Ciasteczka z dżemem



Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, małe słodkości, ciasteczka francuskie z dżemem. Super kruche, mało słodkie. Jedyną słodkość stanowi środek wypełniony dżemem i posypka z cukru na wierzchu. Ciasteczka przygotowałam z przepisu jaki znalazłam w książce, którą dostałam od Cukru Królewskiego "Życie jest słodkie z cukrem królewskim".
Są tam fajne przepisy na różne dania. A do ciasteczek użyłam mąki z Kłos-Pol, polecam Wam ich produkty, zajrzyjcie na stronę. 

Zapraszam na ciasteczko :-)


 Składniki:

- 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 190 g zimnego masła
- szczypta soli
- 40 ml zimnej wody
- ulubiony dżem - u mnie truskawkowy

- 1 żółtko + łyżka wody do posmarowania ciastek
- cukier gruby lub zwykły - około 20 g - do dekoracji

Wykonanie:


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone zimne masło. Rozcieramy szybko placami, łącząc mąkę z masłem. Dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy w folię i chowamy na dwie godziny do lodówki.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 mm i wycinamy foremką kształty (najlepiej jednym kształtem). W co drugim ciastku na środku wycinamy okienko dowolnego kształtu. Dżem nakładamy łyżeczką na co drugie ciastko, smarujemy brzegi żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody, przykrywamy drugim ciastkiem z okienkiem w środku i dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy wierzch ciastek żółtkiem i posypujemy po wierzchu cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 25 minut do zarumienienia.
Przechowujemy w zamknietym pojemniku.

Smacznego :-)













Komentarze

  1. Pyszne sa na pewno, mam chęć na takie ciasteczko, niejdno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne no i pewnie bardzo smaczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyszły Ci te ciasteczka :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. naszym zdaniem nie ma nic lepszego do kawy niż ciasteczka z dżemem
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. nivy proste i wszystkim znane, ale wyglądają lepiej niż z pobliskiej piekarni!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś mama nam podobne kupowała w jednej małej cukierni i były pyszne :) Szkoda, że już jest zamknięta :/ Podeślij nam parę takich słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moge się poczestowac ? pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, takie rumiane! I przepis nie skomplikowany, pewnie w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie kruchiutkie ciasteczka z owocowym środkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam zamiar zrobić podobne na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie fajne ciasteczka i tyle warstw mają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam , ja chcę jedno ! Albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie ;) Pamiętam bardzo podobnie wyglądające z czasów dzieciństwa, ale takie domowe to na pewno inny wymiar smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają jakby pieczone z ciasta francuskiego. Świetnie. Doskonały przepis. Musze je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie na takie cudeńka miałabym teraz ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka wyglądają cudownie :). Poproszę o kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie piękne! Uwielbiam domowe ciasteczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. wypatrzyłam Twoje ciasteczka, cudne są!

    OdpowiedzUsuń
  20. Śliczne ciasteczka, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super ciasteczka :) Przepis zapisuję również :))

    OdpowiedzUsuń

  22. Uwielbia ciastka francuskie, a Twoje wyglądają zjawiskowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają super smacznie. Do jutrzejszej herbaty byłyby w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.