Ciasto na zimno z mascarpone i galaretką



Zrobiłam ciasto na zimno, pyszne ciasto. Zapowiedzieli się znajomi z wizytą, to trzeba podać im coś smakowitego. Nie miałam ochoty na pieczenie, postanowiłam stworzyć jakieś ciasto na zimno. Przejrzałam szafki, zobaczyłam jakie mam składniki i zabrałam się do pracy.
Ciasto wyszło po prostu cudne, fajne smaki i różne aromaty, rewelacja. Wymaga poświęcenia mu czasu, ale nie jest pracochłonne. Łatwe i każdy je zrobi bez problemu. Życzę Wam wspaniałej niedzieli. 

Zapraszam na kawałek :-)

Składniki:

- większe opakowanie herbatników (albo dwa)
- 500 g serka mascarpone
- prażone jabłka - 400 g
- 3 łyżeczki agaru
- pół łyżeczki cynamonu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki jasne - u mnie o smaku liczi
- 100 g soku z aronii + 1 galaretka ciemna ( u mnie wieloowocowa)
- 200 g śmietany kremówki

Wykonanie:

Prażone jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i podgrzewamy, mieszamy i dodajemy agar. Chwilkę jeszcze gotujemy i studzimy. Dodajemy wymieszamy widelcem serek mascarpone i mieszamy. Na dno foremki wykładamy herbatniki, u mnie takie naczynie żaroodporne. Wykładamy na herbatniki masę z jabłkami i mascarpone, chowamy do lodówki, aby zastygło (najlepiej ponad godzinę). Galaretki jasne rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wody i studzimy. Jogurt mieszamy z chłodną galaretką i przelewamy na masę z mascarpone. Schładzamy ponownie w lodówce - około 2 godzin. Następnie do miseczki wlewamy sok z aronii i dodajemy 300 ml gorącej i przegotowanej wody, wsypujemy galaretkę ciemną i mieszamy, studzimy. Wylewamy na zastygniętą masę jogurtową. Schładzamy. Jak już ostatnia masa nam zastygnie to dekorujemy ubitą śmietaną kremówką i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami. Przechowujemy w lodówce.

















Komentarze

  1. dla mnie w sam raz :D świetny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie jak zwykle coś pysznego :) Świetnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda i wspaniałe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko jak dla mnie pycha:)
    pozdrawiam niedzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentuje! a jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się te wszystkie czekoladowe gwiazdki !! :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne ciacho, kolory i smaki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto Marzenko, smaka mi narobiłaś, chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda rewelacyjnie akurat będzie jak znalazł do niedzielnej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cieszy samo oko :) z pewnością przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto na niedzielny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też nie mam ochoty teraz na pieczenie, więc pozwól że poczęstuję się kawałkiem Twojego pysznego ciasta, zrobię kawę i będę się rozkoszować.... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne połączenie smaków i do tego jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciasto :) Apetyczne i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciacho Marzenko, ja już się częstuję kawałkiem, mam nadzieję, że jeszcze coś dla mnie zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. od kilku dni już widziałam zdjęcie na górze i się zastanawiałam, jakie pyszności tym razem wyczarowałaś:) bardzo pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) ciasto jest po prostu wspaniałe :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  19. super wygląda, takie błyszczące i kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ciasta na zimno, choć częściej robię je latem niż zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię ciacha na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam ciasta na zimno :)) zwłaszcza dlatego, że te pieczone, z moim piekarnikiem mi zbytnio nie wychodzą... :| marna kuchareczka ciasteczek ze mnie... :)) ale za to te na zimno wychodzą mi zawsze :)) to wygląda baaaardzo smakowicie :)) uszczknę sobie kęsa z obrazka :)) hihi pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Ubóstwiamy takie placki na zimno :) Nie dość, że są proste w wykonaniu to świetnie smakują i trzeba je robić na dużych blachach :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto rewelacja ! Znajomi chyba byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale fajne ciacho :) Kolorowe i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepyszne :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie fajne. A mascarpone gwarantuje pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
  28. pyszne to ciacho Ci wyszło :) i pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeśli coś zostało,choć malusi okruszek,to ja poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie ciasta to ja uwielbiam :) Pyszne rozpływające się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale pyszności u Ciebie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Marzeno! Ciasto wygląda cudnie, a i deseczka z Włocławka jest piękna:-). Ja ostatnio też nabyłam kilka egzemplarzy, będą jak znalazł do dwóch dekoracyjnych rodowych talerzy,które od lat zdobią ścianę mojej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) ja mam kilka takich różnych naczyń, niektóre nawet podwójne. Muszę pomyśleć może nie wszystkie są mi potrzebne, bo i tak używam jednych i tych samych :-)

      Usuń
  34. Została jakaś kosteczka dla mnie? Ciacho wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Oj kochana ciacho już zjedzone. Długo nie było obecne :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Mnie osobiscie nie zachwyciło. Bardzo czasochłonne a niestety efektu wowu wsrod gosci nie było.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.