Mielonka z kabanosami
Kolejny wyrób z szynkowara od Tradismak. Tym razem zmieliłam mięso z indyka i nadziałam go kabanosami. Wyszła bardzo fajna i pyszna wędlinka, na kanapki świetna. Dodałam także suszone płatki papryki. Polecam Was spróbowanie takich domowych wyrobów, długo są świeże i o wiele zdrowsze niż takie sklepowe. Ja domowe wędliny robię już od dawna.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 800 g indyka
- 4 łyżki suszonych płatków papryki
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 2 ząbki czosnku
- 4 kabanosy drobiowe cieniutkie
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Wykoanie:
Mięso z indyka mielimy, dodajemy sól, suszone płatki papryki, przyprawę do drobiu, szczyptę pieprzu, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę mieloną, mieszamy i chowamy na noc do lodówki. Następnie wkładamy porcjami do szynkowara, pomiędzy warstwy układamy kawałki kabanosów. Zamykamy i wstawiamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 70 minut pod przykryciem, na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągamy, studzimy i chowamy na 10 godzin do lodówki. Wyciągamy przelewając naczynie gorącą wodą, przechowujemy w pojemniku w lodówce.
Smacznego :-)
Bardzo fajna propozycja. Ja zrobiłam z parówkami drobiowymi i piersią z kurczaka , pyszne wyszło.
OdpowiedzUsuńZaczym zerknęłam na nazwę zastanawiałam się co też tam w środku ukryłaś, a to kabanosy, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuje. Pysznie wyszło :-)
UsuńTakiej wędliny w żadnym sklepie się nie da kupić. Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł , wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu :-)
UsuńDomowa wędlina jest najsmaczniejsza i o wiele zdrowsza :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i bardzo oryginalnie, sama bym się skusiła choć raczej nie jadam wędlin
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wędlinami, ale przyznam, że po obejrzeniu zdjęć troszkę mnie ruszyło ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) pomysł rewelacja ;-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam takiej mielonki, wygląda sympatycznie :-))
OdpowiedzUsuńSuper mielonka, przynajmniej wiemy co siedzi w środku.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) wyszła taka mielona biedroneczka
OdpowiedzUsuńale pomysłowa mielonka! wpadłam z kolei na pomysł, że w środku można ułożyć wzorek z kabanosów: np.X, choinkę czy O:)
OdpowiedzUsuńmielnonke zawsze przygotowywałam z mięsa wieprzowego i w słoiku, a ta prezentuje sie wspaniale i z indyka musi smakować rewelacyjnie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na domową i przede wszystkim zdrową wędlinkę :-)
OdpowiedzUsuńMięso z indyka jest przepyszne :D Oj, coraz bardziej kusisz tymi szyneczkami :) W końcu wsiądziemy w samochód i przyjedziemy do Ciebie :P
OdpowiedzUsuńSuper pomysły masz Marzenko:)
OdpowiedzUsuń