Sernik cytrynowy z kajmakiem
Zapraszam Was dzisiaj na sernik cytrynowy, mocno cytrynowy, delikatny, z chrupiącym spodem i słodkim wierzchem. Po prostu poezja smaku. Uwielbiam serniki i robiłam ich już wiele, ale ten całkowicie skradł mi serce i wpasował się w moje smaki. Słodkości cytrynowe kocham, bardzo lubię jak słodycz właśnie miesza się z kwaśnym smakiem cytryny.
Przepis na ten sernik pochodzi z książki Cukiernia Lidla - Pawła Małeckiego. Bardzo mi się ta książka podoba, jest pięknie wydana a przepisy są bardzo ciekawe. Mam zamiar wypróbować kilka.
Przepis na ten sernik pochodzi z książki Cukiernia Lidla - Pawła Małeckiego. Bardzo mi się ta książka podoba, jest pięknie wydana a przepisy są bardzo ciekawe. Mam zamiar wypróbować kilka.
Ten sernik w książce jest z wierzchem bezowym, ja dałam kajmak. Moim zdaniem super połączenie smaków. Co by tu dużo pisać, serniczek jest obłędny, musicie koniecznie go zrobić.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
Spód
- 150 g herbatników
- 100 g migdałów (dałam blanszowane)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka (ja mam wypróbowany od President)
- 30 g żelatyny namoczonej w 60 ml wody
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36%
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 żółtka
- sok z 2 cytryn i otarta skórka z 1 cytryny
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36% ubitej
Przygotowanie:
Ciasteczka wrzucamy do zmiksowania, można blenderem ja zmiksowałam w moim Thermomix (czas 15sek, obr.6). Dodajemy pokrojone w kostkę migdały, otartą skórkę z 1 cytryny i masło, ponownie miksujemy, aby wszystko się wymieszało (Thermomix czas 15 sek, obr.4). Masę przekładamy na tortownicę (u mnie średnica 26 cm) i mocno dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobieg lub 190-200 stopni grzanie góra-dół na 10-12 minut.
Do garnka wlewamy wodę (musi być taki duży i szeroki, aby można było do niego wstawić miskę), doprowadzamy do zagotowania, żelatynę moczymy w 60 ml wody. Na garnku umieszczamy miskę i wkładamy do niej 200 g śmietanki, cukier, cukier waniliowy i żółtka, ubijamy cały czas, aż powstanie taki sos a masa będzie ciepła. Wtedy dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny oraz twaróg, mieszamy wszystko aż się składaniki dobrze połączą, ja mieszam trzepaczką. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy 200 g ubitej śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód herbatnikowy i chowamy do lodówki na 3 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
Następnie po wierzchu rozprowadzamy 3-4 łyżki masy kajmakowej i posypujemy skórką cytrynową kandyzowaną.
muszę się pokusić, że to chyba jedno z najlepiej prezentujących się ciast, jakie ostatnio widziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, polecam jest naprawdę pyszne :-)
UsuńPrzepis nieczytelny i nie jasny. Czas przygotowania to wiecznosc. Efekt mierny. Slabo slabo. Nigdy wiecej nie podejde do tego przepisu.
