Ciastko francuskie z jabłkiem i miodem
Bardzo lubię ciasto francuskie. Z jego pomocą można szybko i pysznie przygotować fantastyczne dania. Wykorzystuje go zarówno do dań na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam na ciastka francuskie z jabłkami i miodem. W smaku rewelacyjne. Słodkie, chrupiące, po prostu mniam.
Deser powstaje w kilka minut, możemy je zrobić w każdej chwili.
Deser powstaje w kilka minut, możemy je zrobić w każdej chwili.
Pyszne jabłka z nutą cynamonu otoczone w miodzie, okryte kołderką z ciasta. Dobra koniec zachwalania, musicie sami spróbować.
Zapraszam na ciasteczko :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 2 czubate łyżki miodu wrzosowego Miody Polskie
- 1 łyżeczka cynamonu
- lody waniliowe
- rozbełtane jajko do posmarowania ciastek
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy cukier i miód i rozpuszczamy, dodajemy cynamon i mieszamy. Jak już cukier się dobrze rozpuści dodajemy jabłka i wszystko razem gotujemy około 5 minut. Przekładamy do miski.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części wzdłuż, następnie na osiem części. Na czterech kawałkach rozkładamy większą połowę jabłek i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Na czterech pozostałych kawałkach robimy nacięcia - wystarczą cztery. Przykrywamy kawałki z jabłkiem i zawijamy brzegi, przygniatamy każdą część widelcem. Smarujemy całość rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra dół, przez 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy na talerzykach z pozostałymi jabłkami, można dodać lody.
Smacznego :-)
Tez robię podobne :) smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńja też często robię takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Sławku, pozdrawiam :-)
Usuńślinka mi normalnie kapie :) ale mam ochotę na takie ciastko, chyba zaraz polecę do sklepu po składniki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne ciastko, w sam raz na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńU mnie tez dziś szybki deser z jabłkami w roli głównej. A co do Twoich ciasteczek, to bardzo je lubię, są pyszne!
OdpowiedzUsuńMarzenko tski deser uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńto ciastko kusi mnie już od wczoraj:) Pyyyyszne!
OdpowiedzUsuń:-) :-) :-)
Usuńznając moje możliwości... pochłonęłabym je od razu w całości :) wygląda przepysznie :) :)
OdpowiedzUsuńjabłka i miód to dla mnie połączenie idealne ;)
ALEŻ MI SMAKA NAROBIŁAŚ - DAJ KAWAŁEK CHOCIAŻ ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńHaha,Marzenko wiesz,że parę dni temu kupiłam ciasto francuskie właśnie z myślą o upieczeniu podobnych ciastek?Teraz mam podwójną mobilizację:)
OdpowiedzUsuńWiesz co powiem Ci, że ja jakoś nie specjalnie lubię ciasto francuskie. Połączenie jabłek i miodu to rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDla nas dwa takie ciacha to za mało jak na dwie osoby :D Od razu kilka musiałybyśmy robić :P
OdpowiedzUsuńAle cudne.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszności, uwielbiam takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ciasto francuskie. Takie ciasteczka uwielbiam. Pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama takich nie robiłam, ale niemal identyczne kupował kiedyś często mój tata w jednej z cukierni :) Ale wiadomo, że domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie spróbuj, rewelacja :-)
Usuńpyszności, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczko :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny klasyk! Ja uwielbiam, mniam :)
OdpowiedzUsuńJak szybko się je robi, pychotka :0
OdpowiedzUsuńaaaaaa, szczęka mi opadła!!! Moje ulubione, jestem uzależniona od ciasta francuskiego. Cudo, aż szkoda zjadać :D
OdpowiedzUsuńBeatko ja też je uwielbiam, a taka wersja jest moja ulubiona :-)
Usuńświetne, tez takie czasem robię:) proste szybki i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam tylko mniejsze porcyjki na raz :) Śliczny talerzyk Marzenko :) pasowałby mi do mojej kolekcji kulinarnych akcesoriów :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się Marzenko, cynamon i jabłka to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :)
OdpowiedzUsuńCiastka francuskie z jabłkiem-pychota ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, cudownie pyszne :-)
UsuńRobię, choć wszystko przybiera inny kształt i nigdy nie podawałam z lodami. A to przecież prawie szarlotka, trzeba spróbować. ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ciasto francuskie to ja kocham ;)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę to się poczęstuję Marzenko, bo mi ślinka cieknie. Uwielbiam takie pakieciki z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie ciastko :-)
OdpowiedzUsuńAle bym spałaszował takie ciacha! <3
OdpowiedzUsuńWow! Jakie piękne to ciasteczko :) Ja poproszę taką porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńCiastko pieknie wygląda, jak z cukierni :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń