Chleb szwajcarski na drożdżach
Kolejny weekend i kolejne pyszne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem super pomysł na łatwy chleb na drożdżach - szwajcarski z nacięciem w kształcie krzyża. Chlebek pyszny, chrupiący z miękkim środkiem. Bardzo fajny. Naprawdę warto go upiec i zjeść taki świeży z samym masłem.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 370 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 20-25 świeżych)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż wszystkie składniki się połączą - ja wyrabiałam około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wykładamy ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką, formujemy bochenek i odstawiamy jeszcze na około 1 godzinę - nie dłużej.
Naczynie żeliwne - ja użyłam naczynia żaroodpornego, nagrzewamy w piekarniku, temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. Jak chleb wyrośnie to wyciągamy ostrożnie naczynie bo jest bardzo gorące i przekładamy chleb trzymając za papier. Wkładamy chleb razem z papierem lub podsypujemy naczynie mąką i przekładamy chleb z papieru do naczynia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następni zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy. Chleb bardzo kusi, aby go spróbować jeszcze takiego ciepłego, ale poczekajmy, aż wystygnie.
Chleb piekłam z razem z:
- Pawłem
- Bożenką
- Lidią
- Izą
- Bernadetą
- Iwoną
- Kasią
- Eweliną
- Justyną
- Jolą
- Martą
- Arletą
- Aliną
- Dorotą
- Małgosią
- Pawłem
- Bożenką
- Lidią
- Izą
- Bernadetą
- Iwoną
- Kasią
- Eweliną
- Justyną
- Jolą
- Martą
- Arletą
- Aliną
- Dorotą
- Małgosią
Jej!!! Wyglada tak cudownie swojsko!!!! Jesteś zdolna, naprawdę!
OdpowiedzUsuńBoże jak chętnie byśmy sobie tą skórkę pochrupały! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam dziewczyny, podzielę się :-)
Usuńsmacznie puszysty ten chlebek :) zjadłabym kromeczkę z masełkiem i dżemem :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńByło mi miło i pysznie :-)
UsuńAle pięknie wyrósł ! Jest idealny, oj zjadłabym kanapkę z takim chlebem :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda!!
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :-)
UsuńBosko wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :) z papierem wkładałaś do naczynia?
OdpowiedzUsuńChleb wkładałam bez papieru, podsypałam naczynie mąką :-) ale można z papierem :-)
Usuńfajny przepis Marzenko, a chleb wyszedł Ci pięknie:)
OdpowiedzUsuńJak idealnie wypieczony ;)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda! taki prawdziwy, popękany, umączony, rustykalny... Bardzo uroczy!!!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje, pyszny nawet na drugi dzień :-)
UsuńPienie się upiekł, dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda niczym z najlepszej piekarni.
OdpowiedzUsuńAle piękną ma tą skórkę, właśnie taką wypieczoną i z mąką uwielbiam :) Aż ślinka cieknie.
Piękny chlebuś, aż tutaj czuję zapach :) Taki fajny i prosty przepis... to i ja muszę w końcu się skusić i upiec.. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, naprawdę warto :-)
UsuńWspaniały chlebek. Do tego masełko i rozkosz:)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek ..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym go przytuliła ,jeszcze taki cieplutki...
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana, upiekę kolejny :-)
UsuńDzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb! Cudownie pieczesz ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) pieczenie chleba to już mój nałóg :-)
UsuńMusi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńChleb jak marzenie. Pięknie wypieczona skórka, chlebuś wyrośnięty. Wspaniale wygląda po przekrojeniu... tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wyszedł pyszny, zapisałam go do robienia już na stałe :-)
UsuńPyszota!!! Chleb wart grzechu :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWow fantastyczny ci wyszedł :) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńMadziu jest rewelacyjny w smaku :-)
UsuńJakie cudne dziury Marzenko, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne wypiekanie Marzenko. Fajny chlebek.
OdpowiedzUsuńJa też dziękuje, było pysznie :-)
UsuńDzięki piękne za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńIdealnie wypieczony! I te cudne dziurki! Ah! Dziekuje za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWygląda pięknie :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńUpiecz,proszę i wyślij:)
OdpowiedzUsuńAguś mam lepszy pomysł :-) zapraszam do mnie upieczemy go razem :-)
UsuńPiękny :) dzięki za wspólnie spędzony czas
OdpowiedzUsuńmmm obłędnie wygląda! prawdziwy chleb :-)
OdpowiedzUsuńsuper ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny chlebuś Ci wyszedł Marzenko:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńZapisuję i bedę robić :)
OdpowiedzUsuńwow! zdjęcie mega zachęcające!
OdpowiedzUsuńWitam,mam szybkie pytanko: ile należy wygrzewać naczynie w piekarniku? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńWitam. 15-20 minut wystarczy. Pozdrawiam :-)))
UsuńDziękuję raz jeszcze,ciasto właśnie rośnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, chlebek jest pyszny :-)
Usuń