Filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego
Bardzo lubię miód, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Bardzo często dodaje go do dań, które robię. Pasuje zarówno do słodkości jak i do mięsa czy sosów. Dzisiaj na obiad zrobiłam filet z kurczaka w marynacie z miodu i sosu sojowego. Podałam go z warzywami i ziemniakami. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste, z nutą słodyczy. Bardzo nam smakowało.
Podczas smażenia powstała pyszna glazura, która otuliła całe mięso swoim smakiem. Do mięsa dodałam miód od Miody Polskie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 łyżki miodu Miody Polskie wielokwiatowego leśnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz świeżo zmielony kolorowy
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Z miodu, sosu sojowego, przyprawy do kurczaka, czosnku, pieprzu i oliwy robimy marynatę, mieszamy wszystko w miseczce. Następnie kroimy filety na cztery części, mają być pojedyncze filety. Wkładamy do miski i zalewamy marynatą, mieszamy łyżką wszystko dokładnie, tak aby całe mięso pokryło się marynatą i wstawamy na noc do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię, ja robiłam na grilowej, i układamy filety. Smażymy na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie i rumiane. Polewamy pozostałą marynatą mięso podczas smażenia. Z marynaty powstanie taka glazura na mięsie. Podajemy z warzywami, ziemniakami, ryżem.
Smacznego :-)
mmmmiodzio!!! już wyobrażam, jaki on jest soczysty, miękki, aromatyczny... Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMięsko w miodzie musi naprawdę smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) aż się zrobiłam głodna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, robiłam kiedyś filety w miodzie i mleku i były pyszne więc i te nam pewnie zasmakują
OdpowiedzUsuńTęz robię taka marynatę, osattnio nawet mialam publikacje w pp na pałki w takiej marynacie ;)
OdpowiedzUsuńMartuś sprawdza się do wielu dań a publikacji gratuluję :-)
UsuńOj tak, jak dla mnie miód i sos sojowy to połaczenie idealne a kolorek uzyskany dzięki temu połączeniu nieziemski :)
UsuńMiodzio :) Uwielbiam a wręcz kocham filety z kurczaka. Twoje danie jest pyszne, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mięsko, musi być bardzo soczyste:)
OdpowiedzUsuńRobię podobną marynatę jest bardzo dobra wychodzi z niej świetne mięsko. Buziole
OdpowiedzUsuńOj pyszne Eluś. Pozdrowionka :-)
UsuńBardzo ciekawy sposób wykonania fileta.Z racji,że zazwyczaj jest suchy marynata dodaje soczystości.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMasz rację, miód jest świetny do marynaty !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka w takiej marynacie ;)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam patrząc na te zdjęcia...
OdpowiedzUsuńZapraszam Aguś :-)
UsuńW marynacie z miodu i sosu sojowego przygotowuję przeważnie skrzydełka. Uwielbiam tą marynatę, nadaje mięsu taki oryginalny, lekko słodki lekko słony smak.
OdpowiedzUsuńSlodki bo miod. Wyrazisty bo sos sojowy. Marzenki pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis , muszę go zapamiętać:)
OdpowiedzUsuńA ja mam materiał zdjeciowy na podobne danie. Marzenko, robiłam pałki z podobną marynata ale tam był jeszcze kieliszek wódki. Ale ja tak długo zawsze sie zastanawiam ktire zdjecia, że mam poślizg...
OdpowiedzUsuńNo to czekam na te Twoje pałki :-):-):-)
UsuńWidać że filecik bardzo soczysty... Pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda, gratuluję!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda na smaczne , bardzo, apetyczne.
OdpowiedzUsuńTrzeba przepis wypróbować z pewnością filet w takiej marynacie ma ciekawy smak .
Pozdrawiam )))
Dziękuje Ewuś :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMarzenko takie miodowe marynaty mają coś takiego, że smak smażonego mięsa jest nie do opisania. Pysznie. Mam kilka rodzajów miodów, bo je lubię i używam do wielu przepisów. Ale chętnie znów sobie przygotuję coś podobnego. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie sosu sojowego z miodem, marynata idealna!
OdpowiedzUsuńAle pyszności i mój ulubiony dodatek miód i sos sojowy mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglada jak rybna, hehe :) bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCudowny kurczak :)
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny, polecam :-)
UsuńRobiłam niedawno identyczne :)
OdpowiedzUsuńO jejku jakie pyszne mięsko.
OdpowiedzUsuńteż ostatnio myślałam o tej glazurze, wyborny Pan Kurczak! :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, danie prezentuje się bardzo wykwintnie :) Mniaaammmm!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuńPiszcie jak wykonanie danie!to ważniejsze niż zachwyt nad obrazkiem!
OdpowiedzUsuńPiszcie jak wykonanie danie!to ważniejsze niż zachwyt nad obrazkiem!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne jest takie połączenie smaków. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpiers z kurczaka jest zawsze the best Wystarczy fajna marynata jak twoja i caly smak ulega zmianie Super pomysl i kolorowa prezentacja Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńczy można zrobić na zwyklej patelni ? i czy muszę dolewać olej wcześniej ? I czy oliwę mogę zastąpić olejem ? Oraz czy mogę ją zrobić w grillu elektrycznym i piekarniku ? jeśli tak to ile czasu musi być ? i czy 2 podwójne to znaczy 4 filety piersi tak ? Pozdr.
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam - tak można zrobić na innej patelni, tak trzeba dolewać olej wcześniej, oliwę można zastąpić olejem, w piekarniku czy innym urządzeniu można zrobić, ile czasu - myślę że tak 20 minut wystarczy, 2 podwójne to cztery pojedyncze piersi. Pozdrawiam :-)
Usuń