Warsztaty Spiżarni Kujawsko - Pomorskiej
Zapraszam Was na spotkanie ze Spiżarnią Kujawsko - Pomorską i wspaniałe warsztaty kulinarne. Na warsztaty zostałam zaproszona wraz z kilkoma osobami do pięknego pałacu, który mieści się w Sypniewie, niedaleko Więcborka. Ja przyjechałam tam razem z moją koleżanką, również blogerką Grażynką z bloga Grażyna Gotuje.
Bardzo fajnie nam się wspólnie kucharzyło. Spiżarnia Kujawsko - Pomorska czyli Klaster obejmuję kilkanaście firm, które mają do zaprezentowania i zaoferowania wspaniałe, regionalne produkty. To właśnie przynależność do Klastra ma im pomóc znaleść się na rynku detalicznym. pomóc zaistnieć. Taki pomysł bardzo mi się spodobał bo nie od dzisiaj wspieram takich małych i lokalnych przedsiębiorców. Na moim blogu chciałabym zaprezentować ich produkty, pozwolić Wam ich poznać i zachęcić do wypróbowania.
Bardzo fajnie nam się wspólnie kucharzyło. Spiżarnia Kujawsko - Pomorska czyli Klaster obejmuję kilkanaście firm, które mają do zaprezentowania i zaoferowania wspaniałe, regionalne produkty. To właśnie przynależność do Klastra ma im pomóc znaleść się na rynku detalicznym. pomóc zaistnieć. Taki pomysł bardzo mi się spodobał bo nie od dzisiaj wspieram takich małych i lokalnych przedsiębiorców. Na moim blogu chciałabym zaprezentować ich produkty, pozwolić Wam ich poznać i zachęcić do wypróbowania.
Warsztaty odbywały się pod czujnym okiem i ręką Piotra Lenarta - kulinarnego Mistrza. Dzielnie przygotowywaliśmy wspaniałe dania, które zaplanował Piotr, aby nakarmić członków Klastra. Praca odbywała się w miłej i ciekawej atmosferze, przy nutach muzyki, dźwiękach gitary i akordeonu.
Przy parujących kotłach i patelniach powstają znakomite dania z regionalnych produktów. Nic nie jest w stanie nas zatrzymać. Jak już ten pociąg ruszył, będzie pędził przed siebie do końca.
A oto nasz przyjaciel Stanisław Gazda z Kuchnia Enjoy Bydgoszcz. Sam zabrał się za dokończenie krojenia ziemniaków do upieczenia. Chodził, nagrywał i pstrykał foteczki. Chcecie zobaczyć filmik z warsztatów to zapraszam.
A to Ryszard, który ma prawdziwą i wspaniałą pasję do historii i gotowania. To dzięki niemu mogłyśmy się dostać do Sypniewa i wrócić do domu, dziękuję Rysiu.
A tu kilka fotek z pięknego pałacu w Sypniewie. Troszkę sobie pozwiedzaliśmy, cudowne miejsce warte zobaczenia. Tutaj można zorganizować wesela, imprezy okolicznościowe.
Same pyszności robione przez firmę Polder, producenta kajmaków, dulce de leche, toppingów.
A te słodkości przygotował Pan Tomek - cukiernik z firmy Polder oraz firma Ciasta Rumińscy. W kajmaku siła. Niestety nie mam zdjęcia kajmakówki - likieru typu ajerkoniak z kajmakiem, ale wkrótce przepis pojawi się na blogu. Kajmakówka była taka pyszna, słodkości zresztą też. Nie można było obok nich przejść obojętnie. Coś słodkiego z wykorzystaniem kajmaku też na blogu się pojawi.
No i oczywiście jak wiosna to i sałatek nie mogło zabraknąć.
Pyszne masełko z tymiankiem i czosnkiem, do chlebka pasowało idealnie.
Przystawki na mały i duży głód.
