Kaszotto z warzywami
Bardzo lubię jeść kaszę, jest smaczna i zdrowa. Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera witaminy i sole mineralne. Kasza gryczana ma jeszcze jedną cenną właściwość, nie zakwasza naszego organizmu, nie zawiera glutenu, ma dużo błonnika. Najlepsza jest kasza niepalona (nieprażona) zawiera większą ilość cennych składników, natomiast palona (prażona) ma ich mniej, ponieważ część traci w procesie palenia, ma za to bardziej wyrazisty smak niż niepalona.
Dzisiaj zapraszam Was na kaszę niepaloną z warzywami, pyszne, syte i bardzo zdrowe danie.
Dzisiaj zapraszam Was na kaszę niepaloną z warzywami, pyszne, syte i bardzo zdrowe danie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej Fresano
- 3 szklanki wody
- pół opakowania marchewki z groszkiem mrożonej
- 400 g pieczarek
- 2 szalotki
- 40 g masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, albo w rondlu. Wsypujemy kaszę i chwilkę podsmażamy na maśle, wlewamy szklankę wody, vegetę i gotujemy. W między czasie podsmażamy pokrojone pieczarki i szalotkę. Stopniowo dodajemy wodę, w połowie gotowania wrzucamy marchewkę z groszkiem, pieczarki i cebulkę. Dodajemy resztę wody i gotujemy, aż kasza zmięknie i wchłonie całą wodę - trwa to 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miseczek lub na talerze.
Lubię taki miksy z kaszą, fajne na szybki i zdrowy obiad ;)
OdpowiedzUsuńKasza gryczana ma dość charakterystyczny smak, przez co dużo osób po prostu jej nie lubi. Jednak warto włączyć ją do swojej diety, bo jak wspomniałaś, działa pozytywie na nasz organizm, a na pewno jej jedzenie nie niesie za sobą złych konsekwencji.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńMarzenko u mnie w domu przejdzie tylko nie palona, właśnie dlatego że jest łagodniejsza:)
OdpowiedzUsuńa danie wygląda pysznie:)
Uwielbiam! Najbardziej smakuje nam pęczotto. :) To świetny dodatek do obiadu.
OdpowiedzUsuńja również bardzo lubię jeść kaszę i wpraszam się jutro na obiad! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Madziu :-)
UsuńLubię takie dania, szybkie,proste a tak bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Świetny przepis Marzenko!!!
OdpowiedzUsuńpycha :) dobra na obiad solo lub jako dodatek do mięsa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię kaszę :) Twoje danie wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś :-)
UsuńKasza gryczana jest naszą miłością :) Uwielbiamy jej specyficzny zapach i smak :) Twoja propozycja podania bardzo nam odpowiada :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę gryczaną właśnie za jej smak i jej wartości odżywcze. Ta kasza pasuje prawie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, kapitalna propozycja na obiad! Uwielbiam takie dania! Twoja miseczka pełna witamin ;)
OdpowiedzUsuńmmmniam! to jest coś, czego teraz właśnie potrzebuję! Kasza z warzywami! Pycha!
OdpowiedzUsuńTo w takim razie zapraszam na obiad :-)
Usuńuwielbiam kaszę, szkoda, że ta niepalona nie jest tak łatwo dostępna!
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńMoge jeszcze tylko dodac ze kasza niepalona (biala) ma calkiem innym smak od palonej. Mnie osobiscie biala lepiej smakuje.
napewno b[pyszna uwielbiam kasze
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna Zofiu :-) polecam :-)
Usuńjadłam coś takiego :D szefowa nam zrobiła xd
OdpowiedzUsuńo takiej kaszy nie próbowałam:) spróbuję przemycić ten pomysł do mojego domu, może akurat zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńJustynko spróbuj, moim chłopakom smakowała :-)
UsuńZawsze jadłam kaszę gryczaną paloną, no muszę teraz spróbować tej niepalonej. Kaszotto rewelacja, lubię takie sycące dania.
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam kaszy gryczanej ale okazało się że moja córcia miłość do wszelkich kasz odziedziczyła po tatusiu i raz w tygodniu staram się jakąś kaszę przygotować - gryczaną robiłam kiedyś zapiekaną z pomidorami i serem żółtym, była pycha, teraz kolej na Twój przepis
OdpowiedzUsuńJa bardziej wolę właśnie niepaloną bo jest łagodniejsza w smaku. Smacznego i dziękuje :-)
UsuńFajny pomysł na szybki i syty obiad. Kaszotto jeszcze nigdy nie robiłam, ale risotto chodzi za mną od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania z kaszy :-)
OdpowiedzUsuńJestes Marzenko bardzo wyrozumiała dla mnie!! A co do Twojej potrawy to nazwa jest świetna a samo danie wyglada bardzo pysznie!!!!
OdpowiedzUsuń:-):-):-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńWolę kasze niepaloną, a w wersji kaszotta pewnie smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszne kaszotto :) zdrowe i kolorowe... mniam!
OdpowiedzUsuńMarzenko, jeszcze w sprawie konkursu chciałam dopytać: czy konkursowy przepis mogę opublikować też u siebie na blogu i czy..... mogę go dodać do innego konkursu...? Akurat wpadłam na coś co by pasowało do konkursu u Ciebie i ,, Czekoladowego...,, u Marceli :) To jak będzie...? ;)
Oluś oczywiście możesz publikować na blogu i możesz go dodać do konkursu u Marceli. Nie mam nic przeciwko kochana :-):-):-)
UsuńDzięki za cierpliwość,, do mnie,, ;)
UsuńPrzedstawia się pyszniutko, a i kolekcja naczyń z Włocławka, jesli dobrze poznaję, dodaje całości uroku:-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam dania z kaszy i warzyw :) A co do gryczanej, to mi bardziej smakuje palona, ze względu na ten charakterystyczny, gryczany smak, ale jem je na przemian :)
OdpowiedzUsuńMmm...to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńDla ilu osób starcza ?
OdpowiedzUsuńCztery osoby spokojnie się najedzą :-)
Usuńpięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPychotka takie kaszotto :-)
OdpowiedzUsuńPysznie! Lubię kaszotto, choć Twoje jest bardzo fit w porównaniu do mojego. I dobrze! Wiosna idzie! :)
OdpowiedzUsuń