Ciasto mandarynkowe
Piękna pogoda, świeci słoneczko i jest naprawdę ciepło. Wolny dzień, więc trzeba coś upichcić na deser, jutro mam gości, więc tym bardziej coś słodkiego być musi. Ostatnio dostałam od mojego znajomego Ryszarda ciekawy przepis na ciasto bez mąki. Przepis bardzo fajny i łatwy do zrobienia.
No to dzisiaj go zrobiłam i powiem Wam, że jest tak pyszne, że można go jeść i jeść bez końca. Jestem pewna, że moim gościom także będzie smakowało. Rysiu badzo dziękuje Ci za ten przepis, ciacho jest wspaniałe.
No to dzisiaj go zrobiłam i powiem Wam, że jest tak pyszne, że można go jeść i jeść bez końca. Jestem pewna, że moim gościom także będzie smakowało. Rysiu badzo dziękuje Ci za ten przepis, ciacho jest wspaniałe.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 4 mandarynki
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów siemnych bez soli
- 6 jajek
- 60 g brązowego cukru
- 60 g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie serka mascarpone (250g)
- kostka twarogu półtłustego (200g)
Wykonanie:
Mandarynki sparzyć i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 10 minut. Przestudzić. Dwie mandarynki obrać ze skórki a dwie zostawić ze skórką, zmiksować na papkę.
Orzechy zmielić na pył, dodać 6 żółtek i wymieszać, następnie dodać cukier, proszek do pieczenia i zmiksowane mandarynki, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką kokosową, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawić, aby wystygło. Serek mascarpone wymieszać z twarogiem, można zmiksować lub wymieszać po prostu widelcem i posmarować wierzch ciasta. Ja posypałam jeszcze odrobiną skórki z mandarynki dla ozdoby.
Pamiętam jak je robiłam, pyszne było, tyle,że ja użyłam samych migdałów:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto :) Chętnie bym spróbowała: )
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :-)
UsuńCiasta bez mąki są genialne! Mandarynkowego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek jadła ciasto marchewkowe.. ale bardzo chętnie to zmienię :) wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńale super ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Gabrysiu :-)
UsuńCiasto wygląda pysznie. Nie mogło nie smakować :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym takie spróbowała ;)!
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie słodziutko dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńŚwieci słońce? U mnie dzisiaj podało rano teraz jest w miarę ciepło ale słońca cały dzień nie było.
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego ciasto, musi być pyszne. Poezja smaku.
No słoneczko i to prawie cały dzień, zaczęło padać wieczorkiem :-)
Usuńwygląda na puszyste, mięciutkie. Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj, ja byłam zaskoczona jego tak pysznym smakiem :-)
UsuńPrezentuje się fantastycznie :) Może smaki cytrusowe w takiej wersji słodkości by nam zasmakowały :D
OdpowiedzUsuńNo prawdziwy hit! Nigdy takiego ciasta na oczu nie widziałam. Lubię smak mandarynek. Chciałabym z wielką chęcią zakosztować tego specjału :) Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńMadziu zapraszam, wpadaj :-)
UsuńŚwietny przepis na spód od ciasta, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńKiedy zobaczyłam zdjęcie, pomyślałam, że to ciasto jest z moją ulubioną bezą, a tu tak sprytnie ciasto obłożone serkiem. Fantastycznie wyszło, świetny przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńto ciasto zdecydowanie dla mnie, z chęcią bym porwała kawałek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Madziu :-)
UsuńŚwietne ciacho, nie jadłam takiego, ale kusi mnie strasznie! :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, nie jadłam nigdy takiego ale muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie spróbuj, ciacho jest rewelacyjne :-)
UsuńCiekawe ciasto i wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńAleż oryginalne ciacho, uwielbiam mandarynki, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPorcelana piękna, ciasto też pewnie smaczne Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne :-)
Usuńfajne ciacho, takiego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJuż podaje Danusiu :-)
UsuńPomysłowe i smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja mam podobny przepis ale z użyciem cytryny, choć powiem szczerze, ze jestem ciekawa tego mandarynkowego smaku:)
OdpowiedzUsuńZ cytrynką :-) oj to muszę spróbować :-)
UsuńO jakie fajne ciacho:)) Koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńMandarynkowe ciasto? warto upiec no i bez mąki? Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam i zapraszam http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :-) pozdrawiam :-)
UsuńMandarynkowego nie robiłam, ciekawe, trzeba będzie wypróbować :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :):)
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasto :) Musi pyyysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńMartuś polecam, jest pyszne :-)
Usuńbardzo ciekawe, nie robiłam takiego nigdy- muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto.
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
Usuńnigdy nie robiłam ciasta mandarynkowego, a uwielbiam te małe owocki :) Lubię do Ciebie zaglądać, po takie pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :-) warto wypróbować :-)
UsuńCiasto do wypróbowania w najbliższym czasie:) Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :) aż ślinka cieknie. zostały może jeszcze jakieś okruszki...?:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuń