Babka z majonezem
Zapraszam Was na kolejną babkę, tym razem z majonezem. Dużo słyszałam o tej babie, że jest pyszna, wilgotna i szybko się ją robi. No i postanowiłam w końcu ją zrobić i sama się przekonać jak smakuje. I wiecie co, jak jeszcze nie robiliście tej baby to koniecznie ją spróbujcie. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku, majonezu wcale w niej nie czuć. Polana lukrem cytrynowym smakuje wspaniale.
Przekonałam się do tej babki i od teraz będzie to obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Przepis podrzuciła mi Agata, której bardzo dziękuje.
Przekonałam się do tej babki i od teraz będzie to obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Przepis podrzuciła mi Agata, której bardzo dziękuje.
Babkę majonezową podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z filiżanką herbaty od Basilur.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 100 ml majonezu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z cytryny
- cukier puder
- żurawina do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Wsypujemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formą i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy babkę na talerz i polewamy lukrem - dwie łyżeczki soku z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aż powstanie gesty lukier, zdrobimy żurawiną.
Bardzo lubię babkę majonezową. Piękna Ci wyszła
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, ciekawi mnie, oj ciekawi ;)
OdpowiedzUsuńKochana to koniecznie zrób. Jest pyszna :-)
UsuńPięknie Ci wyszła- moja będzie jutro, bo tez ją bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTeż musze taka upiec, mam dobry przepis, aale nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńMarto koniecznie zrób. Jest rewelacyjna w smaku :-)
Usuńz majonezem brzmi okropnie, ale wiem, że jest pyszna :-))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam babę z majonezem :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :-) i łatwa do zrobienia :-)
UsuńO takiej babce słyszałam, ale nigdy nie piekłam. Muszę spróbować koniecznie !!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki z majonezem!
OdpowiedzUsuńJa już teraz też :-)
UsuńPyszna babka z majonezem :) polecam :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie robiłam babki na majonezie, wydaje mi się że taka baba będzie strasznie ciężka, choć może się mylę?
OdpowiedzUsuńja mam podobne wrażenia..
UsuńKochana mylisz się, nie jest ciężka. Spróbuj. Jak dla mnie rewelacja :-)
UsuńOoo, to ciekawe :) Nie słyszałam jeszcze o babie z majonezem :)
OdpowiedzUsuńPolecam. To moja pierwsza baba i bardzo udana :-)
Usuńkusisz, kusisz :)
UsuńMarzenko powiedz,na którą babkę mam się zdecydować,bo tyle wspaniałych przepisów wszędzie:)ale pewnie zrobię Twoją,bo z majonezem jeszcze ciasta nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńAguś majonezowa jest pyszna. Zdecydowanie Ci ją polecam :-) fajna w smaku, majonezu nie czuć, wilgotna i za sprawą cytrynowego lukru aromatyczna.
UsuńPiękna baba.
OdpowiedzUsuńOgólnie to majonez przyprawia nas o mdłości i za nic nie przełkniemy sałatki z jego dodatkiem... Ale... babka to co innego :P Nasza babcia też robi podobną i zawsze skusimy się na odrobinę, właśnie ze względu na to, że jest delikatna i rozpływa się w ustach :) Twoja wyszła cudownie!
OdpowiedzUsuńJESIENna babka wygląda pysznie,pozdrawiamy autorkę
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSłyszałam o niej ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować, gdzieś mi ten majonez nie pasuje ;) Ale wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie robiłam z majonezem. Pysznie ci wyszła!
OdpowiedzUsuńBombowa!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńpiękna babka Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka ;) z majonezem jeszcze nie piekłam...
OdpowiedzUsuńJa też pierwszy raz, ale nie ostatni :-)
UsuńWiele słyszałam o babce z majonezem,ale nigdy takiej nie robiłam. Twoja wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńtak, tak! słyszałam o tej babce już nie jedną pochwałę :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
A jaka jest pyszna :-) warto ją zrobić :-)
UsuńBabka wygląda bardzo smacznie. Zjadłabym taką z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
Od wieków się do niej przymierzam, jak do wielu innych wypieków;)
OdpowiedzUsuńBabkowo ostatnio u Ciebie:))
Rozszalałam się w tych babkach :-)
Usuńwygląda pysznie, nigdy takiej nie próbowałam… ;)
OdpowiedzUsuńO Marzenko...śliczna babeczka. Buziole miłego, spokojnego wieczoru
OdpowiedzUsuńDzięki Elunia :-) miłego :-)
UsuńPoproszę Marzenko kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki, twoja wygląda super smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka , u nas na święta bardzo często się pojawia :) a twoja wyszła idealnie :)
OdpowiedzUsuńBabeczka Majonezowa........ hmmm.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jadłem bardzo podobną babeczkę do Twojej, Marzenko.
Właśnie takie wypieki z dodatkiem majonezu i odrobiny soku z cytryny dopełniają pełnię smaku, a zaserwowanie ciasta na odpowiednim talerzyku to dodatkowa uczta dla oczu. Bardzo ładnie prezentuje się Porcelana Bogucice. Też chcę taką !!!!
Maruda
Słyszałam o babce z majonezem, że jest pyszna, ale jeszcze nigdy jej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo często ją robię;) Jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńNo jest pyszna :-)
Usuńuwielbiam babki na majonezach! są przepyszne!
OdpowiedzUsuńZnam i jest bardzo dobra - najlepsza na drugi dzień :)
OdpowiedzUsuńMój Junior stwierdził to samo :-)
UsuńJeszcze nie piekliśmy ale wszystko przed nami:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie! Sama też przymierzam się do takiej:-)
OdpowiedzUsuńWioletko polecam, jest obłędna w smaku :-)
Usuńa nigdy nie jadłam, ale wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę ją w końcu upiec, bo wszyscy tak ją chwalą... Tobie wyszła piękna :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta babeczka :))
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńTeż wiele słyszałam o tej babie i nigdy nie robiłam. Może powinna spróbować.
OdpowiedzUsuńAgnieszko zachęcam do zrobienia. Wychodzi pyszna :-)
UsuńNajwiększym plusem tej babki jest to, że zawsze się udaje, pozdrawiam Świątecznie :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka , z majonezem jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda istotnie zachęcająco, ale zastanawia mnie, że więcej w niej cukru niż mąki. Wiadomo ciasto powinno być słodkie, ale czy ta babka z nadmiaru słodkości nie drapie w przełyk? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc babka musi być!!! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń