Rozwiązanie konkursu na wiosenną sałatkę z Tupperware
Czas ogłosić wyniki konkursu na wiosenną sałatkę, zwlekałam z tym dosłownie do ostatniej chwili, codziennie przeglądałam zgłoszenia i zastanawiałam się jakie propozycje mam wybrać. Poprosiłam o pomoc moją rodzinkę, ponieważ przysłaliście bardzo dużo wspaniałych, kolorowych zgłoszeń. Długo nie mogłam się zdecydować kogo mam wybrać, czym się kierować.
A ponieważ to jest konkurs na wiosenną sałatkę to zasugerowałam się smakiem, kolorami i wiosennym słońcem. Bardzo Wam dziękuje za tak liczny udział, za to że jesteście cały czas ze mną. Pamiętajcie, że trwa kolejny konkurs - urodzinowy, gdzie mam dużo nagród dla Was.
Nagrody w konkursie na wiosenną sałatkę z Tupperware, czyli pionową obieraczkę zdobywają:
Pani Ewelina
Składniki :
100 g świeżej rukoli
100 g świeżej sałaty roszponki
200 g pomidorków koktajlowych
80 g czarnych oliwek
125 g mozzarelli w zalewie w małych kulkach
8 plasterków szynki parmeńskiej
2 kromki razowego chleba
1 ząbek czosnku
łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej suszonymi pomidorami
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Sałaty i pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy kolejno odsączone oliwki, i kulki mozzarelli, szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni aby przygotować razowe grzanki. Od kromek chleba odcinamy skórki, i smarujemy masłem z czosnkiem, kroimy w paseczki i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut aż będą chrupkie. Studzimy i dodajemy do sałaty, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pani Basia
Wiosenna sałatka z jajkiem w koszulce, paluszkami parmezanowymi i dipem czosnkowym
1 jajko
1 garść rukoli
4 pomidorki truskawkowe (koktajlowe)
2 rzodkiewki
1 łyżka kiełków rzodkiewki
przyprawa do pomidorów naturalna
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka chleba tostowego z ziarnami
1 małe jajko
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 szczypta soli
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z oliwek. Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki. Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.
Pani Teresa
Sałatka z roszponki z truskawkami i pomarańczą
0,5 op roszponki
1 pomarańcza
10 truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Wymieszać 2 łyżki oliwy i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i białym pieprzem.
Pomarańczę podzielić na cząstki i zdjąć białą skórkę.
Roszponkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na to położyć truskawki pokrojone w plasterki oraz fileciki z pomarańczy
Sałatkę polać sosem , posypać płatkami i podawać.
Dziękuje bardzo za wszystkie pyszne zgłoszenia. Na Wasze adresy wraz z numerem telefonu czekam 5 dni, jeżeli nie otrzymam adresu będę zmuszona wybrać kolejną z osób i przepisów. Jak tylko otrzymam wszystkich dane do wysyłki nastąpi wysyłka nagród.
OOOOOOO!!!! Ale się cieszę!!!
OdpowiedzUsuńGratulujemy zwycięzcą :D
OdpowiedzUsuńOooo widzę ze wygrały prawdziwe wiosenne smaki. Zawsze najlepsze jest to co jest proste, świeże i super w smaku. Gratuluję zwycięzcom.
OdpowiedzUsuńGratuluję, pyszności :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuń