Pieczone bataty



Kupiłam w końcu bataty. Jadłam już takie ziemniaki kilka razy, ale nie robiłam ich jeszcze w zaciszku mojej kuchni. Rodzinka spróbowała ich po raz pierwszy i nie ostatni, bo bardzo im zasmakowały. Bataty to słodkie ziemniaki, nuta słodkości jest dominująca i nie każdemu smakuje. Ja je po prostu pokroiłam w grubsze plastry i upiekłam w piekarniku. Bataty mają fajny kolor i można z nich zrobić ciekawe dania.

Fasolka z makaronem



Bardzo lubię zjeść pyszny i syty obiad, zwłaszcza w taką pogodę. Zrobiłam fasolkę i podałam ją z makaronem. W końcu jak można podać makaron z kapustą to dlaczego nie z fasolką. Wyszło bardzo fajne i ciekawe danie. Oczywiście można je przygotować bez kiełbasy, jak to woli. Pogoda za oknem szaleje, raz słońce a raz deszcz i znowu chłodniej.

Koktajl pełen witamin




Picie pysznych i zdrowych koktajli to już u nas codzienność. Często je robię dodając różne składniki. Raz są to same owoce, raz połączone z wodą. Czasami wykorzystuje do koktajlu maślankę, kefir czy jogurt naturalny. Super orzeźwiają, dodają energii i są pełne witamin. Super sycą, gdy dodamy do środka płatków owsianych czy nasion chia i zmiksujemy razem. Możliwości jest naprawdę wiele.

Kuleczki kajmakowe z kaszą jaglaną



Bardzo lubię takie słodkości, małe kuleczki pełne wspaniałych smaków. Podobne jadłam jak byłam na warsztatach Spiżarni Kujawsko - Pomorskiej w Sypniewie, gdzie robił je Pan Tomek. Powiedział mi co jest w środku a ja postanowiłam je odtworzyć, chociaż w inny sposób. Podstawą kuleczek jest kasza jaglana.

Koktajl z letnią nutką smaku



Dzisiaj częstuje Was pysznym i orzeźwiającym koktajlem. Super smakuje, syci i gasi pragnienie. Arbuz, melon i nuta mięty świetnie się komponuje a dodatek soku z owoców noni nadaje mu wyrazistości. A co to jest ten owoc noni - to owoc, który rośnie na tropikalnych wyspach obszaru Pacyfiku. Nazywany jest morwą indyjską.

Lemoniada z miodem i bazylią



Chciałabym już lata, słońca i ciepłego wiatru. Kwiatów, owoców i odpoczynku na leżaku, spacerów i leniuchowania. Za oknem co prawda słońce świeci, ale jak wychodzę z domu to jest zimny wiart i trzeba się ciepło ubrać. Ale z każdym dniem mam nadzieję, że będzie już coraz cieplej. Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczęłam robić lemoniady do picia, z cytryną, limonką, miętą czy bazylią i dodaje do nich dla zdrowia i smaku miód.

Napoje orzeźwiające na bazie miodu - konkurs z Miody Polskie




Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis na napój orzeźwiający przygotowany na bazie miodu. Warunkiem udziału w konkursie jest użycie produktu, który znajduje się w ofercie sklepu Miody Polskie.

Warsztaty Spiżarni Kujawsko - Pomorskiej



Zapraszam Was na spotkanie ze Spiżarnią Kujawsko - Pomorską i wspaniałe warsztaty kulinarne. Na warsztaty zostałam zaproszona wraz z kilkoma osobami do pięknego pałacu, który mieści się w Sypniewie, niedaleko Więcborka. Ja przyjechałam tam razem z moją koleżanką, również blogerką Grażynką z bloga Grażyna Gotuje.

Sałatka Karola



Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prawdziwą ucztę smaków, sałatkę jaką przygotowałam na warsztatach Lidla, pod czujnym okiem Karola Okrasy. Sałatka jest tak pyszna, że muszę się nią z Wami podzielić. Smaki które w niej występują są bardzo różne i przenikają się wzajemnie tworząc coś wspaniałego.

