Kaszotto z warzywami





Bardzo lubię jeść kaszę, jest smaczna i zdrowa. Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera witaminy i sole mineralne. Kasza gryczana ma jeszcze jedną cenną właściwość, nie zakwasza naszego organizmu, nie zawiera glutenu, ma dużo błonnika. Najlepsza jest kasza niepalona (nieprażona) zawiera większą ilość cennych składników, natomiast palona (prażona) ma ich mniej, ponieważ część traci w procesie palenia, ma za to bardziej wyrazisty smak niż niepalona.
Dzisiaj zapraszam Was na kaszę niepaloną z warzywami, pyszne, syte i bardzo zdrowe danie. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 3 szklanki wody
- pół opakowania marchewki z groszkiem mrożonej
- 400 g pieczarek
- 2 szalotki
- 40 g masła
- sól, pieprz

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, albo w rondlu. Wsypujemy kaszę i chwilkę podsmażamy na maśle, wlewamy szklankę wody, vegetę i gotujemy. W między czasie podsmażamy pokrojone pieczarki i szalotkę. Stopniowo dodajemy wodę, w połowie gotowania wrzucamy marchewkę z groszkiem, pieczarki i cebulkę. Dodajemy resztę wody i gotujemy, aż kasza zmięknie i wchłonie całą wodę - trwa to 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miseczek lub na talerze.

Smacznego :-)

Produkty Fresano znajdziecie tutaj.













Zimowy Obiad

Komentarze

  1. Lubię taki miksy z kaszą, fajne na szybki i zdrowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza gryczana ma dość charakterystyczny smak, przez co dużo osób po prostu jej nie lubi. Jednak warto włączyć ją do swojej diety, bo jak wspomniałaś, działa pozytywie na nasz organizm, a na pewno jej jedzenie nie niesie za sobą złych konsekwencji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko u mnie w domu przejdzie tylko nie palona, właśnie dlatego że jest łagodniejsza:)
    a danie wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Najbardziej smakuje nam pęczotto. :) To świetny dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również bardzo lubię jeść kaszę i wpraszam się jutro na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie dania, szybkie,proste a tak bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha :) dobra na obiad solo lub jako dodatek do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również bardzo lubię kaszę :) Twoje danie wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasza gryczana jest naszą miłością :) Uwielbiamy jej specyficzny zapach i smak :) Twoja propozycja podania bardzo nam odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię kaszę gryczaną właśnie za jej smak i jej wartości odżywcze. Ta kasza pasuje prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, kapitalna propozycja na obiad! Uwielbiam takie dania! Twoja miseczka pełna witamin ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmniam! to jest coś, czego teraz właśnie potrzebuję! Kasza z warzywami! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam kaszę, szkoda, że ta niepalona nie jest tak łatwo dostępna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis.
    Moge jeszcze tylko dodac ze kasza niepalona (biala) ma calkiem innym smak od palonej. Mnie osobiscie biala lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. napewno b[pyszna uwielbiam kasze

    OdpowiedzUsuń
  16. jadłam coś takiego :D szefowa nam zrobiła xd

    OdpowiedzUsuń
  17. o takiej kaszy nie próbowałam:) spróbuję przemycić ten pomysł do mojego domu, może akurat zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze jadłam kaszę gryczaną paloną, no muszę teraz spróbować tej niepalonej. Kaszotto rewelacja, lubię takie sycące dania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej ale okazało się że moja córcia miłość do wszelkich kasz odziedziczyła po tatusiu i raz w tygodniu staram się jakąś kaszę przygotować - gryczaną robiłam kiedyś zapiekaną z pomidorami i serem żółtym, była pycha, teraz kolej na Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardziej wolę właśnie niepaloną bo jest łagodniejsza w smaku. Smacznego i dziękuje :-)

      Usuń
  20. Fajny pomysł na szybki i syty obiad. Kaszotto jeszcze nigdy nie robiłam, ale risotto chodzi za mną od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestes Marzenko bardzo wyrozumiała dla mnie!! A co do Twojej potrawy to nazwa jest świetna a samo danie wyglada bardzo pysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wolę kasze niepaloną, a w wersji kaszotta pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne kaszotto :) zdrowe i kolorowe... mniam!
    Marzenko, jeszcze w sprawie konkursu chciałam dopytać: czy konkursowy przepis mogę opublikować też u siebie na blogu i czy..... mogę go dodać do innego konkursu...? Akurat wpadłam na coś co by pasowało do konkursu u Ciebie i ,, Czekoladowego...,, u Marceli :) To jak będzie...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oluś oczywiście możesz publikować na blogu i możesz go dodać do konkursu u Marceli. Nie mam nic przeciwko kochana :-):-):-)

      Usuń
    2. Dzięki za cierpliwość,, do mnie,, ;)

      Usuń
  24. Przedstawia się pyszniutko, a i kolekcja naczyń z Włocławka, jesli dobrze poznaję, dodaje całości uroku:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam dania z kaszy i warzyw :) A co do gryczanej, to mi bardziej smakuje palona, ze względu na ten charakterystyczny, gryczany smak, ale jem je na przemian :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dla ilu osób starcza ?

    OdpowiedzUsuń
  27. pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie! Lubię kaszotto, choć Twoje jest bardzo fit w porównaniu do mojego. I dobrze! Wiosna idzie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.