmmiodzio!!! już wyobrażam, jaki on jest soczysty, miękki, aromatyczny... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko w miodzie musi naprawdę smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) aż się zrobiłam głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, robiłam kiedyś filety w miodzie i mleku i były pyszne więc i te nam pewnie zasmakują

    OdpowiedzUsuń
  5. Tęz robię taka marynatę, osattnio nawet mialam publikacje w pp na pałki w takiej marynacie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś sprawdza się do wielu dań a publikacji gratuluję :-)

      Usuń
    2. Oj tak, jak dla mnie miód i sos sojowy to połaczenie idealne a kolorek uzyskany dzięki temu połączeniu nieziemski :)

      Usuń
  6. Miodzio :) Uwielbiam a wręcz kocham filety z kurczaka. Twoje danie jest pyszne, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne mięsko, musi być bardzo soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobną marynatę jest bardzo dobra wychodzi z niej świetne mięsko. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy sposób wykonania fileta.Z racji,że zazwyczaj jest suchy marynata dodaje soczystości.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz rację, miód jest świetny do marynaty !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię kurczaka w takiej marynacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgłodniałam patrząc na te zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  13. W marynacie z miodu i sosu sojowego przygotowuję przeważnie skrzydełka. Uwielbiam tą marynatę, nadaje mięsu taki oryginalny, lekko słodki lekko słony smak.

    OdpowiedzUsuń
  14. Slodki bo miod. Wyrazisty bo sos sojowy. Marzenki pysznosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis , muszę go zapamiętać:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja mam materiał zdjeciowy na podobne danie. Marzenko, robiłam pałki z podobną marynata ale tam był jeszcze kieliszek wódki. Ale ja tak długo zawsze sie zastanawiam ktire zdjecia, że mam poślizg...

    OdpowiedzUsuń
  17. Widać że filecik bardzo soczysty... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo zachęcająco wygląda, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda na smaczne , bardzo, apetyczne.
    Trzeba przepis wypróbować z pewnością filet w takiej marynacie ma ciekawy smak .
    Pozdrawiam )))

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko takie miodowe marynaty mają coś takiego, że smak smażonego mięsa jest nie do opisania. Pysznie. Mam kilka rodzajów miodów, bo je lubię i używam do wielu przepisów. Ale chętnie znów sobie przygotuję coś podobnego. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam połączenie sosu sojowego z miodem, marynata idealna!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pyszności i mój ulubiony dodatek miód i sos sojowy mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglada jak rybna, hehe :) bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. też ostatnio myślałam o tej glazurze, wyborny Pan Kurczak! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzenko, danie prezentuje się bardzo wykwintnie :) Mniaaammmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piszcie jak wykonanie danie!to ważniejsze niż zachwyt nad obrazkiem!

    OdpowiedzUsuń
  27. Piszcie jak wykonanie danie!to ważniejsze niż zachwyt nad obrazkiem!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo apetyczne jest takie połączenie smaków. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis! Chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  30. piers z kurczaka jest zawsze the best Wystarczy fajna marynata jak twoja i caly smak ulega zmianie Super pomysl i kolorowa prezentacja Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. czy można zrobić na zwyklej patelni ? i czy muszę dolewać olej wcześniej ? I czy oliwę mogę zastąpić olejem ? Oraz czy mogę ją zrobić w grillu elektrycznym i piekarniku ? jeśli tak to ile czasu musi być ? i czy 2 podwójne to znaczy 4 filety piersi tak ? Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam - tak można zrobić na innej patelni, tak trzeba dolewać olej wcześniej, oliwę można zastąpić olejem, w piekarniku czy innym urządzeniu można zrobić, ile czasu - myślę że tak 20 minut wystarczy, 2 podwójne to cztery pojedyncze piersi. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.