Indyk na kanapki



Jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, zdrowych dodatków na kanapki. Takie wyroby smakują rewelacyjnie, długo utrzymują świeżość. Robię takie domowe szyneczki od dawna, tym razem zrobiłam taką prasowankę z indyka w  szynkowarze. Dostałam go do testowania ze sklepu tradismak. W takim szynkowarze można przygotować różne rodzaje mięs z różnymi dodatkami i przyprawami.
Wystarczy uruchomić naszą wyobraźnię i smak. Takie domowe wędliny na kanapki są rewelacyjnym pomysłem i zdrowo jemy. Bez zbędnych dodatków i konserwantów, unikniemy także szybkiego psucia się wędlin sklepowych. Szynkowar jest pojemności 900 g, wystarczający dla mojej rodzinki. Szynkowar jest wykonany ze stali nierdzewnej, więc możemy przygotowywać szynki bez użycia woreczków. Można także dodać żelatyny do mięsa, ja jednak zrobiłam bez jej użycia. Zapraszam do zapoznania się z ofertą sklepu i do zrobienia domowych wyrobów.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 800 g filetu z indyka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżeczka peklosmaczka
- 2 łyżeczki przyprawy Szeherezada
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wykonanie:

Mięso z indyka kroimy w średnią kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, zamykamy w misce i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze - użycie woreczka nie jest konieczne, ponieważ szynkowar jest wykonany ze stali nierdzewnej - dociskamy, nakładamy wieczko zamykające i zamykamy klamrą. Do garnka wkładamy ściereczkę, umieszczamy szynkowar i wlewamy wodę do 1 cm poniżej brzegu praski, wstawiamy na gaz i zamykamy garnek pokrywą. Gotujemy 70 minut w temperaturze ok. 90 stopni. Mam specjalny termometr, którym mogę sprawdzić temperaturę gotowania. Produkt jest gotowy, gdy temperatura końcowa wewnątrz praski wynosi do 70 stopni. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, odstawić do wystudzenia i schować do lodówki na 10 godzin, ja schowałam na noc, nie należy do otwierać. Jeżeli robimy mięso bez woreczka należy szynkowar położyć do góry dnem, polać chwilkę wrzątkiem i mięso samo wypadnie. Ja tym razem zrobiłam z woreczkiem, więc po prostu go wyjęłam. Kroimy na plastry.

Smacznego :-)












Komentarze

  1. Cudna wędlinka :) I szynkowar pierwsza klasa :) Cieszę się,że już masz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Moniś, ja też się cieszę. Pozdrowionka :-)

      Usuń
  2. Bardzo lubię wędlinki z szynkowaru, twoja jest smaczniutka Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko prawdziwy rarytas zrobiłaś. Tylko pogratulować pomysłu. Pozdawiam Joanna Gralik

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał! Świetna wędlinka! Pysznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyszło, bardzo ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku :) Jaki wspaniały indyk na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale obłednie wygląda, uwielbiam domowe wędliny

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis!
    też robię różne wędlinki w szybkowarze, bo to proste i zdrowe wędliny bez cienia chemii.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne. Muszę nazbierać na szynkowar!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, musi smakować po prostu świetnie, na kanapki doskonała! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaciekawił mnie ten przepis, ponieważ w latach osiemdziesiątych mój tata robił szynki w szynkowarze...właśnie wczoraj wspominałam jakie wspaniałe szynki z niego wychodziły, muszę koniecznie poszukać na allegro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tato też takie robił i robi do dzisiaj :-) są świetne :-)

      Usuń
  12. Smakowicie wygląda, też uwielbiam domowe wędlinki i mięsa. Muszę w końcu zainwestować w szynkowar :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow do tego jakaś fajna surówka ze świeżych warzyw i jesteśmy pierwsze do tych kanapek :D Na takie coś można się skusić, a nie wcinać nie wiadomo co gotowe z puszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam listę zakupów, które muszę zrealizować. Jest na niej też właśnie szynkowar. Koniecznie go kupię, bo wędlina z niego wyszła wyśmienita. Ja też sama robię domowe wędliny ale bez tego urządzenia. Świetnie wygląda Twój indyk na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu. Wyszła pyszna. Już myślę nad kolejną :-)

      Usuń
  15. Ja również posiadam szynkowar :) Ostatnio robiłam wędlinę z kurczaka :) Wychodzą z niego pyszne wędliny i co najważniejsze, wiemy co jemy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł! Uwielbiam domowe wędliny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko ale mi chęci narobiłaś :) właśnie zamówiłam sobie szynkowar :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis, fajny ten szynkowar, muszę zastanowić się nad zakupem!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ładnie się prezentuje i zapewne pysznie smakuje . Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ładne mięseczko. Ja takowego urządzenia nie posiadam, ale niebawem pokażę jak sobie można bez niego poradzić. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj jadłabym! Szkoda, że nie jestem posiadaczką tego sprzętu (i na kupno się nie zanosi), bo pierwsza wypróbowałabym Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda obłędnie. Takie domowe, zdrowe jedzonko jest najlepsze, no i jak pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pani Marzenko, co to za przyprawa "szeherezada" ? Jakiej firmy, bo przyznam, że nie spotkałam się z taką nazwą, a może nie dopatrzyłam ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Tą przyprawę dostałam razem z szynkowarem, można ją kupić w sklepie internetowym http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-Szeherezada-S-a-40-g/151
    Jest to mieszanka przypraw do mięs.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.