Babka z kisielem
Zrobiłam babkę, powiem Wam szczerze, że nie piekłam za bardzo babek, kiedyś zrobiłam z mamą na święta babę drożdżową a tak jakoś nie ciągnęło mnie to tego rodzaju ciasta. Zobaczyłam u Ani przepis na babkę z kisielem, przepis pochodzi od Ewy i postanowiłam ją zrobić.
Powiem Wam, że wyszła pyszna, wilgotna z moim ulubionym cytrynowym posmakiem. Rewelacyjny pomysł na świąteczny stół. Mam już dwie babki, które polubiłam, tą z kisielem i z majonezem. Pewnie jeszcze odkryje jakieś swoje ulubione smaki jeżeli chodzi o babki.
Babkę podałam na zestawie od Porcelana Bogucice z filiżanką herbaty.
Powiem Wam, że wyszła pyszna, wilgotna z moim ulubionym cytrynowym posmakiem. Rewelacyjny pomysł na świąteczny stół. Mam już dwie babki, które polubiłam, tą z kisielem i z majonezem. Pewnie jeszcze odkryje jakieś swoje ulubione smaki jeżeli chodzi o babki.
Babkę podałam na zestawie od Porcelana Bogucice z filiżanką herbaty.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 175 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soku z aroni
- cukier puder
- orzechy pekan i żurawina do ozdoby
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy na puch. Dodajemy mleko i miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i kisiel i miksujemy i na koniec wlewamy rozpuszczone masło i miskujemy. Na koniec wrzucamy skórkę z cytryny i mieszamy łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni, grzanie góra-dół przez 45 minut. Wyciągamy formę i chwilkę studzimy, następnie wyjmujemy babkę na talerz. Polewamy lukrem - do kubka wlewamy sok z cytryny i aroni i dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babkę i ozdabiamy orzechami i żurawiną.
Piękna babka, wygląda na taką wilgotną. Również robiłam kiedyś z kisielem i była bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ucierane z kisielem. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda smakowicie.
Dziękuje :-)
UsuńNie piekłam babki z kisielem. Twoja baba wygląda bardzo ładnie. Imponująco. Ja też co rusz nowe smaki poznaję i tak się lista powiększa :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja tak naprawdę dopiero teraz odkrywam tajniki bab :-) ta zdecydowanie jest moim faworytem :-) pyszna, wilgotna z cytrynową nutką :-)
UsuńWspaniała!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i słodko :) U nas babka z kisielem truskawkowym zrobiła się dziwnie zielona :P
OdpowiedzUsuńZnowu nowa babka, której nie piekłam, święta muszą potrwać dłużej żebym wszystkie zdążyła upiec ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak :-) żeby czasu było więcej to bym wypróbowała kilka propozycji :-)
Usuńwyśmienita ta babka :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTę wypróbuję na pewno, i się Tobie pochwalę, bo baby mnie nie lubią!
OdpowiedzUsuńJa piekłam taka pierwszy raz :-) i z pewnością nie ostatni :-) smacznego :-)
Usuńjak ta babka pięknie wygląda! aż mi się chce ją upiec... tylko że babki nigdy mi nie wychodziły :(
OdpowiedzUsuńjak upiekę to Ci powiem :)
:***
Spróbuj kochana, jestem pewna że Ci wyjdzie :-)
UsuńPięknie Ci Marzenko wyszła i pięknie ozdobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepiękna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, ale z kisielem to chyba nie dla mnie (zjadłabym go oddzielnie :P) :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna świąteczna propozycja...
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJak wspaniale wi dostojnie wyglada, musi byc pyszna
OdpowiedzUsuńRozkosznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBabka jak marzenie:)
OdpowiedzUsuńRenatko a jaka pyszna :-) tak jakoś szybko zniknęła :-)
UsuńKilka dni temu robiłam babkę z kisielem, z innego przepisu i też bardzo mi smakowała:) Na pewno wkrótce opublikuję przepis:)
OdpowiedzUsuńWyprobuje na swieta napewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńPolecam Zosiu i życzę smacznego :-)
Usuńświetna na święta :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba :-)
OdpowiedzUsuńŚliczna babka, w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńMadziu a jaka pyszna :-) zostało już po niej wspomnienie :-)
UsuńZaciekawiłaś mnie tą babką! Muszę taką zrobić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBaba jak marzenie - piękna!
OdpowiedzUsuńFajna z niej babka!
OdpowiedzUsuńmusi być dobra :)
OdpowiedzUsuńJa przepadam za babkami, a kisielowa jest jedną z moich ukochanych :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda cudownie :)
Babka wygląda bardzo apetycznie chce się jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńWIOSNA JEST TAKIM OKRESEM KIEDY NASZE UMYSŁY I SMAKI POTRZEBUJĄ CZEGOŚ WIĘCEJ ....A TWOJA BABUSZKA... WYGLĄDA TAK KOLOROWO.PATRZĄC NA NIĄ ..ROBI SIE WESOLO I SMACZNIE...
OdpowiedzUsuńUpieklam dzisiaj i właśnie kończymy. Ta babka to jeden że smaków mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńStary przrpis, ale babka jak marzenie
OdpowiedzUsuńFajny przepis, śliczna babka :) Znam i uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńWspaniała ta babeczka!
OdpowiedzUsuńWspaniała ta babeczka!
OdpowiedzUsuń