Ryż z kurczakiem i curry po tajsku



Dzisiaj serwuje zdecydowane smaki i aromaty. Danie bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i lekko pikantne, no może dla niektórych osób bardziej pikantne. To zależy od naszych kubków smakowych, dla mnie zdecydowanie bardziej pikantne. Ale lubię czasami zjeść coś o wyrazistym smaku. Wróciłam z odwiedzin u rodzinki i nie miałam czasu na długie stanie przy garnkach w kuchni, więc podałam kurczaka przygotowanego w pysznym sosie curry po tajsku z ryżem.
Zrobiłam go przy użyciu gotowej mieszanki przypraw, zawierającej trawę cytrynową, curry, czerwoną paprykę, ziemniaki, cebulkę dymkę, imbir, płatki kokosowe, orzeszki ziemne, papryczki chili i suszone pomidory. Same naturalne dodatki. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 2 woreczki białego ryżu
- opakowanie przyprawy czerwone curry po tajsku Royal Brand
- 500 g filetu z kurczaka
- sól do smaku
- 2 czubate łyżeczki miodu
- łyżka oleju

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce oleju na patelni. Mieszankę przypraw mieszamy z wodą, ja dałam 400 ml i wlewamy do podsmażonego kurczaka, dodajemy miód i sól, mieszamy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. 
Gotujemy ryż i przekładamy go do misek (3 porcje), na środku układamy gotowego kurczaka z sosem. 

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Kuchnia orientalna - moja ulubiona... ostre i zdecydowane smaki do tego szybkie i smaczne danie, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karino ja też tak lubię a to danie wyszło naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  2. Jak dawno już nie jadłam takich smaków...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tajska kuchnia charakteryzuje się konkretnym smakiem :) To jest naprawdę niesamowita kuchnia, warto spróbować.

      Usuń
    2. Zdecydowanie zgodzę się z tym co napisał Fenix. Kuchnia tajska charakteryzuje się konkretnym, ale to konkretnym smakiem, który warto spróbować.

      Usuń
  3. W takich daniach najlepsze są aromaty, te wszystkie przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam lubię takie smaki! ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Po polskim weekendzie z bigosem i fasolą, chętnie zjadłabym Twojego dania...

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie smaki i dość często je ostatnio przygotowuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kuchnie tajską, zaciekawiła mnie ta przyprawa. Nic tylko lecieć do sklepu i zrobić coś pysznego. Nachodzi mnie na przetestowanie dania z użyciem mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne danie, które posmakuje każdemu;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj Marzenko, Ty chyba wiesz co lubię ;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię kuchnie tajską :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niby kurczak z ryżem, a można wyczarować z tych składników prawdziwe cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. na kuchni tajskiej sie nie znam, ale chętnie spróbowałabym twojego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez robię kurczaka curry, bardzo go lubi moja rodzinka

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakoś do tajskiej kuchni nie mogę się przekonać. Za to lubię oglądać filmiki z ichniejszym streetfoodem:) Nie dość, że smacznie, to jeszcze poznaje się kulturę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.