Gołąbki z mięsem, ryżem i serem korycińskim



Bardzo lubię gołąbki. Lubię je jeść, ale z robieniem ich już gorzej. Najczęściej przygotowuje je w weekend i robię wtedy większą ich ilość, jemy przez dwa lub trzy dni, a czasami zamrażam na później. Przygotowałam tym razem gołąbki z mięsem, ryżem i serem korycińskim. Wyszły pyszne, bardzo aromatyczne. Jak nie macie sera korycińskiego to możecie dać żółty. Myślę, że wyjdą równie smaczne.
Zostawiam Was z przepisem a ja pędzę do pracy. Miłego dnia życzę - jak ja nie lubię poniedziałku, ale z uśmiechem go witam.

Gołąbki podałam na talerzu z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice.

Zapraszam :-)


Składniki:

- kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 marchewka
- 2 woreczki ryżu
- sól, pieprz
- pół łyżeczki sambal oelek
- 1 jajko
- duża garść koperku
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- łyżeczka suszonej bazyli
- ząbek czosnku
- 1 cebula

Przygotowanie:

Do miski włożyć zmielone mięso z filetu z kurczaka, dodać przyprawy, świeży koperek, sambal oelek (jest dość pikantny), jajko, ugotowany ryż, startą marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem wymieszać. Na koniec wrzucić starty ser koryciński i ponownie wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garna z gotującą się wodą, aby sparzyć liście. Z liści odcinamy zrubiałą część głównego nerwa. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego olejem. Wlewamy do środka pół szklanki wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym (u mnie domowy ze słoika) i ziemniakami lub same. 










Komentarze

  1. Ja też lubię gołąbki. Właśnie wczoraj zrobiłam (niebawem się ukażą). Nie robiłam z dodatkiem sera. To musi być ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gołąbkami mam tak samo jak Ty :)
    fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jest to samo z gołąbkami. Lubię bardzo , ale brak ochoty na ich zrobienie. Marzenko narobiłaś mi ochoty na gołąbki. Wpraszam się na jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno gołąbków nie jadłam, narobiłaś mi ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też robię z włoskiej kapusty...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gołąbki, ciekawa jestem smaku, bo z serem jeszcze nie robiłam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich sera. Ciekawe jak smakuje ta wersja.

    OdpowiedzUsuń
  9. O, sera jeszcze nie dodawałam do gołąbków! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile ja nie jadłam gołąbków! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hahaha :) Mam podobnie, gołąbki bardzo lubię, ale robienie ich już mniej :) Pewnie dlatego u mnie w domu są tak rzadko, bo nikt nie lubi ich przygotowywać :) Przepis bardzo ciekawy, gołąbków z serem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już się uzbierało nas spore grono :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. Przepyszne gołąbeczki Marzenko :) z serem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gołąbki są zawsze mile widziane i z każdym dodatkiem. Ser, grzyby, mięso.....długo by wymieniać. Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też teraz zajadam się gołąbkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. również nie lubię robić gołąbków, więc czesto są u mnie bez zawijania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam.. chętnie bym skosztowała takiego gołąbka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gołąbków z serem jeszcze nie jadłyśmy za to w tym roku na święta mama przygotowała je z naszą ulubioną kaszą gryczaną :P Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzę o gołąbkach, wpraszam się. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko! uwielbiam gołąbki:) Twoje muszą być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. wszystkie gołąbki są smaczne :) fajny pomysł z dodatkiem sera :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wieki nie jadłam gołąbków, Twoje bym z wielką chęcią spróbowała :) A i sam ser zaczyna mnie intrygować bo pojawia się w Internecie coraz częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja tak dawno nie jadłam gołąbków. Szczerze ubolewam, bo je uwielbiam. Wprawdzie najczęściej u mnie w domu robi się taką klasyczną wersję, ale ta z serem także wydaje się ciekawa. A po zdjęciach to już w ogóle... ślinka cieknie! Czarujesz cuda w kuchni.
    Pozdrawiam cieplutko,
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam apetyczne danie!! I piekny talerzyk!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.