Chleb pszenny na zakwasie



Mam dla Was kolejny chleb na zakwasie, tym razem zrobiony z mąki pszennej ze szczyptą suszonych drożdży. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiąca skórka i miękki środek. Na śniadanie lub kolację pasuje idealnie, najlepiej bym go jadła samego bez dodatków, ale smakuje równie pysznie z masłem i dżemem czy miodem. Chleb długo utrzymuje świeżość. Skusicie się na kromeczkę.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1000 g mąki pszennej  typ 750 
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3  łyżeczki soli himalajskiej
- 850 g przegotowanej, ciepłej wody
- szczypta drożdży suszonych
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki pszennej, dodajemy szczyptę suszonych drożdży, dosłownie na czubku łyżeczki, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąkę, płatki owsiane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką.
Dwie blaszki do keksówki (2 razy 30 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką, po wierzchu posypujemy siemieniem lnianym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6-8 godzin. 
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.













Komentarze

  1. Każdy domowy chlebek jest pyszny.Od dawna jemy tylko taki.Twój wygląda świetnie.Nawet z fotek czuje się jego zapach i tę chrupiącą skórkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciągle się zbieram, żeby upiec chlebek i nie mogę się zebrać
    ten wygląda naprawdę fantastycznie, na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny zapewniam i zachęcam do upieczenia własnego chleba. To prawdziwa przyjemność :-)

      Usuń
  3. Pieknie Ci wyrosl chlebek ;) jabtez stawiam nabdomowe pieczywo !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrych przepisów na domowe pieczywo nigdy dość:) Chlebek wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ładnie wyrósł. Czuć profesjonalną dłoń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, Marzenko, chlebuś pierwsza klasa !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny, zdrowy, domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią skusiłybyśmy się na kromeczkę a najlepiej piętkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! nie ma to jak domowy chleb :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny domowy chlebek, taki najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe pieczywko najlepsze. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny chlebuś! już daaawno nie kupowałam chleba w sklepie, piekę sama, ale u nas prym wiedzie żytni;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny chlebuś :) poproszę kromeczkę.... ach, muszę wreszcie upiec sama przynajmniej taki na drożdżach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dziękuje. Skuś się na własny chlebek, warto :-)

      Usuń
  14. Wygląda bardzo domowo i prawdziwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle domowo i pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach! domowy chlebek :) Nie ma lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowy chleb, wspaniale Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  18. Też zabieram się za pieczenie domowych chlebów :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny chlebek aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.