Sałatka z sosem jogurtowo-chrzanowym



W sklepach zrobiło się kolorowo, pojawiają się rzodkiewki, ogórki, pyszna sałata. Co prawda jeszcze trzeba poczekać na prawdziwe bogactwo zieleni i kolorów, ale już teraz możemy korzystać z dobrodziejstw. Warzywa zaczynają smakować jak warzywa, pachną zioła w doniczkach a ja mam zielono w głowie i z chęcią przyrządzam sałatki i koktajle.

Szarlotka pysznie nadziana



Uwielbiam ciasta z jabłkami, latem zrobiłam sobie spory zapas pulpy jabłkowej, super do ciasta czy do naleśników i placków. Miałam ochotę na coś słodkiego do kawki, więc zrobiłam szarlotkę i pysznie ją nadziałam. Takie ciasto smakuje zawsze i chyba każdemu, można je podać na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy sosem z owoców. Możliwości jest mnóstwo. 

Chleb z prażoną cebulką



Po raz kolejny mam dla Was pyszną propozycję na domowy chleb. Tym razem z dodatkiem prażonej cebuli, która nadała fajny smak i aromat. Chlebek wyszedł wspaniały, najlepiej smakuje z samym masłem. Taki świeżo upieczony i przestudzony można jeść i jeść.  

Książka Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - recenzja






Bardzo lubię dania z makaronu i ryżu. Mogłabym je jeść bez przerwy i nigdy mi się nie znudzą. Dzisiaj chciałabym Wam polecić fajną książkę z przepisami "Wyśmienite dania z makaronu i ryżu" od Wydawnictwa Burda. Znajdziecie tam 60 przepisów, które są bardzo ciekawe, kolorowe i warte wypróbowania, każdy znajdzie coś dla siebie.

Kapuśniak




Naszła mnie ochota na coś kwaśnego, pysznego i sytego. Zrobiłam kapuśniak, który bardzo lubię i często go robię. Kolejna zupka do kolekcji. Wczoraj przywitało mnie za oknem piękne słonko, ale jak wyszłam na zewnątrz to zmarzłam, wieje taki zimny wiatr. Może dlatego miałam chęć na gorącą zupę. 

Warsztaty kulinarne - Korrida Smaków Kuchni Lidla



Dzisiaj zapraszam Was na relację z warsztatów kulinarnych Kuchni Lidla, na których miałam przyjemność być ostatnio. Tematem warsztatów była kuchnia portugalska i hiszpańska a gotowaliśmy z samym Karolem Okrasą. Powiem Wam, że jak dostałam zaproszenie to nie zastanawiałam się ani sekkundy, przecież ja tam muszę pojechać. 

Rogaliki z ciasta twarogowego



Naszła mnie wczoraj ochota na rogaliki. Mignęły mi gdzieś takie z ciasta, do którego dodaje się twaróg. Poszperałam, popytałam i dzięki pomocy Julianny zrobiłam pyszne rogaliki. Fajny przepis, szybko się je robi i ciasto super współpracuje. W smaku są takie kruche. Nadziałam je pomarańczowo i śliwkowo.

Babka z oranżadą



Kolajna babeczka, pyszna, wilgotna i tym razem z oranżadą i polewą. Wspaniała w smaku. Za przepis dziękuje mojej koleżance Beatce, baba jest warta uwagi. Upiekłam ją z myślą o zbliżającym się weekendzie, lubię jak mam coś słodkiego do kawki. Pogoda jest taka niezdecydowana, raz słońce, raz chmury i deszcz. W końcu kwiecień plecień. Miłego dnia życzę.

