Mielonka z kabanosami



Kolejny wyrób z szynkowara od Tradismak. Tym razem zmieliłam mięso z indyka i nadziałam go kabanosami. Wyszła bardzo fajna i pyszna wędlinka, na kanapki świetna. Dodałam także suszone płatki papryki. Polecam Was spróbowanie takich domowych wyrobów, długo są świeże i o wiele zdrowsze niż takie sklepowe. Ja domowe wędliny robię już od dawna. 

Zachęcam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 800 g indyka 
- 4 łyżki suszonych płatków papryki
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 2 ząbki czosnku
- 4 kabanosy drobiowe cieniutkie
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Wykoanie:

Mięso z indyka mielimy, dodajemy sól, suszone płatki papryki, przyprawę do drobiu, szczyptę pieprzu, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę mieloną, mieszamy i chowamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy porcjami do szynkowara, pomiędzy warstwy układamy kawałki kabanosów. Zamykamy i wstawiamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 70 minut pod przykryciem, na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągamy, studzimy i chowamy na 10 godzin do lodówki. Wyciągamy przelewając naczynie gorącą wodą, przechowujemy w pojemniku w lodówce.

Smacznego :-)











Komentarze

  1. Bardzo fajna propozycja. Ja zrobiłam z parówkami drobiowymi i piersią z kurczaka , pyszne wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaczym zerknęłam na nazwę zastanawiałam się co też tam w środku ukryłaś, a to kabanosy, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wędliny w żadnym sklepie się nie da kupić. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa wędlina jest najsmaczniejsza i o wiele zdrowsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i bardzo oryginalnie, sama bym się skusiła choć raczej nie jadam wędlin

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za wędlinami, ale przyznam, że po obejrzeniu zdjęć troszkę mnie ruszyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super :) pomysł rewelacja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie robiłam takiej mielonki, wygląda sympatycznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super mielonka, przynajmniej wiemy co siedzi w środku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł :) wyszła taka mielona biedroneczka

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pomysłowa mielonka! wpadłam z kolei na pomysł, że w środku można ułożyć wzorek z kabanosów: np.X, choinkę czy O:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mielnonke zawsze przygotowywałam z mięsa wieprzowego i w słoiku, a ta prezentuje sie wspaniale i z indyka musi smakować rewelacyjnie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na domową i przede wszystkim zdrową wędlinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięso z indyka jest przepyszne :D Oj, coraz bardziej kusisz tymi szyneczkami :) W końcu wsiądziemy w samochód i przyjedziemy do Ciebie :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.