Gulasz z łopatki z warzywami
Moja rodzinka miała specjalne zamówienie na obiad, gulasz z warzywami. Dość dawno go nie robiłam, więc raz-dwa powstał pyszny i bardzo aromatyczny gulasz. Podałam go z moją ulubioną kaszą pęczak. Za oknem pada deszcz, ale jest ciepło. Przyszła wiosna, pojawiają się pierwsze zielone listki, kwitną krokusy i przebiśniegi, rano budzi mnie śpiew ptaków i uśmiecham się do życia. Miłego dnia.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg łopatki
- połowa opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
- połowa opakowania fasolki szparagowej mrożonej
- garść suszonych pieczarek
- 2 kromki chleba - u mnie domowy na zakwasie
- przyprawa do gulaszu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół - majeranek i bazylia
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa
- kasza pęczak
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, u mnie średnia. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu i ziołami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Do szybkowara (lub garnka) wlewamy wodę i wrzucamy warzywa, odrobinę soli i pieprz. Mięso podsmażamy na patelni na łyżce oleju na rumiano i przekładamy do szybkowara. Dodajmey pokrojony w kostkę chleb oraz rozkruszone w dłoni suszone pieczarki. Wody powinno być tyle, aby prawie zakrywała wszystko. Włączamy szybkowar - ja gotowałam 25 minut. Taka metoda gotowania pozwoli nam szybko przygotować obiad. Jak nie macie szybkowara to po prostu ugotujcie wszystko w zwykłym garnku, gotować trzeba wtedy dłużej. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (możecie podać także z ziemniakami, ryżem czy makaronem lub inną kaszą, smakuje także z chlebem).
Gulaszu z chlebem, to nigdy nie robiłam, przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taki przepis .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Gulasz i kasza-jak lubię takie danie kiedy na dworze szaro i nijako ;)
OdpowiedzUsuńOj ja też :-)
UsuńCiekawy przepis. Muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńtaki obiad to konkret:D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńPyszne danie w jednym garnku :)
OdpowiedzUsuńTwoja rodzinka często "zamawia" u Ciebie obiadki. Dobra z Ciebie kobietka ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię gulasz
OdpowiedzUsuńAgnieszko u mnie gulasz to ulubione danie na obiad :-)
Usuńtakie dania mi ostatnio odpowiadają najbardziej :) w jednym garnku ... smacznie i niepracochłonnie :)
OdpowiedzUsuń:***
lubię takie dania, dosyć często gotuję gulasz jesienią i zimą , pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚwietny obiadek :) Kojarzy się z ciepłym domem :)
OdpowiedzUsuńoj i ja zjadłabym taki bogaty gulasz nie tylko w mięsko, ale i warzywka! :) takie gulasze bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńCudownie danie, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie, też niedawno robiłam gulasz :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz z łopatki!:)
OdpowiedzUsuńPyszny jest :-)
Usuńmój narzeczony byłby w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuńAle smaczne danie :) kasza to dobry dodatek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńObiadek rewelacyjny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-)
UsuńGulasz na pewno bardzo smaczny, robiłam podobny.
OdpowiedzUsuńLubię gulasz. Twój przepis jest bardzo ciekawy. Nie używałam suszonych pieczarek. Muszę poszukać :)
OdpowiedzUsuńU nas dzisiaj wszędzie był deszcz i silny wiatr, więc taka miseczka gulaszu fajnie by rozgrzała ;)
OdpowiedzUsuńJakoś tak pogoda nam się popsuła :-( niestety.
UsuńPyszny obiadek miałaś :)
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja, a z kaszą pęczak to już w ogóle rewelacja :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz, u Nas podawany z ryżem to jeden z Naszych ulubionych, szybkich posiłków :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy :)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń