Chleb pszenno-razowy z miodem
Kolejne pyszne pieczywo. Tym razem chleb pszenno-razowy z miodem. Bardzo lubię ten rodzaj chleba, ma wspaniały smak. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia a jak stygnie to wszyscy chodzą koło niego i nie mogą się doczekać kiedy będzie można już ukroić kawałeczek i zjeść z masłem i polać miodem. Pyszności.
Do przygotowania chleba użyłam miodu lipowego od Miody Polskie o wspaniałym smaku i aromacie, miód lipowy jest świetny na przeziębienia, bolące gardło i spadek odporności. W połączeniu z sokiem malinowym lub sokiem z kwiatu czarnego bzu miód lipowy pomoże nam zwalczyć choroby. Pamiętajmy jednak, że miodu nie wolno mieszać z gorącą wodą, ponieważ wtedy traci wiele swoich cennych właściwości, wodą powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód możemy dodać oprócz herbaty czy chleba także do musli, owsianki, czy na kanapki. Ale wracając do chleba. Upieczcie taki bochen, zobaczycie jaki jest pyszny.
Do przygotowania chleba użyłam miodu lipowego od Miody Polskie o wspaniałym smaku i aromacie, miód lipowy jest świetny na przeziębienia, bolące gardło i spadek odporności. W połączeniu z sokiem malinowym lub sokiem z kwiatu czarnego bzu miód lipowy pomoże nam zwalczyć choroby. Pamiętajmy jednak, że miodu nie wolno mieszać z gorącą wodą, ponieważ wtedy traci wiele swoich cennych właściwości, wodą powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód możemy dodać oprócz herbaty czy chleba także do musli, owsianki, czy na kanapki. Ale wracając do chleba. Upieczcie taki bochen, zobaczycie jaki jest pyszny.
Zapraszam na kromkę :-)
Składniki:
Zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 500 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,4 g suszonych drożdży (1/8 łyżeczki)
Ciasto
- 500 g mąki żytniej-razowej typ 2000
- 250 g wody o temperaturze 41 stopni
- 21 g soli
- 3 g suszonych drożdży - 3/4 łyżeczki
- zaczyn cały
- 2 łyżki miodu lipowego Miody Polskie
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, miód, do pojemnika z zaczynem nalewamy wodę po brzegach ścianki, ułatwi nam to przelanie zaczynu do mąki, przelewamy do mąki i mieszamy. Możemy sobie zwilżyć wodą dłoń, aby łatwiej było wyrabiać cisto, które jest dość klejące. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy nacznie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi chowamy w misce do lodówki. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi z lodówki i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki.
Smacznego :-)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten chlebuś :) mmmm z tym miodkiem i masełkiem to,, miodzio w gębie,, :)))
OdpowiedzUsuńPs. Cieszę się, że pomyślisz nad konkursem, zapraszam :)
Piętka dla mnie;) Chleb z prawdziwego zdarzenia, pięknie wyrósł!
OdpowiedzUsuńZrobi się. Tylko szybko bo są chętni :-)
UsuńMiód niekoniecznie ale chleb z ogromną chęcią byśmy skradły :) Szczególnie piętkę :P
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś- wygląda bardzo zdrowo i smacznie
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek! musi smakować znakomicie:)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda zachwycająco :). Pięknie wyrósł, oj zjadłabym taką kromeczkę z masełkiem, :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńPiękne zdjęcia!!! a chlebek... Mrrraauuuu
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, zdrowo i prawdziwie :)
OdpowiedzUsuńWow, boski ten chlebek!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak ty to robisz,ale wszystkie Twoje chleby wyglądają obłędnie pysznie!.
OdpowiedzUsuńDziękuje Lauro :-)
UsuńMarzenko dawaj pajdę tego chrupiącego chlebusia :)) buziole
OdpowiedzUsuńPrzepiekny chlebek!
OdpowiedzUsuńZawsze zaluje, ze nie mam reki do tych dokladnie wypiekow...
Ale przynajmniej sobie popatrze...
:)
Kanapka z miodem... jak ja dawno nie jadłam tej pyszności. :) Najbardziej lubię miód malinowy.
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam firmę miody-polskie, taki chlebek z miodkiem chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMają pyszne produkty i duży wybór :-)
UsuńAle piękny chleb, cudowny ;)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek MARZENKO, kusisz tymi domowymi wypiekami
OdpowiedzUsuńale dawno nie robiłam już pieczywa. Muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuńDominiko polecam. Ten chlebek jest pyszny 😃
UsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuńJa ten chlebuś kupuję w całości z miodem. Wygląda imponująco. Skórka fantastycznie upieczona. W ogóle wspaniały chleb. Mam ochotę nie tylko na kromkę...:)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie! myślałam, że jest na zakwasie tak idealnie wygląda :-))
OdpowiedzUsuńmiód najlepiej smakuje właśnie na takim chlebku!
OdpowiedzUsuńPiekny ten chlebus:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł i pachnie, aż u mnie. Dobra ręka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje 😃
UsuńJem chleb na miodzie i jest pyszny, a ten domowy jest pewnie jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńChleb wlasnego wypieku jest najlepszy;)
OdpowiedzUsuńjak malowany ;)...moje kubki smakowe oszalały!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności Marzenko!!!
Przepis na prawdę super. Skuszę się na ten chleb. Tylko zastanawiam się nad tym naczyniem... w czym go upiec?? Czy w zwykłym żaroodpornym kamionkowym...
OdpowiedzUsuńTak wystarczy naczynie żaroodporne ja mam takie szklane. Smacznego 😃
UsuńWspaniale wyrośnięty! Piękny bochen chleba :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny! :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować też taki upiec, wygląda apetycznie a nie te półprodukty w sklepach... :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie. Taki domowy najlepszy 😃
UsuńAle boski bochenek, idealny!!!
OdpowiedzUsuńDomowy jest pyszny i do tego wypełnia domostwo pięknym zapachem podczas pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje, zapewniam :-)
Usuńomowy chlebek :) pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny ten chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCudowny! Jestem przekonana, że jest boski w smaku.
OdpowiedzUsuń