Muffinki z miodem, bakaliami i kokosem
Muffinki, małe pyszne babeczki. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Najfajniejsze w nich jest to, że możemy za każdym razem upiec inne, dodać ulubione składniki, przygotować je w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja dzisiaj upiekłam słodkie muffinki w wersji bardziej zdrowej, pełne smakowitych składników i cennych w wartości. Miód, olej kokosowy, płatki owsiane, bakalie i orzechy to skarbnica dobroci.
Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, pomaga nam w utrzymaniu prawidłowej sylwetki i pobudza przemianę materii. Świetnie się sprawdza zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Nadaje się do pieczenia, smażenia, smarujemy nim pieczywo, używamy do skóry i włosów.
Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, pomaga nam w utrzymaniu prawidłowej sylwetki i pobudza przemianę materii. Świetnie się sprawdza zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Nadaje się do pieczenia, smażenia, smarujemy nim pieczywo, używamy do skóry i włosów.
Bakalie i orzechy oraz płatki owsiane są zdrowym i smacznym sposobem na coś słodkiego i dostarczą nam witamin i minerałów a także błonnika.
Za to miód - no właśnie miód, tutaj zatrzymam się dłużej. I zapraszam Was do miejsca, gdzie powstaje prawdziwy rarytas od pracowitych pszczółek - miód pszczeli tylko z polskich pasiek od Miody Polskie. Znajdziecie tak szeroki wybór miodów od rzepakowego po wrzosowy, każdy znajdzie dla siebie coś co lubi. Każdy z tych miodów ma cenne właściwości dla naszych organizmów, dostarcza nam pierwiastków - potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu. Jest o wiele lepszy niż cukier. Ja do moich muffinek użyłam mojego ulubionego miodu gryczanego. Ma on cudowny zapach i smak, jest ciemniejszy niż inne miody. Zawiera dużą ilość rutyny, jest więc polecany przy chorobie wieńcowej i miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczym. Wzmacnia nasz układ odpornościowy i sprzyja odbudowie komórek kostnych, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Wzmacnia także nasze naczynia krwionośne, odtruwa i chroni wątrobę. Świetnie pomaga w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, ma dużo witaminy C, polecany po ciężkich chorobach i przeziębieniach. Miody od Miody Polskie są szczegółowo badane i są produktem natury a nie człowieka. Zapraszam Was serdecznie po słodki słoiczek zdrowia.
A wracając do muffinek. Upiekłam je na naszą akcję wspólnego wypiekania u Bożenki.
Składniki:
- 1 jajko
- 100 g oleju kokosowego
- 160 g serka homogenizowanego - u mnie Danio
- 100 g miodu gryczanego
- 200 g mąki pszennej
- 100 g płatków pełnoziarnistych błyskawicznych
- szczypta soli
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- garść migdałów
- garść orzechów nerkowca
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce umieszczamy miód i olej kokosowy, lekko podgrzewamy - ja wstawiłam do garnka z gorącą wodą i chwilkę mieszałam, aż olej się rozpuścił. Następnie dodajemy rozbełtane jajko i serek. Mieszamy. Do większej miski wsypujemy mąkę, płatki, sól, rodzynki, żurawinę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i lekko posiekane orzechy i migdały. Dodajemy składniki mokre - miód z resztą składników. Mieszamy łyżką.
Przygotowujemy foremki do muffinek, u mnie silikonowe (13 sztuk) przekłądamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Upieczone muffinki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce. Takie muffinki są pyszne i świetnie pasują na drugie śniadanie lub podwieczorek czy deser.
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńinteresujące i bardzo apetyczne muffiny :)
OdpowiedzUsuńporywam jedną babeczkę jako deser po obiadku :)
OdpowiedzUsuńplanuje muffinki na jutro, a Twoje kuszą, więc może zrobię podobne;)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, pysznie wyszły :-)
UsuńBabeczki idealne ;)
OdpowiedzUsuńFajne babeczki :) a miodzio gryczany uwielbiam, daje fajny smaczek wypiekom :)
OdpowiedzUsuńPyszne muffiny :) Biorę jedną dla siebie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmm takie wypieczone:) Smakowite
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś :-)
UsuńSuper taki przepis.Fajnie wyglądają.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie babeczki:) Zjadłabym kilka.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, na muffinki zawsze jestem chętna:)
OdpowiedzUsuńPyszne muffinki, uwielbiam je
OdpowiedzUsuńpieknie ci wyszły, porywam jeden :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Aguś :-)
UsuńMuffinki na bogato czyli to co lubię najbardziej :D mniami
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że miód gryczany ma tyle własciwości! A akurat taki posiadam w domu więc musze sobie zaaplikować :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wydlądają bardzo smacznie :)
Ja uwielbiam miód rzepakowy kremowy i tylko taki kupuję, babeczki na piątkę :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka! Kokos, miód, bakalie. Smakowitości:-)
OdpowiedzUsuńProszę dwie!.
OdpowiedzUsuńJuż zgłodniałam, bardzo ciekawe muffinki :) uwielbiam miód w połączeniu bakaliami.
OdpowiedzUsuńte bakalie, ja po prostu jem oczami i wszędzie, gdzie widzę bakalie od razu robię się głodna!
OdpowiedzUsuńMadziu ja je też uwielbiam i zawsze mam zapas w kuchni :-)
UsuńMamy słabość do wszelkich muffinek :D A Twoje brałybyśmy kilogramami, bo z bakaliami :D
OdpowiedzUsuńAle dumnie się prezentują. Mogę jedną? Ja ostatnio robiłam muffinki z toffi. Ale aż tak imponująco nie wyglądały. Muszę sobie kupić porządną muffinkową formę. Wtedy na pewni spróbuję tych cudności! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być z tymi wszystkimi bakaliami i miodem :) Muffinki z dodatkiem płatków owsianych są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Zapiszę Marzenko i spróbuję zrobić wq Twojego opisu, bo mi ślinka cieknie na widok Twoich muffinek :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Marzenka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu :-)
Usuńpyszne muffinki
OdpowiedzUsuńMuffinki na miodzie i z bakaliami, cóż za pyszności.
OdpowiedzUsuńmam wszystkie składniki wiec chyba dzisiaj przyrządze takie cudownosci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, z miodem i bakaliami super smakują :)
OdpowiedzUsuńUrocze muffinki! Pyszne i zdrowe, nic tylko zjadać :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuń