Kapuśniak




Naszła mnie ochota na coś kwaśnego, pysznego i sytego. Zrobiłam kapuśniak, który bardzo lubię i często go robię. Kolejna zupka do kolekcji. Wczoraj przywitało mnie za oknem piękne słonko, ale jak wyszłam na zewnątrz to zmarzłam, wieje taki zimny wiatr. Może dlatego miałam chęć na gorącą zupę. 


Zapraszam na miseczkę :-)


Składniki:

- 400 g kiszonej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- mały por
- 2 liście laurowe
- 6 ziemniaków
- łyżka ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki mielonej
- szczypta wedzonej ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz


Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy 
w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz ziemniaków i kapusty) i wrzucamy do wody oraz  liście laurowe i vegetę. W drugim garnku wkładamy poszatkowaną kiszoną kapustę i zalewamy wywarem z garnka z warzywami. Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu. 
Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz marchewki, seler i pietruszkę razem miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa), por wyrzucam. Dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje jeszcze do miękkości. Następnie przekłądam z drugiego garnka kapustę z wywarem, mieszam, doprawiam jeszcze solą i pieprzem, dodaje ketchup oraz papryki wędzone. Mieszam wszystko i przelewam na talerze.











Komentarze

  1. Kapuśniak to jest to. Czasami się w nas odzywa smak na kwaśne i wtedy taki domowy kapuśniaczek jest idealnym rozwiązaniem. Mmmm z chęcią bym dziś na obiad zjadła taką miseczkę zdrowia i smaku! :)
    Piękny talerzyk :)
    Pozdrowieńka serdeczne i również miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapuśniak...mniam...narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko narobiłaś mi ochoty na taki kwaśny kapuśniak. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ulubiona zupa z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką kapuśniaku, ale przyznaję Twój wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka przepyszna :) też mam czasem takie zachcianki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupa, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. kapuśniak jadłam chyba 100 lat temu jak babcia gotowała...aż wspomnienia wróciły:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Melduję się przy Twoim stole! Już uderzam łychą! Gdzie ta miseczka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takim obiadem nie pogardzę :) Już biegnę do Cię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedna z moich ulubionych zup:) Klasyki górą!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najbardziej lubię taki z młodej kapusty! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja gotuję kapuśniak zawsze na wędzonej kości i z dużą ilością kminku. Oj jak ja lubię ten kwaśny smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaka mi narobiłas, dawno nie jdałam

    OdpowiedzUsuń
  15. Kapuśniak fajna sprawa, a dawno nie gotowałam. Ładnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam taki kwaśny kapuśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chociaż taka zupka było moją zmorą jeszcze kilka lat temu, to teraz bardzo ją lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny kapuśniak- po prostu kocham tą zupę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale dawni nie jadłam, pyszna zupa! Pieknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Tradycja i smak :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki kapuśniak to ja lubię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.