UsuńA czego nie rozumiesz w przepisie, wszystkie kroki są jasno opisane. Czasami trzeba poświęcić odrobinę czasu. Ale nie każdemu musi takie ciasto smakować. Mi smakowało, rodzince też i robiłam je kilka razy. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale smakowity ten serniczek, porywam kawałek do kawy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, smacznego :-)
UsuńWitam - Gabriela zjadła, lecz smaku nie czuła, to tak jak by go smakowała przez szybę pozdrawiam i zapewne z przepisu skorzystam dziękuję
UsuńJan
Przepysznie wygląda ten sernik :) Uwielbiam kajmak :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, żałuję, że nie robię zakupów w Lidlu i nie miałam okazji dostać tej książki.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) zapewniam że jest pyszny :-)
UsuńObłędnie wygląda, ale kusisz! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda. Sernik i kajmak idealne połaczenie. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSolidny ten sernik i dlatego chętnie wykorzystam przepis;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik, a w dodatku ma kajmak, czego chcieć więcej!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Pięknie się prezentuje! Uwielbiam serniki, dlatego z chęcią skosztowałabym kawałeczek :) Masy kajmakowej jeszcze nie jadłam, ale podejrzewam, że jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł pyszny, więc go polecam a kajmak jest po prostu pyszny i bardzo słodki :-)
UsuńŚwietny pomysł z tym kajmakiem! Już zaznaczyłam sobie przepis w książce do wypróbowania i też zrobię go tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Aniu :-)
UsuńŚwietnie się prezentuje.. i ten kajmak na wierzchu mmm... mniam! Zaszalałaś Marzenko! Skoro zapraszasz to zaraz będę ;p
OdpowiedzUsuńMarzenko wspaniałe ciacho, wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :-)
UsuńPyszny i piękny serniczek :) ale mam na niego ochotę!!! ;)
OdpowiedzUsuńMmmm...pyszności :)) aż ślinka cieknie :)) jeden z moich ulubionych smaków!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDanusiu jest pyszny, zapewniam :-)
Usuńjaki apetyczny! poproszę kawałeczek lub najlepiej dwa:))
OdpowiedzUsuńMercedes wśród serników.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmakowe serniki. :) Ale połączenia z cytryną nie próbowałam. Boskie. :)
OdpowiedzUsuńKochana smak nie do opisania słowami :-)
UsuńNie przepadam za cytrusowymi nitami w ciastach, ale ta kajmakowa polewa mnie zachwyciła :)
OdpowiedzUsuńWidać że smaczny, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie, sernik palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBardzo kuszący!
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja, ach, ależ bym miała ochotę na kawałek tego sernika! :)
OdpowiedzUsuńEwuś zapraszam, odłożyłam dla Ciebie kawałeczek :-)
UsuńRewelacyjny sernik! :)
OdpowiedzUsuńMarzenko kolejna Twoja smaczna propozycja. Nie można się oprzeć takiemu sernikowi :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ten sernik bardzo mnie zachwycił, polecam :-)
UsuńSprawiłaś, że nie zaśniemy spokojnie, bo cały czas będziemy myślały o tym serniku :D
OdpowiedzUsuńWidać po zdjęciach, że jest bardzo pyszny ;)
OdpowiedzUsuńKsiążka jest piękna, a Twój sernik wspaniały, udał się świetnie
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł Ci rewelacyjny :) Muszę kiedyś wyrpóbować przepis :)
OdpowiedzUsuńojj.. aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSernik i kajmak to duet idealny:)
OdpowiedzUsuńKilka dni nie zaglądałam, a tu tyle nowych pyszności :) Sernik cudowny i książka też jest rewelacyjna ;)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda, z masą kajmakową jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Ale mi narobiłaś smaka:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakował rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny :)
OdpowiedzUsuńJuż zachwycił mnie na fejsie. Bardzo smakowity!
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam serniczki i ciasta drożdżowe :) miłość odwzajemniona bo zawsze się udają :) też robiłam cytrynowy i jest bardzo pyszny :) twój pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAch ta polewa...
OdpowiedzUsuńCo za wygląd !!! Na święta muszę zrobić obowiązkowo !!!
OdpowiedzUsuńMam słabość do serników a ten wygląda na niezłe ciacho...:)
OdpowiedzUsuńMarzenia. ..urzekła mnie tym cudem...;)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńSama niedawno robiłam cytrynowe ciasteczka, i to zdecydowanie moje smaki :)
Myślę, że użycie masy kajmakowej jest zdecydowanie lepsze od bezy :)
Mam tę książkę i zrobię chyba na święta ten sernik. Ale także zastąpię bezę kajmakiem lub czymś innym. Ewa Skórzak
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTeż na niego patrzyłam w tej książce. I teraz mam problem - beza, czy może jednak kajmak...? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki ;) zazwyczaj kładę dwie warstwy kakaowych herbatników, ale następnym zrobię ciacho według Twojego przepisu. Oby urósł równie pięknie jak Twój ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam już raz a na te święta zrobię ponownie. Pięknie się prezentuje i cudownie smakuje. Polecam i dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj. Pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :-)
Usuń