Placki ziemniaczane z niespodzianką




Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placki ziemniaczane przygotowane inaczej. Dodałam do nich dobrej jakości wędlinę, cebulę i przyprawy. Wyszły bardzo ciekawe w smaku. Za oknem pogoda niezbyt ciekawa, wieje i pada deszcz, no i zrobiło się zimno. Wcale nie chcę się nigdzie wychodzić, tylko siedzieć w domu. Tak więc ja ten czas postanowiłam spędzić w kuchni, gdzie powstają nowe dania i nadrabiam zaległości. A Wy jak spędzacie czas wolny.

Pasta z jajka i łososia



Kolejna propozycja na smakowitą pastę na kanapki. Tym razem z jajka i łososia. Pyszna i lekka. Idealnie pasuje na śniadanie, na przekąskę w pracy. Łatwa i szybka do zrobienia. Ostatnio często u mnie goszczą właśnie pasty. Oczywiście możecie dać także inną rybę. Dzisiaj mam wolny dzień i za jakiś czas jadę do Warszawy na warsztaty kulinarne z Lidl i Karolem Okrasą.

Omlet na słodko



Jestem wielką fanką naleśników, placków czy racuchów. Mogłabym je jeść bez końca. Podane na śniadanie lub obiad smakują rewelacyjnie. Wczoraj na szybki obiad (kończyli mi montować szafę w kuchni i stąd ten pośpiech) zrobiłam omlety z przepisu Ani Atarmach. Na zajączka dostałam w prezencie wszystkie cztery jej książki. Powiem Wam, że przepisy są fajne, takie dla każdego.

Zapiekanka makaronowa



Dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej. Robiłam galat z kurczaka i zostało mi troszku kukurydzy i podsmażonego filetu z kurczaka. Poszperałam po kuchni i tak powstała szybka i bardzo pyszna zapiekanka. Możecie dodać składniki, które lubicie lub które macie akurat pod ręką. Wystarczy naprawdę kilka minut i obiad gotowy.

Budyń z ryżem i jagodami



Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na szybki i łatwy deser, jaki jest w naszej rodzinie już od dawna. Taki budyń robiła nam moja mama, a teraz ja robię go dla Juniora. Zresztą po raz pierwszy Junior jadł ten budyń właśnie jak był na feriach u babci. Można oczywiście przygotować własny, domowy budyń, ja dzisiaj zrobiłam z gotowego.

Gołąbki z mięsem, ryżem i serem korycińskim



Bardzo lubię gołąbki. Lubię je jeść, ale z robieniem ich już gorzej. Najczęściej przygotowuje je w weekend i robię wtedy większą ich ilość, jemy przez dwa lub trzy dni, a czasami zamrażam na później. Przygotowałam tym razem gołąbki z mięsem, ryżem i serem korycińskim. Wyszły pyszne, bardzo aromatyczne. Jak nie macie sera korycińskiego to możecie dać żółty. Myślę, że wyjdą równie smaczne.

Ciastka francuskie z budyniem i figą



Zostałam zaproszona przez Monikę do wspólnego pieczenia ciasteczek z ciasta francuskiego. Bardzo lubię piec z niego słodkości i wytrawne dania, szybko i pysznie. Do niedzielnej kawki pasują idealnie i nie są pracochłonne. Za oknem piękna pogoda, więc ja zostawiam Was z ciasteczkami i kawką a sama pędzę na spacer z rodzinką. Miłego dnia życzę.

Fasolka w pomidorach



Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na fasolkę w pomidorach. Bardzo lubimy jeść dania z fasolą, nawet teraz jak przyszła wiosna są takie dni, kiedy z chęcią sięgam po to danie. Do fasolki możemy w zasadzie dodać to co chcemy, ja lubię fasolę z pieczarką, pomidorami i dobrej jakości kiełbasą. Trzeba się troszkę nagimnastykować, aby taką znaleść w sklepach. Ja znalazłam a właściwie to ona znalazła mnie. Ale wracając do dania. Zapraszam bo właśnie już nakładam fasolkę do miseczek, zrobiłam jej dużo, więc wystarczy dla wszystkich.

