Batoniki z płatków kukurydzianych
Bardzo lubię takie słodkie przekąski, zawierające zdrowe dodatki. Te batoniki zapisałam sobie kiedyś, gdy oglądałam program Ewy Wachowicz. Robiłam je już kilka razy, tym razem zrobiłam zdjęcia i wrzucam je na bloga. Batoniki są pyszne, przyjemnie słodkie i chrupiące.
Można je zjeść na deser, na drugie śniadanie, ja nawet dodaje je pokruszone do musli z mlekiem lub kefirem. Dodają odrobiny słodkości i energię na cały dzień. W zasadzie możemy dodać składniki jakie lubimy, podstawą są płatki kukurydziane.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- opakowanie płatków kukurydzianych (250g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 50 g płatków migdałowych
- 3 garście rodzynek korynckich Fresano
- 2 garście migdałów
- garść jagód inkaskich Fresano
- 3 łyżeczki karobu Fresano
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód, dodajemy karob i mieszamy. Jak składniki się rozpuszczą i połączą to wsypujemy płatki, rodzynki, jagody, płatki migdałów, migdały imieszamy ze sobą. Wykładamy do prostokątnego naczynia, u mnie naczynie żaroodporne i dociskamy, najlepiej jak położymy na wierzch coś ciężkiego i chowamy do lodówki. Możemy także przełożyć do blaszki. Schładzamy kilka godzin, następnie kroimy na kawałki.
Ja swoje batony przechowywałam w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :-)
taki batonik to ja porywam :) płatkami owsianymi czasami robię, ale myślę, że z kukurydzianymi też by mi posmakowały :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne Marzenko; bardzo apetyczne, bardzo ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Moniko :-)
Usuńmusi być pyszne i jakie zdrowe te batoniki
OdpowiedzUsuńu mnie też dziś batoniki :) no i po co wybierać te kupne? bezsensu jak w domu można zrobić lepsze no i przede wszystkim zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńaż się do mnie "uśmiechają", żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Madziu :-)
UsuńSuper propozycja na wykorzystanie płatków kukurydzianych. Batoniki muszą być pyszne no i słodkie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) lepsza wersja innych przekąsek :)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńLubię takie batoniki. Kiedyś je zrobię ale póki co mam pralinki w planach ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie, są pyszne :-)
UsuńChodzą za mną takie batoniki, aż wreszcie je zrobię :)
OdpowiedzUsuńrobiłam owsiane, ale takie chyba są bardziej chrupiące;) zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych batonów
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nareszcie zdrowe batoniki bez płatków owsianych (za którymi nie przepadam), zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDzięki, cieszę się :-) polecam są rewelacyjne :-)
UsuńMarzenko podeślij nam chociaż okruszki po batonikach , narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają PRZEPYSZNIE :) Bardzo lubię takie wszelkie ubogacone batoniki ;)
OdpowiedzUsuńWygladają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWidziałam ten odcinek Pani Ewy! Fajnie, że wykorzystałaś taki zdrowy, słodki przepis! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię oglądać odcinki o gotowaniu z Ewą, pozdrowionka :-)
UsuńBatoniki są świetne tylko, że my byśmy pewnie zjadły od razu całość i nic na później by nie zostało :P
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy :D Muszę sobie zapisać :D
OdpowiedzUsuńgenialne, musze zrobić!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie smakołyki :) Przepyszne batoniki! :)
OdpowiedzUsuńSuper są takie zdrowe przekąski, świetne batony!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, lepsze niż te ze sklepu :-)
UsuńPyszne i jakże zdrowe
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodycze!
OdpowiedzUsuńPyszne ,strasznie lubię takie przysmaki.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :) muszę wkrótce wypróbować ten przepis ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla "mniej zdrowych"!
OdpowiedzUsuńLubię takie smakołyki. Fajne jest w nich to że można dodać ulubione bakalie i zawsze wychodzą pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
OdpowiedzUsuńZaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
Maruda
Bardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
OdpowiedzUsuńZaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
Maruda
pyszności! :) takie batoniki to ja po prostu uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, czegoś takiego szukałam!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam z płatków kukurydzianych ciasteczka - bez jagód i karobu, były pyszne, ale Twoje batoniki muszą być wyśmienite. :-)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka oraz batoniki musli! Przepis na bank wykorzystam!^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!