Ciasto na zimno z mascarpone i galaretką
Zrobiłam ciasto na zimno, pyszne ciasto. Zapowiedzieli się znajomi z wizytą, to trzeba podać im coś smakowitego. Nie miałam ochoty na pieczenie, postanowiłam stworzyć jakieś ciasto na zimno. Przejrzałam szafki, zobaczyłam jakie mam składniki i zabrałam się do pracy.
Ciasto wyszło po prostu cudne, fajne smaki i różne aromaty, rewelacja. Wymaga poświęcenia mu czasu, ale nie jest pracochłonne. Łatwe i każdy je zrobi bez problemu. Życzę Wam wspaniałej niedzieli.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki:
- większe opakowanie herbatników (albo dwa)
- 500 g serka mascarpone
- prażone jabłka - 400 g
- 3 łyżeczki agaru
- pół łyżeczki cynamonu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki jasne - u mnie o smaku liczi
- 100 g soku z aronii + 1 galaretka ciemna ( u mnie wieloowocowa)
- 200 g śmietany kremówki
- czekoladowe gwiazdki do ozdoby
Wykonanie:
Prażone jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i podgrzewamy, mieszamy i dodajemy agar. Chwilkę jeszcze gotujemy i studzimy. Dodajemy wymieszamy widelcem serek mascarpone i mieszamy. Na dno foremki wykładamy herbatniki, u mnie takie naczynie żaroodporne. Wykładamy na herbatniki masę z jabłkami i mascarpone, chowamy do lodówki, aby zastygło (najlepiej ponad godzinę). Galaretki jasne rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wody i studzimy. Jogurt mieszamy z chłodną galaretką i przelewamy na masę z mascarpone. Schładzamy ponownie w lodówce - około 2 godzin. Następnie do miseczki wlewamy sok z aronii i dodajemy 300 ml gorącej i przegotowanej wody, wsypujemy galaretkę ciemną i mieszamy, studzimy. Wylewamy na zastygniętą masę jogurtową. Schładzamy. Jak już ostatnia masa nam zastygnie to dekorujemy ubitą śmietaną kremówką i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami. Przechowujemy w lodówce.
dla mnie w sam raz :D świetny!!!
OdpowiedzUsuńPyszny galaretkowiec!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle coś pysznego :) Świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i wspaniałe smaki :)
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjne w smaku :-)
UsuńMarzenko jak dla mnie pycha:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam niedzielnie:)
świetnie się prezentuje! a jak musi smakować!
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te wszystkie czekoladowe gwiazdki !! :):)
OdpowiedzUsuńA jakie są pyszne :-) mniam :-)
UsuńAle fajne ciacho, kolory i smaki idealne! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Marzenko, smaka mi narobiłaś, chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie akurat będzie jak znalazł do niedzielnej kawy:)
OdpowiedzUsuńJustynko pasuje idealnie :-)
Usuńcieszy samo oko :) z pewnością przepyszne :)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bosko!!
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńŚwietne ciasto na niedzielny deser:)
OdpowiedzUsuńJa też nie mam ochoty teraz na pieczenie, więc pozwól że poczęstuję się kawałkiem Twojego pysznego ciasta, zrobię kawę i będę się rozkoszować.... :)
OdpowiedzUsuńPoproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńFajne połączenie smaków i do tego jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Apetyczne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńBardzo fajny przepis na ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho Marzenko, ja już się częstuję kawałkiem, mam nadzieję, że jeszcze coś dla mnie zostało ;)
OdpowiedzUsuńod kilku dni już widziałam zdjęcie na górze i się zastanawiałam, jakie pyszności tym razem wyczarowałaś:) bardzo pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) ciasto jest po prostu wspaniałe :-) pozdrawiam kochana :-)
Usuńsuper wygląda, takie błyszczące i kuszące :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na zimno, choć częściej robię je latem niż zimą:)
OdpowiedzUsuńJa w zasadzie robię je przez cały rok :-)
Usuńbardzo lubię ciacha na zimno :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta na zimno :)) zwłaszcza dlatego, że te pieczone, z moim piekarnikiem mi zbytnio nie wychodzą... :| marna kuchareczka ciasteczek ze mnie... :)) ale za to te na zimno wychodzą mi zawsze :)) to wygląda baaaardzo smakowicie :)) uszczknę sobie kęsa z obrazka :)) hihi pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńUbóstwiamy takie placki na zimno :) Nie dość, że są proste w wykonaniu to świetnie smakują i trzeba je robić na dużych blachach :D
OdpowiedzUsuńWow pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCiasto rewelacja ! Znajomi chyba byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho :) Kolorowe i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszne :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńMega smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJakie fajne. A mascarpone gwarantuje pyszny smak!
OdpowiedzUsuńOj tak, wyszło pyszne :-)
Usuńpyszne to ciacho Ci wyszło :) i pieknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJeśli coś zostało,choć malusi okruszek,to ja poproszę:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapewniam, że tak smakuje :-)
UsuńTakie ciasta to ja uwielbiam :) Pyszne rozpływające się w ustach.
OdpowiedzUsuńAle pyszności u Ciebie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarzeno! Ciasto wygląda cudnie, a i deseczka z Włocławka jest piękna:-). Ja ostatnio też nabyłam kilka egzemplarzy, będą jak znalazł do dwóch dekoracyjnych rodowych talerzy,które od lat zdobią ścianę mojej kuchni:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) ja mam kilka takich różnych naczyń, niektóre nawet podwójne. Muszę pomyśleć może nie wszystkie są mi potrzebne, bo i tak używam jednych i tych samych :-)
UsuńZostała jakaś kosteczka dla mnie? Ciacho wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńOj kochana ciacho już zjedzone. Długo nie było obecne :-)
OdpowiedzUsuńMnie osobiscie nie zachwyciło. Bardzo czasochłonne a niestety efektu wowu wsrod gosci nie było.
OdpowiedzUsuń