Domowa granola z płatkami jaglanymi



Codziennie ja i moja rodzina jemy zdrowe śniadania. Staram się, aby były one bardzo urozmaicone, smaczne, zdrowe i dodające energii i syte, aby długo nie czuć głodu. Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bardzo lubię kolorowe kanapki, owsianka to moja wielka miłość a domowe musli i granolę po prostu uwielbiam.
Taka domowa granola świetnie się komponuje z ciepłym mlekiem, jogurtem naturalnym. Pyszne i bardzo zdrowe śniadanie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- szklanka płatków jaglanych instant Kłos-Pol
- szklanka płatków żytnich Kłos-Pol
- 7 łyżek słonecznika Kłos-Pol
- 60 g posiekanych grubo migdałów bez skórki
- 6 łyżek ziaren sezamu
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki żurawiny suszonej
- dwie garście miechunki suszonej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka karobu

Wykonanie:


Do miski wsypujemy płatki jaglane i żytnie, dodajemy słonecznik i ziarna sezamu. Wrzucamy do miski także rodzynki, żurawinę, posiekane grubo migdały, miechunkę, karob, olej i miód. Miód najlepiej dodać lekko podgrzany, aby był płynny. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Przekładamy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia mieszamy kilka razy, aby płatki się równo zarumieniły a nie przypaliły. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do pojemnika. Granolę przechwoujemy w szafce, w zamkniętym pojemniku. Granola świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem, możemy je dodać do owsianki. Pyszne i zdrowe śniadanie.












Komentarze

  1. Od rana kusisz takimi pysznościami. Nie mam gotowej granoli, więc podbieram miseczkę od Ciebie, bo tak smakowicie ją przygotowałaś.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa granolaaaaa <3 <3 najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanko. Robiona domowa granola jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam granoli z płatkami jaglanymi, co nie zmienia faktu, że miałabym teraz ochotę zjeść takie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię domową granolę, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna... takiej nie kupi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie śniadanko to energia na cały dzień :) mam pytanko :) co to jest miechunka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe! pyszne i pożywne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. akurat dziś dokończyłam swoją kokosowo-czekoladową granolę, więc mam już pomysł na następny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham granolę, ale skończyłam już mój ostatni słoik. Teraz planuję zrobić czekoladowo-bananową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszło bardzo fajnie .Taka przekąska , coś co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada pysznie, z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  14. Super!!! Ale w moim domu, to tylko ja jadam takie wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko u mnie lubią wszyscy, chłopaki też zajadają :-)

      Usuń
  15. Wygląda świetnie- nasza się już skończyła,teraz może przygotuję w/g Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. O mniam, nie ma to jak domowa granola :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie ma lepszego cuda na śniadanie niż domowa granola :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochamy takie granole na bogato, gdzie jest pełno różnych dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  19. płatki jaglane wygadają apetycznie- te które kupuję niekoniecznie;) Granola domowa najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowej granoli niw robiłam jeszcze nigdy. Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna. :) Ja planuję i planuję ją zrobić, ale do tej pory się nie złożyło. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to musisz ją koniecznie zrobić :-) i to szybko :-)

      Usuń
  22. Muszę zrobić, tak dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przecudownie ;) Sama także bardzo lubię domową granolę, ale z płatków jaglanych jeszcze nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna propozycja, zastanawiałam sie ostatnio jak wykorzystać smacznie płatki jaglane i proszę = Twój przepis idealnie się wpasował:)

    OdpowiedzUsuń
  25. pyszna granola na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zdrowy i pyszny dodatek do deserów i jogurtów.

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie udało mi się jeszcze kupić płatków jaglanych. Chociaż pan na targu zawsze mówi : "tak, tak, musżę zamówić, córka też mnie o to męczy..." i tak już od kilku miesięcy. Może powinnam skuteczniej męczyć? Wtedy bym zrobiła taką granolę, bo wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam płatki jaglane, właśnie niedawno je odkryłam.
    Granola jest bardzo pyszna szczególnie taka domowa.

    OdpowiedzUsuń
  29. Radzę dorzucić miechunkę po upieczeniu bo u mnie po 5minutach eksplodowała i się spaliła :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.