Rozwiązanie konkursu na Danie obiadowe z miodem z Miody Polskie
Kochani nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu na Danie obiadowe z miodem z Miody Polskie. Jak zwykle mnie nie zawiedliście i zasypaliście zgłoszeniami. Jedne pyszniejsze od drugich, zachwycające składnikami i tylko oczami wyobraźni czułam ten aromat i smak. Razem z Miody Polskie mieliśmy troszkę czasu, aby zgłoszeniom się przyjrzeć i wybrać najlepsze.
Wybór oczywiście był bardzo trudny, naprawdę musicie mi uwierzyć, że bardzo trudno się wybiera, gdy jest tak dużo wspaniałych dań. I chciałabym nagrodzić wiele więcej przysłanych zgłoszeń, niestety mogliśmy tylko trzy. Bardzo Wam dziękuje za to, że jesteście ze mną, wspieracie mnie i bierzecie tak czynny udział w konkursach na moim blogu.
Wybór oczywiście był bardzo trudny, naprawdę musicie mi uwierzyć, że bardzo trudno się wybiera, gdy jest tak dużo wspaniałych dań. I chciałabym nagrodzić wiele więcej przysłanych zgłoszeń, niestety mogliśmy tylko trzy. Bardzo Wam dziękuje za to, że jesteście ze mną, wspieracie mnie i bierzecie tak czynny udział w konkursach na moim blogu.
A oto nagrodzone przepisy :-)
I miejsce - 3 miody po 400 g + czteropak zdobywa Pani Ania i jej pałki z sosem miodowo-piwnym.
Pałki z sosem miodowo- piwnym
Składniki
1kg pałek z kurczaka
2 cebule
1/2 szklanki piwa
4 łyżki miodu np. lipowego
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
Sposób przygotowania
1.Pałki z kurczaka myjemy a cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Pałki mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
2. Po tym czasie pałki podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez 30 minut w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby pałki się przyrumieniły. Sos powstały z pieczenia wlewamy do garnka i zagęszczamy łyżeczką mąki wymieszaną z 5 łyżkami wody. Powstałym sosem polewamy pałki z kurczaka.
1kg pałek z kurczaka
2 cebule
1/2 szklanki piwa
4 łyżki miodu np. lipowego
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
Sposób przygotowania
1.Pałki z kurczaka myjemy a cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Pałki mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
2. Po tym czasie pałki podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez 30 minut w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby pałki się przyrumieniły. Sos powstały z pieczenia wlewamy do garnka i zagęszczamy łyżeczką mąki wymieszaną z 5 łyżkami wody. Powstałym sosem polewamy pałki z kurczaka.
Pierwsze wyróżnienie i czteropak miodu zdobywa Pani Elżbieta i jej Lazaniaz lipowym jarmużem, pomidorkami okraszona czosnkiem i imbirem.
LAZANIA Z LIPOWYM JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i... imbirem
Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4 części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
układamy świeży poszarpany jarmuż ( około 4 garście), którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
czosnkiem ( 8 ząbków) i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry ( 20 dag ), maleńką strużką zdobimy miodem lipowym po całości, około 3 płaskie łyżeczki, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.
Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół, z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I 3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne
Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. Na wierzch polewam beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .
Życzę smacznego i... zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych ......... Nie tylko Kubusia Puchatka, ale każdego : "na szczególną okazję", ale.... danie, pyszne i piękne niesłychanie .
Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4 części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .
Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
układamy świeży poszarpany jarmuż ( około 4 garście), którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
czosnkiem ( 8 ząbków) i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry ( 20 dag ), maleńką strużką zdobimy miodem lipowym po całości, około 3 płaskie łyżeczki, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.
Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół, z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.
Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I 3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne
Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. Na wierzch polewam beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .
Życzę smacznego i... zapraszam w podróż do krainy smaków nieodkrytych ......... Nie tylko Kubusia Puchatka, ale każdego : "na szczególną okazję", ale.... danie, pyszne i piękne niesłychanie .
Drugie wyróżnienie i czteropak miodu zdobywa Pani Małgosia i jej Zupa dyniowa z miodową nutką.
Zupa dyniowa z miodową nutką.
Składniki:
• 500 g dyni hokkaido
• 250-350 ml bulionu warzywnego lub wody
• 2-3 marchewki
• 1 duża gruszka
• 2-3 łyżki gęstej śmietany
• 3-4 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki prażonych pestek dyni
• pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej świeżo otartej
• 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
• kilka listków świeżej szałwii
• 1 łyżeczka czarnuszki
• sól
• masło
• 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pokrojoną w kostki dynię gotuję z marchewką do miękkości.
Odcedzam i zalewam bulionem /jeśli używamy wody, można pozostawić tą z gotowania/.
Dodaję pokrojoną i obraną gruszkę. Zagotowję.
Do zupy dodaję czosnek, masło, miód i przyprawy.
Wszystko razem blenderuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pestki dyni prażę na suchej patelni.
Szałwię podsmażam krótko na maśle.
Podaję zupę.
Nakładam śmietanę i szałwię.
Posypuję pestkami dyni i czarnuszką.
Smacznego.
Składniki:
• 500 g dyni hokkaido
• 250-350 ml bulionu warzywnego lub wody
• 2-3 marchewki
• 1 duża gruszka
• 2-3 łyżki gęstej śmietany
• 3-4 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki prażonych pestek dyni
• pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej świeżo otartej
• 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
• kilka listków świeżej szałwii
• 1 łyżeczka czarnuszki
• sól
• masło
• 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pokrojoną w kostki dynię gotuję z marchewką do miękkości.
Odcedzam i zalewam bulionem /jeśli używamy wody, można pozostawić tą z gotowania/.
Dodaję pokrojoną i obraną gruszkę. Zagotowję.
Do zupy dodaję czosnek, masło, miód i przyprawy.
Wszystko razem blenderuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pestki dyni prażę na suchej patelni.
Szałwię podsmażam krótko na maśle.
Podaję zupę.
Nakładam śmietanę i szałwię.
Posypuję pestkami dyni i czarnuszką.
Smacznego.
Dziękuje bardzo za wszystkie pyszne zgłoszenia. Na Wasze adresy wraz z numerem telefonu czekam 5 dni, jeżeli nie otrzymam adresu będę zmuszona wybrać kolejną z osób i przepisów. Jak tylko otrzymam wszystkich dane do wysyłki przekaże je do Miody Polskie a oni prześlą Wam nagrody.
Super ale się cieszę:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się lazania ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne przepisy , aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńGratulacje
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuń