Rozwiązanie konkursu na Walentynkową kolację z Ale Raj
Dzisiaj Dzień Zakochanych czyli Walentynki. I czas na ogłoszenie wyników naszego konkursu z Ale Raj na Walentynkową Kolację. Kochani zgłoszeń przyszło naprawdę bardzo dużo, wszystkie cudowne, smakowite i zachwycające. Mieliśmy bardzo duży problem z wyborem 3 miejsc.
Uwierzcie mi, że naprawdę ciężko wybrać trzy dania z tak wielu wspaniałych propozycji. Wybór był burzliwy i trwał i twał, aż w końcu każdy z nas wybrał po jednym zgłoszeniu czyli ja i Ale Raj w ilości osób dwie :-). Bardzo Wam wszystkim dziękujemy za udział w konkursie, za Wasz trud przygotowania dania i bardzo się cieszę, że tak licznie jesteście ze mną.
Życzę Wam wspaniałego dnia pełnego radości i miłości, smacznych dań i miłej atmosfery. Ja już znikam bo mój kochany mąż ma dla mnie niespodziankę i wychodzimy.
A oto nagrodzone potrawy:
I miejsce - bon na zakupy wart 60 zł plus darmowa wysyłka otrzymuje Pani Aneta i jej Kurczak po włosku cytrynowym ryżem.
„PomidorLOVE zakochanie czyli kurczak po włosku z cytrynowym ryżem”
2 filety z kurczaka
czerwona papryka
ząbek czosnku
cebula
3 pomidory malinowe lub pomidory w puszcze
przyprawa do DAŃ Z POMIDORÓW
ocet balsamiczny ciemny
Ryż cytrynowy:
2 plastry cebuli
tarta skórka z cytryny
sok z ½ cytryny
łyżka miodu albo cukru
olej ryżowy
przyprawa PIEPRZ CYTRYNOWY
brązowy ryż (ugotowanego ok. 2 szklanki)
8 pieczarek
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić na paski, zamarynować w 3 łyżkach octu balsamicznego. Odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać olej ryżowy, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso. Smażyć chwilę na ostrym ogniu. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski. Chwilę poddusić. Dodać pomidory pokrojone w kostkę. Poddusić. Posolić i dodać przyprawy. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu.
Przygotowanie ryżu.
Ugotować brązowy ryż..
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać bardzo drobno pokrojoną cebulkę a po chwili skórkę z cytryny. Przesmażyć. Pokroić pieczarki w dość sporą kostkę i wrzucić do cebuli. Od razu dodać sok z ½ cytryny oraz miód albo cukier. Chwilę całość przesmażyć. Dodać ugotowany ryż. Przyprawić szczyptą pieprzu cytrynowego. Wymieszać.
Przygotowanie serduszek z ryżu. Foremkę w kształcie serduszka (taką zwykłą jaką wycinamy ciastka) posmarować od wewnątrz olejem. Na talerzu napełnić cytrynowym ryżem, delikatnie ubić i ściągnąć foremkę.
Gotowe danie posypać zieloną pietruszką. Smacznego.
2 filety z kurczaka
czerwona papryka
ząbek czosnku
cebula
3 pomidory malinowe lub pomidory w puszcze
przyprawa do DAŃ Z POMIDORÓW
ocet balsamiczny ciemny
Ryż cytrynowy:
2 plastry cebuli
tarta skórka z cytryny
sok z ½ cytryny
łyżka miodu albo cukru
olej ryżowy
przyprawa PIEPRZ CYTRYNOWY
brązowy ryż (ugotowanego ok. 2 szklanki)
8 pieczarek
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić na paski, zamarynować w 3 łyżkach octu balsamicznego. Odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać olej ryżowy, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso. Smażyć chwilę na ostrym ogniu. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski. Chwilę poddusić. Dodać pomidory pokrojone w kostkę. Poddusić. Posolić i dodać przyprawy. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu.
Przygotowanie ryżu.
Ugotować brązowy ryż..
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać bardzo drobno pokrojoną cebulkę a po chwili skórkę z cytryny. Przesmażyć. Pokroić pieczarki w dość sporą kostkę i wrzucić do cebuli. Od razu dodać sok z ½ cytryny oraz miód albo cukier. Chwilę całość przesmażyć. Dodać ugotowany ryż. Przyprawić szczyptą pieprzu cytrynowego. Wymieszać.
Przygotowanie serduszek z ryżu. Foremkę w kształcie serduszka (taką zwykłą jaką wycinamy ciastka) posmarować od wewnątrz olejem. Na talerzu napełnić cytrynowym ryżem, delikatnie ubić i ściągnąć foremkę.
Gotowe danie posypać zieloną pietruszką. Smacznego.
II miejsce - bon na zakupy wart 50 zł plus darmowa wysyłka otrzymują Panie Angelika i Monika i ich Wytrawny Torcik z czerwonej soczewicy.
Wytrawny tort z czerwonej soczewicy
Składniki (śr: 18cm):
-360g czerwonej soczewicy
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-3 jajka kl M
-2 łyżeczki suszonej bazylii
-2 płaskie łyżki oregano
-1 duży ząbek czosnku
-1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-8 łyżek otrębów żytnich
- sól
Nadzienie
1) drobno posiekany szczypiorek/ pietruszka/koperek + twarożek
2) suszone pomidory + twarożek
Soczewice przepłukać, wsypać do garnka, zalać wodą (ok 4cm ponad). Całość zagotować i trzymać jeszcze 5minut. Garnek przykryć pokrywką i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi odkryć i pozostawić do ostygnięcia zawartości.
Następnie dodać zmiażdżony czosnek i resztę składników. Wszystko dokładnie zblendować.
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 18cm. Gotową masę wyłożyć tak aby uformować wcześniej narysowane koła. Piec ok 35minut w 200’C. Zostawić do przestygnięcia.
Jedną część twarogu wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, drugi z ulubioną zieleninką. Przełożyć nimi blaty. Z papryki wyciąć serduszka, nadziać je na wykałaczki i udekorować górę. Dodatkowymi warzywami można dowolnie przystroić torcik.
Składniki (śr: 18cm):
-360g czerwonej soczewicy
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-3 jajka kl M
-2 łyżeczki suszonej bazylii
-2 płaskie łyżki oregano
-1 duży ząbek czosnku
-1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-8 łyżek otrębów żytnich
- sól
Nadzienie
1) drobno posiekany szczypiorek/ pietruszka/koperek + twarożek
2) suszone pomidory + twarożek
Soczewice przepłukać, wsypać do garnka, zalać wodą (ok 4cm ponad). Całość zagotować i trzymać jeszcze 5minut. Garnek przykryć pokrywką i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi odkryć i pozostawić do ostygnięcia zawartości.
Następnie dodać zmiażdżony czosnek i resztę składników. Wszystko dokładnie zblendować.
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 18cm. Gotową masę wyłożyć tak aby uformować wcześniej narysowane koła. Piec ok 35minut w 200’C. Zostawić do przestygnięcia.
Jedną część twarogu wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, drugi z ulubioną zieleninką. Przełożyć nimi blaty. Z papryki wyciąć serduszka, nadziać je na wykałaczki i udekorować górę. Dodatkowymi warzywami można dowolnie przystroić torcik.
III miejsce - bon na zakupy wart 40 zł plus darmowa wysyłka Pani Marlena i jej Rajska Manna.
"Rajska manna".
Walentynkowa kolacja nie może się obyć bez zmysłowego deseru. Ja zaproponuję pucharek, który składa się z: 40 g kaszy mannej (gotowanej w 400 ml mleka, podzieliłam ją na dwie porcje gdzie do drugiej dodałam ok. 1 łyżeczki kakao), całość dosłodziłam ok. 0,5 łyżeczki Stevi (wszystko wyłożyłam do pucharka) oraz dodałam to co uwielbiam i wiem, że dzięki tym składnikom rozkocham mojego Walentego (a mianowicie: rodzynki sułtańskie, żurawinę, wiórki kokosowe, całość posypałam cynamonem, a dla przegryzienia dorzuciłam 2 suszone figi do pary) Emotikon heartWystarczy dołożyć 2 łyżeczki i zwieńczyć cudowną kolację tym oto lekkim deserem Emotikon heart
Dodatkowo oczywiście mamy dla wszystkich obiecaną niespodziankę, każda osoba, która wzieła udział w konkursie a nie udało jej się wygrać głównych nagród, dostanie kod rabatowy 7% zniżki na całe zakupy w sklepie Ale Raj. Kody wyśle do wszystkich mailem jak tylko je dostanę. Dziękuje raz jeszcze.
Gratuluję zwycięzcom :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla zwyciezców!!!
OdpowiedzUsuńWszystkie potrawy są fantastyczne, gratuluję!
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo za docenienie naszego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńTo danie z kurczaka fajne :)
OdpowiedzUsuńMi się tort podoba zdecydowanie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję:) i gratuluję pozostałym uczestnikom:) Aneta
OdpowiedzUsuńDziękuję za docenienie i gratuluję pozostałym. 😊 Marlena.
OdpowiedzUsuńGratulacje zwycięzcom, super przepisy wygrały
OdpowiedzUsuń