Ryż z kurczakiem i curry po tajsku
Dzisiaj serwuje zdecydowane smaki i aromaty. Danie bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i lekko pikantne, no może dla niektórych osób bardziej pikantne. To zależy od naszych kubków smakowych, dla mnie zdecydowanie bardziej pikantne. Ale lubię czasami zjeść coś o wyrazistym smaku. Wróciłam z odwiedzin u rodzinki i nie miałam czasu na długie stanie przy garnkach w kuchni, więc podałam kurczaka przygotowanego w pysznym sosie curry po tajsku z ryżem.
Zrobiłam go przy użyciu gotowej mieszanki przypraw, zawierającej trawę cytrynową, curry, czerwoną paprykę, ziemniaki, cebulkę dymkę, imbir, płatki kokosowe, orzeszki ziemne, papryczki chili i suszone pomidory. Same naturalne dodatki.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 2 woreczki białego ryżu
- opakowanie przyprawy czerwone curry po tajsku Royal Brand
- 500 g filetu z kurczaka
- sól do smaku
- 2 czubate łyżeczki miodu
- łyżka oleju
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce oleju na patelni. Mieszankę przypraw mieszamy z wodą, ja dałam 400 ml i wlewamy do podsmażonego kurczaka, dodajemy miód i sól, mieszamy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu.
Gotujemy ryż i przekładamy go do misek (3 porcje), na środku układamy gotowego kurczaka z sosem.
Smacznego :-)
Kuchnia orientalna - moja ulubiona... ostre i zdecydowane smaki do tego szybkie i smaczne danie, czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńKarino ja też tak lubię a to danie wyszło naprawdę pyszne :-)
UsuńFajny i prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Ewo. Pozdrawiam :-)
UsuńJak dawno już nie jadłam takich smaków...;)
OdpowiedzUsuńTajska kuchnia charakteryzuje się konkretnym smakiem :) To jest naprawdę niesamowita kuchnia, warto spróbować.
UsuńZdecydowanie zgodzę się z tym co napisał Fenix. Kuchnia tajska charakteryzuje się konkretnym, ale to konkretnym smakiem, który warto spróbować.
UsuńUwielbiam ostre smaki
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńOstre najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńHi też tak czasami wołam :-)
UsuńW takich daniach najlepsze są aromaty, te wszystkie przyprawy :)
OdpowiedzUsuńmniam lubię takie smaki! ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPo polskim weekendzie z bigosem i fasolą, chętnie zjadłabym Twojego dania...
OdpowiedzUsuńZapraszam Patrycjo :-)
UsuńZ chęcią bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki i dość często je ostatnio przygotowuję:)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie, pycha :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie tajską, zaciekawiła mnie ta przyprawa. Nic tylko lecieć do sklepu i zrobić coś pysznego. Nachodzi mnie na przetestowanie dania z użyciem mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe będzie moim zdaniem pasowało :-)
Usuńsmaczne danie
OdpowiedzUsuńJestem na tak :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
Usuńpyszne danie, które posmakuje każdemu;)
OdpowiedzUsuńOj Marzenko, Ty chyba wiesz co lubię ;) Pysznie!
OdpowiedzUsuńEwuś czytam w myślach :-)
UsuńBardzo lubię kuchnie tajską :)
OdpowiedzUsuńNiby kurczak z ryżem, a można wyczarować z tych składników prawdziwe cudo:)
OdpowiedzUsuńna kuchni tajskiej sie nie znam, ale chętnie spróbowałabym twojego dania:)
OdpowiedzUsuńTez robię kurczaka curry, bardzo go lubi moja rodzinka
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńJakoś do tajskiej kuchni nie mogę się przekonać. Za to lubię oglądać filmiki z ichniejszym streetfoodem:) Nie dość, że smacznie, to jeszcze poznaje się kulturę:)
OdpowiedzUsuń