Żurek
Już za chwilę Wielkanoc. Powiem szczerze, że nie obchodzimy tych świąt tak jak Bożego Narodzenia i Wigilii, jakoś tak jest spokojniej. Może dlatego, że trwają krócej. Oczywiście spotykamy się wszyscy razem, obdarowujemy się drobnymi prezentami i cieszymy sobą, siedzimy, rozmawiamy, spacerujemy, lejemy się wodą i jemy pyszne dania. Mi Wielkanoc kojarzy się z mazurkiem i żurkiem czy też barszczem białym.
Bardzo lubię taką zupę i przygotowuje ją również na obiad. Pasuje mi jej zdecydowany i chrzanowo-majerankowy smak. Zrobiłam ją na obiad z jajkiem i kiełbasą, ale nie białą, biała jest schowana na święta, zresztą zrobiona przez mojego tatę. Udało mi się kupić wspaniały zakwas do żurku, taki prawdziwy. Żurek wyszedł po prostu pyszny, aromatyczny. Taki sam zrobię na świąteczne śniadanie, ale bez ziemniaków i z białą kiełbasą.
Bardzo lubię taką zupę i przygotowuje ją również na obiad. Pasuje mi jej zdecydowany i chrzanowo-majerankowy smak. Zrobiłam ją na obiad z jajkiem i kiełbasą, ale nie białą, biała jest schowana na święta, zresztą zrobiona przez mojego tatę. Udało mi się kupić wspaniały zakwas do żurku, taki prawdziwy. Żurek wyszedł po prostu pyszny, aromatyczny. Taki sam zrobię na świąteczne śniadanie, ale bez ziemniaków i z białą kiełbasą.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 5 jajek
- 2 kiełbasy polskie pieczone (u mnie jeszcze wisiały i schły przez tydzień)
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki domowej vegety
- sól, pieprz
- liść laurowy
- słoiczek zakwasu na żurek
- 4 łyżki śmietany do zup 12%
- 6 ziemniaków
- chrzan
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1,3 l wody, wrzucamy liść laurowy, domową vegetę i majeranek. Zagotowujemy. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażamy z pokrojoną kiełbasą, dodajemy na koniec wyciśnięty czosnek. Przekładamy do zupy, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec w misce mieszamy zakwas na żurek ze śmietaną, do drugiej miski przelewamy szklankę gotującego się wywaru i dodajemy łyżką zakwas ze śmiataną mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły nam się grudki. Przelewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem, ja go dodaje dość dużo, lubię zdecydowany smak. Przelewamy na talerze, dodajemy pokrojone jajka i możemy jeszcze na wierzchu zrobić kleks z chrzanu. Porcja na 4-6 osoby.
Pyszny żurek też robię na święta bez ziemniaków z białą kiełbaską
OdpowiedzUsuńW moim rodzinnym domu żurek i mazurki nie królowały na stole, ale moje dzieciaki uwielbiają żurek, więc stało się to dla nas tradycją, że ta zupa jest na wielkanocny obiad...
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie wygląda ten żurek. Ja uwielbiam szczególnie z białką kiełbasą i jakiem. Pycha.
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda. U mnie też będzie z białą kiełbasą i jajeczkiem :)
OdpowiedzUsuńTak żurek jest pyszny :-)
UsuńPyszny Żurek z białą kiełbaską :)) znajdzie się na Naszym stole na pewno :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy
Ja wciąż nie mogę przekonać się do żurku, nie wiem co mi w nim nie smakuje, ale zjeść nie mogę. Twój wygląda jednak zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńSuper. :) Dotychczas nie jadłam żurku w Święta, ale w tym roku robię, czysty, z jajkiem i białą kiełbasą.
OdpowiedzUsuńMy bardzo lubimy :-) w zasadzie od zawsze :-)
UsuńWygląda świetnie, na Wielkanoc żurek zawsze musi być :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ponieważ za chwilę Wielkanoc to składam Ci z tej okazji najserdeczniejsze życzenia ciepłych, rodzinnych i radosnych chwil nie tylko przy stole. Oby te święta pozwoliły na chwilę wytchnienia i rozmowy z najbliższymi :)
OdpowiedzUsuńZurek kiszę i robię bardzo często, a na czym to zależy co mam w lodówce lub na co mam ochotę,ale na święta będzie na białej kiełbasce:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem skuszę się na własny zakwas :-)
UsuńMój Facet uwielbia żurek i może je jeść non stop. Nie wyobraża sobie bez niego świąt ;)
OdpowiedzUsuńJa co roku robię własny ale w tym roku jakoś nie miałam głowy....
OdpowiedzUsuńA powiedz mi Marzenko jak pod postem umieścić zdjęcia i linki do stron powiązanych... ja jestem jakaś niekumata...
Napisałam wiadomość na fb :-)
UsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńChyba wcielo moj komentarz?:(
OdpowiedzUsuńAż nam burczy w brzuchach na sam widok :D
OdpowiedzUsuńPyszny, będę gotować na święta ;) Bardzo ładnie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle pyszna zupka , to ja się wpraszam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda, aż zgłodniałam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńu nas też Wielkanoc jest spokojniej obchodzona niż Boże Narodzenie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, życzę Tobie i Twoim bliskim, abyście spędzili ten czas w cudownej, rodzinnej atmosferze :) wesołych i smacznych świąt :*
Dziękuje Małgosiu za życzenia :-) Tobie też życzę wspaniałych świąt :-)
UsuńObowiązkowy na świątecznym stole
OdpowiedzUsuńPo takim żurku z wkładką, to można robić porządki świąteczne przez parę godzin ...............
OdpowiedzUsuńlub poczekać, aż same się zrobią.
Maruda
No właśnie po zjedzeniu takiego żurku do tej pory sprzatam :-))))
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńmnie talerz takiego żurku wystarczyłby za cały obiad;) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNo najadłam się taką małą miseczką :-)
UsuńNarobiłaś mi smaku tym żurkiem :) ja czekam do świąt na żurem mojego taty, który robi go najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPs. Wesołych Świąt Marzenko :)
Super wygląda Twój żurek, taki na bogato :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWspaniały, uwielbiam domowy żur :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznych- a jestem pewna że takie będą Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŻurek wielkanocny uwielbiam :) Nigdy nie próbowałam jeszcze żurku z ziemniakami, musi smakować ciekawie. Życzę zdrowych i wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żurek :) Narobiłaś mi ochoty na niego :))
OdpowiedzUsuńŚlinka aż cieknie...
OdpowiedzUsuńU mnie żurek obowiązkowo na Wielkanoc jest :) Wesołych, pogodnych i rodzinnych Świąt Marzenko :*
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewuś :-)
UsuńJedna z moich ulubionych zup, pyszności :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńOjjj zjadłabym :) Uwielbiam :) ! Czy mogę poprosić o miseczkę :)??
OdpowiedzUsuńJasne, zapraszam :-)))
Usuń