Chleb z prażoną cebulką
Po raz kolejny mam dla Was pyszną propozycję na domowy chleb. Tym razem z dodatkiem prażonej cebuli, która nadała fajny smak i aromat. Chlebek wyszedł wspaniały, najlepiej smakuje z samym masłem. Taki świeżo upieczony i przestudzony można jeść i jeść.
Ten chleb piekę zawsze w weekend, w tygodniu piekę chleb na zakwasie bo wymaga mniej czasu. Ale naprawdę warto go przygotować, nie jest trudny czy skomplikowany, potrzebny jest mu tylko czas. Zrewanżuje się chrupiącą skórką i pysznym smakiem. Miłego dnia życzę a ja wybieram się zaraz do Sypniewa na warsztaty organizowane przez Spiżarnię Kujawsko Pomorską. Oczywiście zdam relację jak wrócę, zapowiada się pysznie i ciekawie.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zaczyn
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 400 g mąki pszennet typ 1850
- 544 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,6 g suszonych drożdży (3/16 łyżeczki)
Ciasto
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 500
- 206 g wody o temperaturze 41 stopni
- 3 płaskie łyżeczki soli (ja dałam himalajską)
- 2 g suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki
- zaczyn cały
- 5 łyżek prażonej cebuli
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, wlewamy wodę, prażoną cebulę
i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 30 minut. Możemy także włożyć nasze bochenki do specjalnych koszyków przeznaczonych do wyrastania chleba. Zamierzam takie sobie kupić.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi zostawiamy niech sobie jeszcze rośnie. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut, aż chleb się zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami. Jestem nim zachwycona, a dodatek cebuli nadał mu wspaniałego smaku.
Jakiś czas temu miałam etap smażonej cebuli, dodawałam do wszystkiego nawet ze słodkościami próbowałam. Aż nastąpił przesyt :) Miłego dnia :) Piękny chlebek
OdpowiedzUsuńSuper domowy chleb. Czuję ten zapach pieczonego chleba . :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Nigdy takiego nie jadłsm i nie jestem pewna czy lubię cebulę w takiej postaci ;p
OdpowiedzUsuńAniu taki chleb trzeba po prostu spróbować, mi bardzo smakuje :-)
UsuńWygląda świetnie, smak pewnie nieporównywalny z kupnym chlebkiem:)
OdpowiedzUsuńPrażona cebulka dodaje ciekawego smaku, pyszny chlebek:)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak i chrupkość skórki...pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj pyszny Aguś :-) pozdrowionka :-)
UsuńMarzenko, taki chlebuś to dopiero musi pięknie pachnieć i wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńPiękny :) I musiał pachnieć jak marzenie :D
OdpowiedzUsuńWidzę Marzenko że u Ciebie domowa piekarnia też się kręci :) Pięknie się ten Twój chlebek prezentuje, skorzystam z przepisu i też sobie taki upiekę, a co tam chlebka nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj, tem chlebuś jest świetny :-)
UsuńSuper chlebek :) Zapisuję przepis :))
OdpowiedzUsuńo matko!
OdpowiedzUsuńdlaczego nie upiekłaś i dla mnie????
pysznie wygląda :)
Małgosiu zapraszam, znajdzie się dla Ciebie bochenek :-)
UsuńCudownie wygląda ten chlebuś!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, domowy najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię prażoną cebulkę, taki chleb na pewno by mi bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńChlebek bardzo pięknie wyszedł. Z cebulką to jeszcze smaczniejszy musi być.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTaki chleb może nie koniecznie nadaje się do dżemu ale z prawdziwym masełkiem byłby cudny :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam prażoną cebulkę:)
OdpowiedzUsuńPiekny chlebuś:)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny domowy chlebek:) wyobrażam sobie zapach!
OdpowiedzUsuńOj nieziemski :-)
UsuńJuż jakiś czas nie jadłam domowego chlebka, a tutaj taki piękny, dorodny bochen. Bardzo lubię prażoną cebulkę. W chlebku chyba jeszcze nigdy nie kosztowałam :) Moja mama piecze chleby i podam jej ten przepis do zapoznania się :) Pewnie się jej spodoba. Jak dla mnie super! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Aż głodna sie zrobiłam:-)
OdpowiedzUsuńOj taki chlebek musi wyśmienicie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda muszę w końcu upiec jakiś chleb a ten bardzo ciekawie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, nie ma nic fajniejszego niż własny domowy chlebek :-)
UsuńJeszcze nigdzie nie widziałam chlebka z cebulą, twój wygląda jak z najlepszej piekarni. Bardzo ciekawi mnie jego smak:)
OdpowiedzUsuńod dawna szukam dobrego przepisu na chlebek i ten wygląd na prawdę obiecująco ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam :-) jest pyszny :-)
UsuńTo nasz chleb powszedni:) Pieczemy go raz w tygodniu:) Ciepły nie wymaga dodatków , wystudzony smakuje rewelacyjnie a to co ewentualnie zostanie nadaje się idealnie na grzanki:)
OdpowiedzUsuńa u Ciebie znowu smakowity chlebek :) bardzo lubię takie domowe :)
OdpowiedzUsuńcudo! bardzo lubię cebulowy chlebek a nie wpadłam na to, że samemu można taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) cieszę się, że mogłam być inspiracją :-)
UsuńNa pewno pyszny i aromatyczny!
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek, musi wspaniale pachnieć :)
OdpowiedzUsuńMadziu oj wspaniale :-)
Usuńdodatek prażonej cebulki jest świetny w chlebie :) bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJaka opcja piekarnika powinna byc wlaczona? Gora-dol, termoobieg? Czy wklada Pani naczynie z woda do piekarnika?
OdpowiedzUsuńOpcja góra-dół. Nie wkładam naczynia z wodą do piekarnika :-)
UsuńMam tylko mąkę pszenną typ 500 i żytnią 750. Mogę tę żytnią wykorzystać do zaczynu zamiennie, zamiast tej pszennej 1850?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😊