Chleb z mąką jaglaną i nasionami chia
Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do chleba. Wymieszałam różne rodzaje mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego chleba.
Domowy chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje. Powiem Wam, że taki chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol.
Domowy chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje. Powiem Wam, że taki chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 250 g mąki jaglanej
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 500 g mąki żytniej typ 500
- 3 łyżki nasion chia
- szklanka płatków żytnich
- szklanka siemienia lnianego złotego
- szklanka słonecznika
- 850 g ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 500 + szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki żytnie, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki żytnie, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Wygląda lepiej niż z piekarni :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chleb! Zjadłabym kromkę :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis na domowy chleb. Ja tez już od prawie pół roku nie kupuję pieczywa, a domowy chleb chyba nigdy się nie znudzi;)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszedł świetny w smaku :-)
UsuńNie ma to jak domowy chleb, i ciekawe dodatki w środku ;)
OdpowiedzUsuńAch domowy chlebuś ten zapach, ten smak :)) pozdrawiam Marzenko buziole
OdpowiedzUsuńale smakowity chlebek :) podoba mi sie pomysł z ta mąką jaglaną :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu spróbuj, chlebek wyszedł pyszny :-)
UsuńPyszny chlebek zrobiłaś :) ja również nie kupuję chleba w sklepie tylko piekę swój. Z nasionami chia jeszcze nie robiłam, zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł :) I chlebek taki pięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWow nawet nie sądziłyśmy, że chia mogą się sprawdzić w chlebie :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, kocham domowe chlebki :)Na śniadanko w sam raz!
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :-)
UsuńChętnie zamieniłabym mój na Twój. Tak ładnie wygląda. Czuję jak pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńPiękny, smakowity i zdrowy :) Ja też nie kupuję pieczywa w sklepie, zawsze mam swój upieczony :)
OdpowiedzUsuńMoja mama jest wielką fanką chlebów. Piecze domowe, wspaniałe. Ale z mąką jaglaną i chia nigdy nie robiła. Na pewno spróbuje, jak tylko poddam jej ten przepis.
OdpowiedzUsuńChelbuś pierwsza klasa, a jaki zdrowy. To nie to, co te sklepowe, pompowane pieczywo.
Super!
Dzięki kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńKolejny smakowity chlebek u Ciebie! Podziwiam Twoją inwencję:-)
OdpowiedzUsuńFenomenalny chlebek. Chciałabym zamówić sobie takie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Nie ma problemu :-) gdzie mam wysłać ? A może sama odbierzesz :-
UsuńA skąd jesteś? :)
UsuńKochana z Bydgoszczy więc zapraszam :-)
UsuńDużo dobrego w tym chlebku:)jestem chętna na kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńpalce lizac :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńChlebek wygląda bardo apetycznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asieńko :-)
Usuńmniam! samo zdrowie! Pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńWspaniały! I jaki zdrowy! Mąka jaglana, chia, siemię, słonecznik - same dobroci
OdpowiedzUsuńWyszedł fajny w smaku chlebuś :-)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały domowy chleb. Jeszcze masełko i śniadanko palce lizać. Lubię zapach pieczonego domowego chleba.
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego jak zapach świeżo pieczonego chlebka :-)
UsuńSame pyszne i zdrowe rzeczy w nim!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny jak z mąki jaglanej :)
OdpowiedzUsuńAguś pyszny wyszedł, bardzo :-)
UsuńBardzo fajny chlebek, takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się niezwykle smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe chleby
OdpowiedzUsuńOj ja też :-) jestem już uzależniona od pieczenia chlebków :-)
UsuńŚwietny chlebek :) Zapisuję :))
OdpowiedzUsuńNiezła mieszanka, a chleb wygląda cudnie!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-)
UsuńCzarujesz :) Chlebek z mąką jaglaną musi być pyszny, mniam ...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek! I jaki zdrowy! A zapach świeżego chlebka unoszący się w domu... ahh palce lizać! Twój chleb wygląda lepiej niż taki z piekarni!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Dziękuje bardzo :-) tak masz rację zapach domowego chlebka jest najlepszy :-) pozdrawiam :-)
UsuńDomowe chlebki rządzą, piekę je co tydzień;)
OdpowiedzUsuńTakiego z chia jeszcze nie robiłam, a to przecież świetny pomysł;)
Ten chlebek musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńZarówno skład jak i wygląd bardzo mi się podobają ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aniu :-)
UsuńDomowy chlebek najlepszy !!! Twój pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam ,ze i do chleba te nasiona chia pasują.
OdpowiedzUsuńTak Lauro i to bardzo :-)
Usuńtaki chlebuś to by sie zjadło ! wygląda cudaśnie !!!
OdpowiedzUsuńWpadam do Ciebie na taki pyszny chlebek, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Uluś :-)
UsuńAle namieszałaś w tym chlebie. ;) Tyle pysznych składników, że i chleb tez musi być pyszny.
OdpowiedzUsuń