Gulasz mięsny z musztardą
Bardzo lubię robić dania jednogarnkowe, są świetne, pyszne i można je przygotować na wiele sposobów. Ja jakiś czas temu dostałam szybkowar i teraz mam pole do popisu. Wrzucam po prostu do garnka wszystko co mam pod ręką i tak powstają pyszne dania, ja jestem bardzo zadowolona z posiadania szybkowara. Wczoraj powstał gulasz z łopatki z warzywami i dodatkiem musztardy.
Zjedliśmy go z chlebem, w sumie go zostało jeszcze trochę, więc dzisiaj podam go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Dodatek musztardy świetnie nadaje daniu charakteru.
Zjedliśmy go z chlebem, w sumie go zostało jeszcze trochę, więc dzisiaj podam go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Dodatek musztardy świetnie nadaje daniu charakteru.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg łopatki
- pół opakowania marchewki z groszkiem mrozonej
- pół puszki kukurydzy
- 2 cebule
- papryka żółta
- pęczek natki pietruszki (zostawić odrobinę do dekoracji)
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka papryki suszonej w płatkach
- 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba (ja dałam swój pieczony na zakwasie)
- szczypta chilli
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej Develey
Wykonanie:
Łopatkę kroimy na kawałki i przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Do szybkowara wlewamy 400 ml wody, wrzucamy mięso, pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę z groszkiem, kukurydzę i resztę przypraw. Wkładamy jeszcze połamany na kawałki chleb. Gotujemy od zagotowania i wyskoczenia cypelka 25 minut. Odparowujemy. Otwieramy i gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparować. Dodajemy natkę pietruszki, musztardę. Doprawiamy jeszcze do smaku. Przekładamy na talerze.
Smacznego :-)
pyszny gulasz, idealny na mrozy :-)
OdpowiedzUsuńZimą danie idealne:)
OdpowiedzUsuńAleż z ciebie płodna kucharka!!! Buziaki ogromne!!!
OdpowiedzUsuńHi dziękuje :-) buziaki :-)
UsuńPyszna propozycja obiadowa, mniam
OdpowiedzUsuńuu pycha! Na takie mięsko zawsze mam długie zęby :)
OdpowiedzUsuńtakie danie jest idealne na zimową porę:)
OdpowiedzUsuńPyszne, rozgrzewające danie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam wczoraj zupę gulaszową, ale i tak z chęcią się wproszę do Ciebie na porcję gulaszu ;) Może na placku ziemniaczanym ;p Mam ogromna ochotę na placek po węgiersku, a Twoje danie jeszcze bardziej narobiło mi apetytu!
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam!!!
Oj na placku zrobię następnym razem, dawno nie jadłam :-) pozdrowionka :-)
UsuńPyszny gulasz, pewnie świetnie rozgrzewa i na długo zaspokaja głód :)
OdpowiedzUsuńMusztarda fajnie podkręca smaki:)
OdpowiedzUsuńgulasz-marzenie;) również używam szybkowara do tego typu potraw, mięsko jest mięciutkie, a oszczędność czasu spora;)
OdpowiedzUsuńmmm... bardzo apetyczny gulasz :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw sumie beż mięcha też może się to udać :D
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :-)
UsuńPyszny obiadek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszny, treściwy posiłek :)
OdpowiedzUsuńDania garnkowe często robiłyśmy, kiedy jeszcze mieszkałyśmy z rodzicami ;) Ale głównie robiłyśmy je z makaronem :D Gulasz na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny, z musztardą jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Natalio, fajny smaczek :-)
UsuńPyszny gulasz, bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze :-)
OdpowiedzUsuńpyszne danie :)
OdpowiedzUsuńulalla pyszna propozycja na takie dni jak teraz..;)
OdpowiedzUsuńIdealna potrawa na zimowe dni :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe, a gulasze w szczególności bo są sycące. Twój przepis jest bardzo ciekawy na pewno wypróbuje :).
OdpowiedzUsuńPolecam Justynko, pysznie smakował :-)
Usuńpysznie musi rozgrzewać w chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńMusztarda bardzo pasuje do mięsa. Używam jej do zrazów zawijanych i tam doskonale się sprawdza. Do aromatycznego gulaszu będzie idealnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny dodatek, używam jej jeszcze do sałatek z oliwą :-)
UsuńMusztarda to świetny dodatek do mięsa!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię z cielęciny bigosik z jabłkami - dodam tak jak Ty musztardy:)
OdpowiedzUsuńSuper pyszne :) to fakt, że musztarda fajnie się sprawdza w takich daniach....ja robiłam kiedyś pyszną cielecinę z porem i musztardą - muszę to,, wrzucić,, na bloga :) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńGulasz gości u mnie rzadko bo nie jestem mistrzynią w tej dziedzinie, ale Twój muszę wypróbować!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się go robi w szybkowarze, nie jest skomplikowany a pyszny :-)
UsuńPięknie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzybkowar jest świetnym i bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni :D Gulasz na pewno wyszedł wyśmienity! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńDodatek musztardy do mięska jest rewelacyjny :) Pyszna propozycja na obiadek, Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko, pozdrawiam :-)
UsuńNastępnym razem spróbuję z dodatkiem musztardy :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmusztarda to świetny dodatek do mięs :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny gulasz w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńOch mój mąż uwielbia gulasz! Dziękuję za inspirację Marzenko :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, smaczego :-)
UsuńLubię takie domowe obiadki!! I piękne talerze Marzenko masz!
OdpowiedzUsuń