Ciasteczka z herbatą



Bardzo lubię robić ciasteczka, to mnie relaksuje. Bardzo często pomaga mi w przygotowaniu Junior i lubię ten czas spędzony razem w kuchni. Ugniatamy, wałkujemy, wycinamy i pieczemy. Fajna zabawa i dużo przyjemności. Przeglądając książkę z przepisami Doroty Dardzińskiej "Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa" mój wzrok przyciągnęły maślane ciasteczka z herbatą.
W przepisie jest zielona, ja postanowiłam dodać herbatę jaką dostałam od Basilur. Ciasteczka pachną cudownie, podczas pieczenia zapach wypełnia cały dom. Nie mogliśmy się doczekać, aż wystygną, aby je spróbować. Zaparzyłam herbatę, ciasteczka przełożyłam na talerzyk i usiedliśmy wszyscy na kanapie, delektowaliśmy się smakiem ciasteczek i herbaty, rozmowy, uśmiech na twarzy, wspólny, rodzinny wieczór. 

Zapraszam na ciasteczko :-)


Składniki:

- 2 łyżki liściastej herbaty Exotic Tea & Uva Basilur
- płaska łyżeczka soli
- 250 g cukru pudru 
- 500 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła - ja dałam 250 g masła i 50 g oleju kokosowego
- 50 g twarogu

Wykonanie:

Herbatę, cukier puder wrzucamy do pojemnika i miksujemy blenderem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zmieloną herbatę z cukrem, sól, miękkie masło i olej kokosowy oraz rozdrobniony twaróg, ja rozdrobniłam w palcach. Wyrabiam ciasto, trzeba mu poświęcić troszkę czasu i wyrabiać tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Ja na koniec przesypałam ciasto na stolnicę, podzieliłam na cztery części i wyrabiałam dalej, aż mogłam uformować z ciasta wałek. Zrobiłam cztery takie wałki, wrzuciłam je do woreczków i schowałam na dwie godziny do zamrażalnika. Nastepnie wyciągnęłam je i zostawiłam na 15 minut, aby się troszkę ociepliły. Ciasto kroimy ostrym nożem na krążki o szerokości około 0,5 cm. Ja specjalnie się nie przykładałam, aby odmierzać grubość ciasteczek. Pokrojone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, potrzebne są dwie blaszki. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez około 20 minut, grzanie góra-dół. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Studzimy na kratce i jemy ze smakiem, podajemy z pyszną herbatą.







Herbata Exotic Tea & Uva Basilur jest to czarna herbata cejlońska z dodatkiem mango, papai, ananasów, płatków dzikiej róży, nagietka, szafranu z nutą owoców tropikalnych. Pyszna, aromatyczna, wspaniale smakuje. Jeżeli lubicie dobrą herbatę, koniecznie zajrzyjcie do sklepu. 








Komentarze

  1. Herbaty Basilur są tak cudowne, że można z nimi przygotować tysiąc potraw ;) Zapach i smak mnie po prostu zachwyca. Oczywiście są rewelacyjne także zwyczajne, w filiżance ... :) Świetne ciastka Marzenko, bardzo mi się podoba ich forma - to że są krojone nożem. Nabrałam chęci na coś do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam. A wygladaja super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz już myślę o drugim śniadaniu. a więc chętnie się poczęstuję Twoim pysznym ciasteczkiem. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne na wieczorek! ! Jakie równiutkie i pewnie smaczne, z herbatą nigdy nie jadłam :)
    Tylko popijałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je zrobiłam pierwszy raz i nie ostatni. Są świetne :-)

      Usuń
  5. Ale fajne ciasteczka, muszą być szalenie aromatyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tych herbat niestety nie znam, muszę się nimi zainteresować. Jestem ogromnie ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, napewno smaczne te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na ciasteczka z herbatą i do herbaty. Nie znam tej herbaty, ale się rozejrzę. Mój mąż pije tylko zieloną :) Pewnie chętnie zjadłby do niej takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis Marzenko:)
    herbaty nie znam, ale się porozglądam, może gdzieś znajdę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na ciasteczka, a z filiżanką pysznej herbatki musza smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczek z dodatkiem herbaty dotąd nie robiłam, ale patent na ich krojenie, a nie wycinanie już wypróbowałam w innym przepisie. To bardzo ułatwia pracę i, co ważne, skraca ją. Zapisuję przepis i kiedyś upiekę te ciasteczka :).

    OdpowiedzUsuń
  12. patrząc na zdjęcia czuję ich aromat! i ta herbatka w filiżance taka esencjonalne! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że ciasteczka herbaciane mogłyby mieć nieziemski smak;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow takie fajne kruche ciacha uwielbiamy :) Z dodatkiem herbaty muszą smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo oryginalne ciasteczka. Pychotka trochę bym ich pochrupała.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy przepis, też uwielbiam robić ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciastek z herbatą jeszcze nie jadłam i ciężko mi wyobrazić sobie ich smak :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu to koniecznie je zrób, jestem przekonanan że będą Ci smakować :-)

      Usuń
  18. Z dodatkiem herbaty muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajny pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm ciasteczka z herbatą, coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe ciasteczka, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo fajne ciastka, ciekawy dodatek herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeśli smakują tak jak wyglądają to poproszę o kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super pomysł i wyglądają na pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. fajny pomysł na smaczne ciasteczka, z herbata jeszcze nie robiłam :) chyba czas to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu spróbuj. Są naprawdę pyszne i warto je zrobić :-)

      Usuń
  26. Muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takie domowe ciasteczka to pychotka! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.