Sernik cytrynowy z kajmakiem



Zapraszam Was dzisiaj na sernik cytrynowy, mocno cytrynowy, delikatny, z chrupiącym spodem i słodkim wierzchem. Po prostu poezja smaku. Uwielbiam serniki i robiłam ich już wiele, ale ten całkowicie skradł mi serce i wpasował się w moje smaki. Słodkości cytrynowe kocham, bardzo lubię jak słodycz właśnie miesza się z kwaśnym smakiem cytryny.
Przepis na ten sernik pochodzi z książki Cukiernia Lidla - Pawła Małeckiego. Bardzo mi się ta książka podoba, jest pięknie wydana a przepisy są bardzo ciekawe. Mam zamiar wypróbować kilka. 
Ten sernik w książce jest z wierzchem bezowym, ja dałam kajmak. Moim zdaniem super połączenie smaków. Co by tu dużo pisać, serniczek jest obłędny, musicie koniecznie go zrobić.

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

Spód
- 150 g herbatników
- 100 g migdałów (dałam blanszowane)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka (ja mam wypróbowany od President)
- 30 g żelatyny namoczonej w 60 ml wody
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36%
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 żółtka
- sok z 2 cytryn i otarta skórka z 1 cytryny
- 200 g śmietany 30% - ja miałam 36% ubitej


Przygotowanie:

Ciasteczka wrzucamy do zmiksowania, można blenderem ja zmiksowałam w moim Thermomix (czas 15sek, obr.6). Dodajemy pokrojone w kostkę migdały, otartą skórkę z 1 cytryny i masło, ponownie miksujemy, aby wszystko się wymieszało (Thermomix czas 15 sek, obr.4). Masę przekładamy na tortownicę (u mnie średnica 26 cm) i mocno dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobieg lub 190-200 stopni grzanie góra-dół na 10-12 minut. 

Do garnka wlewamy wodę (musi być taki duży i szeroki, aby można było do niego wstawić miskę), doprowadzamy do zagotowania, żelatynę moczymy w 60 ml wody. Na garnku umieszczamy miskę i wkładamy do niej 200 g śmietanki, cukier, cukier waniliowy i żółtka, ubijamy cały czas, aż powstanie taki sos a masa będzie ciepła. Wtedy dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny oraz twaróg, mieszamy wszystko aż się składaniki dobrze połączą, ja mieszam trzepaczką. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy 200 g ubitej śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód herbatnikowy i chowamy do lodówki na 3 godziny, ja wstawiłam na całą noc. 

Następnie po wierzchu rozprowadzamy 3-4 łyżki masy kajmakowej i posypujemy skórką cytrynową kandyzowaną. 













Komentarze

  1. muszę się pokusić, że to chyba jedno z najlepiej prezentujących się ciast, jakie ostatnio widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Madziu, polecam jest naprawdę pyszne :-)

      Usuń
    2. Przepis nieczytelny i nie jasny. Czas przygotowania to wiecznosc. Efekt mierny. Slabo slabo. Nigdy wiecej nie podejde do tego przepisu.

      Usuń
    3. A czego nie rozumiesz w przepisie, wszystkie kroki są jasno opisane. Czasami trzeba poświęcić odrobinę czasu. Ale nie każdemu musi takie ciasto smakować. Mi smakowało, rodzince też i robiłam je kilka razy. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. ale smakowity ten serniczek, porywam kawałek do kawy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się kochana, smacznego :-)

      Usuń
    2. Witam - Gabriela zjadła, lecz smaku nie czuła, to tak jak by go smakowała przez szybę pozdrawiam i zapewne z przepisu skorzystam dziękuję
      Jan

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda ten sernik :) Uwielbiam kajmak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo ciekawy, żałuję, że nie robię zakupów w Lidlu i nie miałam okazji dostać tej książki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda, ale kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wygląda. Sernik i kajmak idealne połaczenie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Solidny ten sernik i dlatego chętnie wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny sernik, a w dodatku ma kajmak, czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! Pięknie się prezentuje! Uwielbiam serniki, dlatego z chęcią skosztowałabym kawałeczek :) Masy kajmakowej jeszcze nie jadłam, ale podejrzewam, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik wyszedł pyszny, więc go polecam a kajmak jest po prostu pyszny i bardzo słodki :-)

      Usuń
  10. Świetny pomysł z tym kajmakiem! Już zaznaczyłam sobie przepis w książce do wypróbowania i też zrobię go tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie się prezentuje.. i ten kajmak na wierzchu mmm... mniam! Zaszalałaś Marzenko! Skoro zapraszasz to zaraz będę ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko wspaniałe ciacho, wpraszam się na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i piękny serniczek :) ale mam na niego ochotę!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm...pyszności :)) aż ślinka cieknie :)) jeden z moich ulubionych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki apetyczny! poproszę kawałeczek lub najlepiej dwa:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kajmakowe serniki. :) Ale połączenia z cytryną nie próbowałam. Boskie. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za cytrusowymi nitami w ciastach, ale ta kajmakowa polewa mnie zachwyciła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Widać że smaczny, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda perfekcyjnie, sernik palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu rewelacja, ach, ależ bym miała ochotę na kawałek tego sernika! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś zapraszam, odłożyłam dla Ciebie kawałeczek :-)

      Usuń
  21. Marzenko kolejna Twoja smaczna propozycja. Nie można się oprzeć takiemu sernikowi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sprawiłaś, że nie zaśniemy spokojnie, bo cały czas będziemy myślały o tym serniku :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Widać po zdjęciach, że jest bardzo pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Książka jest piękna, a Twój sernik wspaniały, udał się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  25. Sernik wyszedł Ci rewelacyjny :) Muszę kiedyś wyrpóbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kilka dni nie zaglądałam, a tu tyle nowych pyszności :) Sernik cudowny i książka też jest rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ależ pysznie wygląda, z masą kajmakową jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetnie wygląda! Ale mi narobiłaś smaka:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Na pewno smakował rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Już zachwycił mnie na fejsie. Bardzo smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  31. jak ja uwielbiam serniczki i ciasta drożdżowe :) miłość odwzajemniona bo zawsze się udają :) też robiłam cytrynowy i jest bardzo pyszny :) twój pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Co za wygląd !!! Na święta muszę zrobić obowiązkowo !!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam słabość do serników a ten wygląda na niezłe ciacho...:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Marzenia. ..urzekła mnie tym cudem...;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Sernik wygląda obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten sernik jest rewelacyjny!
    Sama niedawno robiłam cytrynowe ciasteczka, i to zdecydowanie moje smaki :)
    Myślę, że użycie masy kajmakowej jest zdecydowanie lepsze od bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Mam tę książkę i zrobię chyba na święta ten sernik. Ale także zastąpię bezę kajmakiem lub czymś innym. Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
  38. Też na niego patrzyłam w tej książce. I teraz mam problem - beza, czy może jednak kajmak...? :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam takie serniki ;) zazwyczaj kładę dwie warstwy kakaowych herbatników, ale następnym zrobię ciacho według Twojego przepisu. Oby urósł równie pięknie jak Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Robiłam już raz a na te święta zrobię ponownie. Pięknie się prezentuje i cudownie smakuje. Polecam i dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. Robiłam dzisiaj. Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.