Rozwiązanie konkursu urodzinowego u Maniusi




Dzisiaj mój blog obchodzi swoje pierwsze urodzinki. Nie mogę uwierzyć, że tak szybko zleciał ten roczek. Był on wypełniony radościami, smakami, pracą i spełnianiem marzeń. Wciągnęłam się w blogowanie całkowicie, nie umiem chyba już bez tego żyć. Daje mi to dużo radości i czuję, że robię to co powinnam, to co kocham.

Chleb z mąką jaglaną i nasionami chia


Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do chleba. Wymieszałam różne rodzaje mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego chleba.

Granola na śniadanie



Wiosna powoduje u mnie większą chęć robienia pysznych i kolorowych śniadań, bywa że wstaje troszku wcześniej i przygotowuje coś pysznego. Tak rozpoczęty dzień zawsze jest wspaniały i uśmiech nie znika nam z twarzy. Bardzo lubię wiosnę, śpiew ptaków, słoneczko i budzącą się do życia przyrodę. Ważne jest, aby teraz jeść zdrowo i dostarczać organizmowi witamin. Miłego dnia i nie zapomnijcie rano zjeść śniadania.

Śniadanie na dzień dobry



Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zawsze się staram, aby było pyszne, kolorowe, zdrowe no i urozmaicone. Kanapki, musli, owsianka czy granola to już podstawa. Ale przecież można na śniadanie podać coś na wzór deseru. Taka szklaneczka pyszności na śniadanie dostarczy Wam energii na długi czas i nasyci.

Tort dla Juniora



Dzisiaj zapraszam Was na torcik, jaki zrobiłam na urodziny Juniora. Kurcze jak ten czas leci, właśnie skończył 14 lat, pytam się kiedy to minęło. Jeszcze nie tak dawno był taki malutki a teraz już nastolatek. Dzieci rosną a my się starzejemy. Ja jakoś nie czuję tego upływającego czasu. Junior wybrał sobie lekki torcik z nutą cytrynową. No to życzenie zostało spełnione. Tort wyszedł pyszny, bardzo nam smakował. 

Kuleczki twarogowe z ananasem i migdałami


Święta, święta i po świętach. Minęły w miłej i rodzinnej atmosferze, przy pysznie zastawionym stole, tylko pogoda za bardzo nie dopisała. A jutro już do pracy, oj przydałby się jeszcze taki wolny dzień na odpoczynek. Nie wiem czy kojarzycie taki okrągły serek z ananasem i orzechami.

Mazurek



Dzisiaj pewnie każdy z nas już zaczął szykować świąteczne smakołyki, ja wróciłam z pracy i zaszyłam się w kuchni. Powoli przygotowałam kilka dań, które mogą poleżeć. Zrobiłam mazurka bo bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Kruche ciasto i ta słodycz, pyszności.

Żurek



Już za chwilę Wielkanoc. Powiem szczerze, że nie obchodzimy tych świąt tak jak Bożego Narodzenia i Wigilii, jakoś tak jest spokojniej. Może dlatego, że trwają krócej. Oczywiście spotykamy się wszyscy razem, obdarowujemy się drobnymi prezentami i cieszymy sobą, siedzimy, rozmawiamy, spacerujemy, lejemy się wodą i jemy pyszne dania. Mi Wielkanoc kojarzy się z mazurkiem i żurkiem czy też barszczem białym.

Bułki zajączki



Tak mi się spodobały bułeczki zajączki, że postanowiłam je zrobić raz jeszcze, tym razem innym sposobem i z innego przepisu. Pomysł znalazłam na blogu u Asi. Co prawda nie wyszły mi takie ładne, ale zapewniam Was, że są pyszne. Z domowym dżemem zjedliśmy je na śniadanie. Jak będę je robiła kolejny raz z pewnością wyjdą ładniejsze. Bułeczki zrobiłam z połowy porcji.