Owsianka - mus z twarogiem




Kolejna owsianka na moim blogu, tym razem postawiłam na mus. Pyszna na śniadanie, lub do pracy a i nawet na kolację możemy ją zjeść. Zmiksowane płatki z bakaliami, twarogiem i jogutrem świetnie smakowały a słodycz syropu z agawy dopełniła całości. Owsiankę mogę jeść zawsze, muszę jeszcze sobie w wolny dzień przygotować owsiankę pieczoną, bo widziałam ją ostatnio na wielu blogach.
Jestem pewna, że będzie pyszna. A teraz biorę łyżeczkę i oddaje się przyjemności zjedzenia musu. Składniki na cztery porcje.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonej żurawiny plus kilka do dekoracji
- 100 g twarogu półtłustego plus 100 g do dekoracji
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 
- łyżka syropu z agawy Skworcu plus 4 łyżeczki do polania po wierzchu 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 500 ml wody i zagotowujemy, wsypujemy płatki, rodzynki, żurawinę i syrop z agawy i gotujemy, aż owsianka zgęstnieje. Odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygła. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem, dodajemy twaróg i jogurt i ponownie miksujemy. Przekładamy do 4 szklaneczek, miseczek lub pucharków, dekoryjemy połamanym twarogiem, żurawiną i polewamy syropem z agawy. Syrop z agawy doskonale może nam zastąpić cukier, dodajemy go do kawy, herbaty, do placków lub musli czy owsianek. 
Owsiankę możemy sobie przygotować wieczorem, schowac w lodówce i zjeść rano.

Smacznego :-)









Komentarze

  1. To ja poproszę bo jeszcze śniadania nie jdałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to smacznego :-) miłego dnia. U mnie biało, w nocy spadło dużo śniegu :-)

      Usuń
  2. niam niam :) śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już dzis swoją owsiankę zaliczyłam:) uwielbiam, :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm taka owsianka-poranna rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo :-) Świetne śniadanko, jak dla mnie poezja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) Ja jeszcze chyba nigdy nie jadłam owsianki z twarogiem. A pieczoną koniecznie musisz spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu pieczoną zrobię sobie w sobotę na śniadanko :-)

      Usuń
  7. Z twarogiem jest najlepsza ;) Jak serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł bardzo często jem owsianki i dania mleczne, takiej jeszcze nie jadła. Muszę zrobić tylko ja wole płatki owsiane a nie żytnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i pożywne śniadanko :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne śniadanie zdrowe i smaczne i co najważniejsze szybkie :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  11. Och, Marzenko! Śniadanko pierwsza klasa!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pyszne śniadanie to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że nie tylko na śniadanie się nada :) fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. My też często robimy owsianki, jaglanki itp. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie takie śniadanie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie śniadanko mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta, "musowa" faktycznie wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nawet taki mus bardziej wolimy od klasycznego budyniu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko fajna propozycja na pożywne śniadanie. Białko, węglowodany, słodycz z bakalii.. to rozumiem. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię zdrowe śniadanka, które dostarczają mi energii na cały dzień w pracy :-)

      Usuń
  20. płatki żytnie świetnie się nadają dla wszystkich, którzy są na diecie odchudzającej i według mnie smakują nawet lepiej, niż owsiane- super propozycja ich podania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne i pożywne danie tylko dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy takiej nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. W sam raz na śniadanie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.