Pieczony filet z kurczaka na kanapki
Od dłuższego już czasu sama robię wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.
Taka wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna dziwnych dodatków.
Zapraszam :-)
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżeczki marynaty staropolskiej Skworcu
- 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Skworcu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy oliwę, przyprawy i wodę i nacieramy taką mieszanką mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńSuper! Domowe wędliny popieram jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńon wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :-)
UsuńLubię taką wędlinkę z rękawa. Jest smaczna, nie jest sucha i zawsze ma się na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńsmaczny kąsek,chętnie bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńKochana zapraszam. Upiekłam świeży chlebek i z dodatkiem filetu smakuje rewelacyjnie :-)
UsuńFantastyczna skórka, oj zjadłabym kanapkę z takim filetem ;)
OdpowiedzUsuńi ja już jadam tylko własnoręcznie pieczone mięsa na kanapki a nie wędliny. Spróbuję tych marynat bo filecik wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńpiątkowe buziaki :*******
Na kanapki idealne mięsko :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńJa również nie jadam sklepowych wędlin. A ten kurczaczek wygląda na pyszny i soczysty! Jutro robię schab ale następnym razem spróbuję filecik:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo zapach czuć aż u mnie :) Wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko moje ulubione ;) tez takie robie. Dzisiaj wlasnie mam zamarynowanego kurczaka w tymianku.. ciekawe jak wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńMniam w tymianku musi być pyszny i aromatyczny :-)
Usuńtaki filet to marzenie :) zamiast szynki idealny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i zdrowa propozycja, też tak lubię! :)
OdpowiedzUsuńFajny prosty i smaczny przepisik:)
OdpowiedzUsuńMięsko kurczaka jest delikatne, dlatego lubię takie właśnie dobrze doprawione. Świetnie je przyrządziłaś! Domowe wędliny są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńMy też często pieczmy takie mięsko :) Najczęściej indyka, którego uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKanapki z taką wędlinką to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńJa też robię swoje wędliny:) Takie są najsmaczniejsze i o wiele zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso drobiowe pieczone w taki sposób;)
OdpowiedzUsuńJest po prostu pyszne :-)
UsuńTaka domowa wędlinka drobiowa jest najlepsza :) poproszę kanapeczkę :)))
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszna wędlinka, domowe jest najlepsze
OdpowiedzUsuńMartuś najlepsza :-)
UsuńSmaczna zdrowa 😃 jest super💚😃
OdpowiedzUsuńTakie kanapki to można jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńAle przypieczony! Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to mięsko, według mnie jest najlepsze. Z chęcią zjadłabym z kim kanapki.
OdpowiedzUsuńPycha.
Na kanapki pycha :-) zapraszam. Upiekłam jeszcze chlebek :-)
UsuńTaka domowa wędlinka zawsze w cenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż często piekę, choć nie zawsze jest na to czas i sklepową też zdarza mi się kupić. ;)
OdpowiedzUsuńTaka domowa wędlinka jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńMarzenko też często robię, ale krócej piekę.
OdpowiedzUsuńMięsko takie jest zdecydowanie lepsze od każdej kupnej wędliny:)
Renatko oj tak. I długo jest świeża :-)
Usuń