Do stołu podano, smacznego :-) menu to Przedsmaki ze Spiżarni
Oliwka
północy czyli maczanka z oleju rzepakowego z cebulką, czosnkiem i koperkiem
Plastry
słoniny z musztardami z Kcyni
Kołudzkie
trio z gęsiny – smalec skwarkowy, leberka gęsia, okrasa;
Wskazany
- Kieliszek mocnej nalewki lub gatunkowej wódki
Potrawy wykwintne ze spiżarniowym dodatkiem
Ajntopf
na koźlęciu
Zrazy
hr. Adamskiego z jelenia w gąszczu chlebowo - musztardowym
(Rumiński
– Grewling - Myśliwiec)
Miodowy
półmisek z koźlęciną - APICOM z bio - pęczakiem
Babalski
Deser z produktów Spiżarni
Naleśniki
z mąki gryczanej z kajmakiem
Ciasta
Rumiński
Kawa
zbożowa orkiszowa - Babalski
Przekąski na zimno
Sałatka
Pałacowa w sosie vinaigrette
Aromatyczne oleje,
które Łącz -ą śledzie na trzy
sposoby
·
Śledź po kujawsku w oleju rzepakowym z cebulką
·
Śledź w
oleju lnianym z czosnkiem i majerankiem
·
Śledź po sarmacku w zalewie ŁĄCZ – APICOM
Wybór wędlin Myśliwca
Masło czosnkowe – zielone, musztardy kcyńskie
i pieczywa Rumińskich
Co nieco na ciepło
Żur kujawski na
zakwasie z bio - otrąb żytnich
Serdelki z dzika z
sosem musztardowo – jabłkowym – Myśliwiec - Grewling –Klimkiewicz
Napoje ze Spiżarni
Woda „Krystynka” z
Ciechocinka
Soki Klimkiewicza
Piwo Krajana, Kajmakówka
a także pieczone ziemniaczki jako dodatek.
Bardzo dziękuje, że mogłam wziąć udział w tak wspaniałym wydarzeniu, poznać tak wspaniałych ludzi i potrawy. Wspaniały pomysł, aby regionalne produkty ujrzały światło dzienne, aby ujrzał je cały świat i mógł się w nich rozsmakować.
Dziękuje Stanisław Gazda za piękne zdjęcia oraz Pani Basi z Wydawnictwa Meander za możliwość wykorzystania zdjęć. I mam nadzieję do następnego wspólnego gotowania.
Ten dzień spędzony na warsztatach, będzie dla mnie dniem niezapomnianym, dniem wspaniałych przeżyć i smaków. Dziękuje Aniu za to, że mnie dostrzegłaś.
Marzenko, pełne smakołyków miejsce, na pewno się świetnie bawiłas
OdpowiedzUsuńAle pyszności - przypomniałaś mi, że pora na kolację.
OdpowiedzUsuńWidzę imprezka bardzo udana i fajnie :) więcej takich :))
OdpowiedzUsuńOj tak Elu :-)
UsuńBardzo ciekawe warsztaty, i ile pyszności ;)
OdpowiedzUsuńKolejne wspaniałe spotkanie, miejsce przepiekne:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że poznałyśmy się "na żywo ", potwierdzam- było pysznie u sympatycznie :)
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, że Cię poznałam :-) do następnego Grażynko :-)
UsuńBardzo fajne warsztaty i jakie tam smakołyki . Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko kolejna Twoja świetna relacja z warsztatów. Zdobywasz wiedzę dobrze się przy tym bawiąc. Bardzo pięknie i smacznie przedstawiłaś takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńJak tam pięknie. A jakie wspaniałe pyszności przygotowaliście. Musiała to być świetna okazja do poszerzenia swoich kulinarnych horyzontów. Sama kiedyś chciałabym brać udział w takich warsztatach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo to fajnie się bawiłaś i tyle smakołyków próbowałaś. Aż Ci zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńAle smakołyki!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne warsztaty, mnóstwo pyszności :) Zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło czytało się relację, pyszne zdjęcia i kolejne ciekawe doświadczenie.Jjeszcze raz gratuluję, świetna przygoda :)
OdpowiedzUsuńSuper impreza :) zazdraszczam :)
OdpowiedzUsuń