Żurek



Już za chwilę Wielkanoc. Powiem szczerze, że nie obchodzimy tych świąt tak jak Bożego Narodzenia i Wigilii, jakoś tak jest spokojniej. Może dlatego, że trwają krócej. Oczywiście spotykamy się wszyscy razem, obdarowujemy się drobnymi prezentami i cieszymy sobą, siedzimy, rozmawiamy, spacerujemy, lejemy się wodą i jemy pyszne dania. Mi Wielkanoc kojarzy się z mazurkiem i żurkiem czy też barszczem białym.
Bardzo lubię taką zupę i przygotowuje ją również na obiad. Pasuje mi jej zdecydowany i chrzanowo-majerankowy smak. Zrobiłam ją na obiad z jajkiem i kiełbasą, ale nie białą, biała jest schowana na święta, zresztą zrobiona przez mojego tatę. Udało mi się kupić wspaniały zakwas do żurku, taki prawdziwy. Żurek wyszedł po prostu pyszny, aromatyczny. Taki sam zrobię na świąteczne śniadanie, ale bez ziemniaków i z białą kiełbasą.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 5 jajek
- 2 kiełbasy polskie pieczone (u mnie jeszcze wisiały i schły przez tydzień)
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki domowej vegety
- sól, pieprz
- liść laurowy
- słoiczek zakwasu na żurek
- 4 łyżki śmietany do zup 12%
- 6 ziemniaków 
- chrzan

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1,3 l wody, wrzucamy liść laurowy, domową vegetę i majeranek. Zagotowujemy. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażamy z pokrojoną kiełbasą, dodajemy na koniec wyciśnięty czosnek. Przekładamy do zupy, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec w misce mieszamy zakwas na żurek ze śmietaną, do drugiej miski przelewamy szklankę gotującego się wywaru i dodajemy łyżką zakwas ze śmiataną mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły nam się grudki. Przelewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem, ja go dodaje dość dużo, lubię zdecydowany smak. Przelewamy na talerze, dodajemy pokrojone jajka i możemy jeszcze na wierzchu zrobić kleks z chrzanu. Porcja na 4-6 osoby.












Komentarze

  1. Pyszny żurek też robię na święta bez ziemniaków z białą kiełbaską

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim rodzinnym domu żurek i mazurki nie królowały na stole, ale moje dzieciaki uwielbiają żurek, więc stało się to dla nas tradycją, że ta zupa jest na wielkanocny obiad...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i pysznie wygląda ten żurek. Ja uwielbiam szczególnie z białką kiełbasą i jakiem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda. U mnie też będzie z białą kiełbasą i jajeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny Żurek z białą kiełbaską :)) znajdzie się na Naszym stole na pewno :))
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wciąż nie mogę przekonać się do żurku, nie wiem co mi w nim nie smakuje, ale zjeść nie mogę. Twój wygląda jednak zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super. :) Dotychczas nie jadłam żurku w Święta, ale w tym roku robię, czysty, z jajkiem i białą kiełbasą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, na Wielkanoc żurek zawsze musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie ponieważ za chwilę Wielkanoc to składam Ci z tej okazji najserdeczniejsze życzenia ciepłych, rodzinnych i radosnych chwil nie tylko przy stole. Oby te święta pozwoliły na chwilę wytchnienia i rozmowy z najbliższymi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zurek kiszę i robię bardzo często, a na czym to zależy co mam w lodówce lub na co mam ochotę,ale na święta będzie na białej kiełbasce:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Facet uwielbia żurek i może je jeść non stop. Nie wyobraża sobie bez niego świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja co roku robię własny ale w tym roku jakoś nie miałam głowy....
    A powiedz mi Marzenko jak pod postem umieścić zdjęcia i linki do stron powiązanych... ja jestem jakaś niekumata...

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba wcielo moj komentarz?:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż nam burczy w brzuchach na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny, będę gotować na święta ;) Bardzo ładnie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszna zupka , to ja się wpraszam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale apetycznie wygląda, aż zgłodniałam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. u nas też Wielkanoc jest spokojniej obchodzona niż Boże Narodzenie :)


    Marzenko, życzę Tobie i Twoim bliskim, abyście spędzili ten czas w cudownej, rodzinnej atmosferze :) wesołych i smacznych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu za życzenia :-) Tobie też życzę wspaniałych świąt :-)

      Usuń
  19. Po takim żurku z wkładką, to można robić porządki świąteczne przez parę godzin ...............
    lub poczekać, aż same się zrobią.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie po zjedzeniu takiego żurku do tej pory sprzatam :-))))

      Usuń
  20. mnie talerz takiego żurku wystarczyłby za cały obiad;) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Narobiłaś mi smaku tym żurkiem :) ja czekam do świąt na żurem mojego taty, który robi go najlepiej :)
    Ps. Wesołych Świąt Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super wygląda Twój żurek, taki na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały, uwielbiam domowy żur :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznych- a jestem pewna że takie będą Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Żurek wielkanocny uwielbiam :) Nigdy nie próbowałam jeszcze żurku z ziemniakami, musi smakować ciekawie. Życzę zdrowych i wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię żurek :) Narobiłaś mi ochoty na niego :))

    OdpowiedzUsuń
  27. U mnie żurek obowiązkowo na Wielkanoc jest :) Wesołych, pogodnych i rodzinnych Świąt Marzenko :*

    OdpowiedzUsuń
  28. Jedna z moich ulubionych zup, pyszności :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ojjj zjadłabym :) Uwielbiam :) ! Czy mogę poprosić o miseczkę :)??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.