Pieczone bataty



Kupiłam w końcu bataty. Jadłam już takie ziemniaki kilka razy, ale nie robiłam ich jeszcze w zaciszku mojej kuchni. Rodzinka spróbowała ich po raz pierwszy i nie ostatni, bo bardzo im zasmakowały. Bataty to słodkie ziemniaki, nuta słodkości jest dominująca i nie każdemu smakuje. Ja je po prostu pokroiłam w grubsze plastry i upiekłam w piekarniku. Bataty mają fajny kolor i można z nich zrobić ciekawe dania.
Jutro już maj, jejku jak ten czas szybko leci. No i mamy długi weekend, życzę Wam wspaniałej majówki pełnej ciekawych smaków i odpoczynku. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 3 bataty
- brokuł
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka czosnku granulowanego 
- sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić na grubsze plastry, polać je oliwą. Posypać przyprawami i wymieszać, najlepiej palcami. Plastry ziemniaków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku z funkcją termoobiegu - temperatura 200 stopni przez około 30 minut. Brokuła ugotować.
Na talerzy ułożyć upieczone ziemniaki i różyczki brokuła.




Kociołek Smaków to miejsce, gdzie znajdziecie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, przyprawy do wszystkiego, zioła, produkty do produkcji domowej wędliny i wiele innych. W sklepie dostępne są różne mieszanki przypraw, przyprawy jednorodne, które są wolne od chemii i wzmacniaczy smaków. Jak robicie domowe wyroby wędliniarskie to koniecznie zajrzyjcie do Kociołka Smaków. Przyprawy są naprawdę świetne. Na życzenie możemy sobie stworzyć swoją własną przyprawę czy mieszankę, super sprawa. 


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów kusisz pysznościami. Na sam widok "ślinka mi cieknie" :)
    Pozdrawiam

    P.s. Udanej, słonecznej majówki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najbardziej lubię z nich zupę i chipsy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam batatów, Twoje wyglądają kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już tyle razy chciałam w końcu dorwać te bataty i jakoś tak schodziło, schodziło, że nie znam ich smaku do dziś. Sama- tak jak Ty- najchętniej przygotowałabym je w zaciszu domu, kuchni... Ale mam już przepis, także teraz pozostaje tylko ich wyhaczenie gdzieś :D Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego długiego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja jadłam już kiedyś u znajomych a teraz zrobiłam w domu. Polecam Ci je bo są pyszne. Moje chłopaki jedli je pierwszy raz i wołają o powtórkę :-)

      Usuń
  6. Czas leci bardzo szybko, zaraz zakończenie roku :)
    A bataty są pyszne, też muszę kupić i takie upiec. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mojego serca bataty nie podbiły, ale ziemniaczki w takiej formie chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy widzę w sklepie bataty to popatrzę i odchodzę z obietnicą... następnym razem kupię. Cha, cha, cha. I tak w kółko. Ale naprawdę musze je zrobić bo pokazałaś jak smacznie można je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu kochana musisz je w końcu kupić tak jak ja i zrobić na obiadek. Pozdrawiam i czekam na Twoje ziemniaki :-)

      Usuń
  9. ale apetyczne te bataty!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam frytki były super, takie inne, ale nam smakowały :) Fajny pomysł z tymi talarkami :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bataty są genialne i najbardziej smakują nam z ziołami prowansalskimi :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam batatów, Twoje wyglądają kusząco, muszę spróbować :) Miłej majówki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko bardzo apetycznie wyglądają , to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o! Ale sie zgrałyśmy! też dzisiaj robiłam bataty <3

    OdpowiedzUsuń
  15. o! ja też dzisiaj miałam bataty! kocham ich smak <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ja muszę też w końcu zrobić bataty, jeszcze ich nie jadłam, a tu widzę kolejna znakomitą propozycję na bataty :) Pozdrawiam i słonecznej majówki życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie Gabrysiu. A bataty warto zrobić i je spróbować :-)

      Usuń
  17. Ależ to apetycznie wygląda:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł. Jeszcze nie miałam okazji jeść batatów, ale czekają na mnie w kuchni, bo wczoraj w końcu je kupiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pięknie rumiane :) chętnie bym pochrupała :)
    Udanej Majówki :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczne, jeszce nie próbowałam batatów:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bataty albo się kocha albo nie nienawidzi, nie ma nic pośrodku. Ludzie się boją że słodkie...a to nie jest prawda. one są tylko inne w smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Akurat mam w lodówce 2 dorodne sztuki, więc może zrobię z nich coś podobnego :) Całość wygląda przepysznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  23. Często teraz w sklepach widzę bataty. nigdy ich nie jadłam, ale jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko moje rodzinka niestety ich nie pokochała, ale pomysł świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię pieczone bataty, a Twoje do tego wyglądają bardzo łądnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Niezwykle apetyczne te Twoje ziemniaki, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię bataty zwłaszcza ten gatunek smakują trochę jak marchewka:) albo mnie się tylko tak kojarzy ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
  28. też kiedyś piekłam bataty. Mi przypominały w smaku upieczona marchewkę! Ale warto wypróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Musze je w końcu kupić i sprobować, tak pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jejku...jak apetycznie wyglądają....mmmm :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. będą stanowić świetny dodatek do pieczonego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzięki za podpowiedź, co można zrobić z batatów!

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wyglądają! Ta słodka nuta faktycznie nie każdemu pasuje, ale tak doprawione na pewno smakowały wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.