Chleb szwajcarski na drożdżach




Kolejny weekend i kolejne pyszne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem super pomysł na łatwy chleb na drożdżach - szwajcarski z nacięciem w kształcie krzyża. Chlebek pyszny, chrupiący z miękkim środkiem. Bardzo fajny. Naprawdę warto go upiec i zjeść taki świeży z samym masłem.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 500
- 370 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 20-25 świeżych)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż wszystkie składniki się połączą - ja wyrabiałam około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wykładamy ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką, formujemy bochenek i odstawiamy jeszcze na około 1 godzinę - nie dłużej. 
Naczynie żeliwne - ja użyłam naczynia żaroodpornego, nagrzewamy w piekarniku, temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. Jak chleb wyrośnie to wyciągamy ostrożnie naczynie bo jest bardzo gorące i przekładamy chleb trzymając za papier. Wkładamy chleb razem z papierem lub podsypujemy naczynie mąką i przekładamy chleb z papieru do naczynia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następni zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy. Chleb bardzo kusi, aby go spróbować jeszcze takiego ciepłego, ale poczekajmy, aż wystygnie.










Chleb piekłam z razem z:

- Pawłem
Bożenką
Lidią
Izą
Bernadetą
Iwoną
Kasią
Eweliną
Justyną
Jolą
Martą
Arletą
Aliną
Dorotą
Małgosią

Komentarze

  1. Jej!!! Wyglada tak cudownie swojsko!!!! Jesteś zdolna, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże jak chętnie byśmy sobie tą skórkę pochrupały! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie puszysty ten chlebek :) zjadłabym kromeczkę z masełkiem i dżemem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyrósł ! Jest idealny, oj zjadłabym kanapkę z takim chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny :) z papierem wkładałaś do naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb wkładałam bez papieru, podsypałam naczynie mąką :-) ale można z papierem :-)

      Usuń
  8. fajny przepis Marzenko, a chleb wyszedł Ci pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak idealnie wypieczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudnie wygląda! taki prawdziwy, popękany, umączony, rustykalny... Bardzo uroczy!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pienie się upiekł, dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chleb wygląda niczym z najlepszej piekarni.
    Ale piękną ma tą skórkę, właśnie taką wypieczoną i z mąką uwielbiam :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny chlebuś, aż tutaj czuję zapach :) Taki fajny i prosty przepis... to i ja muszę w końcu się skusić i upiec.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek. Do tego masełko i rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek ..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z chęcią bym go przytuliła ,jeszcze taki cieplutki...

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny chleb! Cudownie pieczesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) pieczenie chleba to już mój nałóg :-)

      Usuń
  19. Musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chleb jak marzenie. Pięknie wypieczona skórka, chlebuś wyrośnięty. Wspaniale wygląda po przekrojeniu... tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wyszedł pyszny, zapisałam go do robienia już na stałe :-)

      Usuń
  21. Pyszota!!! Chleb wart grzechu :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow fantastyczny ci wyszedł :) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie cudne dziury Marzenko, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuje za wspólne wypiekanie Marzenko. Fajny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzięki piękne za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Idealnie wypieczony! I te cudne dziurki! Ah! Dziekuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pięknie :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Odpowiedzi
    1. Aguś mam lepszy pomysł :-) zapraszam do mnie upieczemy go razem :-)

      Usuń
  29. Piękny :) dzięki za wspólnie spędzony czas

    OdpowiedzUsuń
  30. mmm obłędnie wygląda! prawdziwy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. super ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepiękny chlebuś Ci wyszedł Marzenko:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zapisuję i bedę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wow! zdjęcie mega zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam,mam szybkie pytanko: ile należy wygrzewać naczynie w piekarniku? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziękuję raz jeszcze,ciasto właśnie rośnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.