Ciasto mandarynkowe




Piękna pogoda, świeci słoneczko i jest naprawdę ciepło. Wolny dzień, więc trzeba coś upichcić na deser, jutro mam gości, więc tym bardziej coś słodkiego być musi. Ostatnio dostałam od mojego znajomego Ryszarda ciekawy przepis na ciasto bez mąki. Przepis bardzo fajny i łatwy do zrobienia.
No to dzisiaj go zrobiłam i powiem Wam, że jest tak pyszne, że można go jeść i jeść bez końca. Jestem pewna, że moim gościom także będzie smakowało. Rysiu badzo dziękuje Ci za ten przepis, ciacho jest wspaniałe.

Ciasto podałam na talerzyku z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 4 mandarynki
- 100 g migdałów 
- 50 g orzechów siemnych bez soli
- 6 jajek
- 60 g brązowego cukru
- 60 g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- opakowanie serka mascarpone (250g)
- kostka twarogu półtłustego (200g)

Wykonanie:

Mandarynki sparzyć i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 10 minut. Przestudzić. Dwie mandarynki obrać ze skórki a dwie zostawić ze skórką, zmiksować na papkę. 
Orzechy zmielić na pył, dodać 6 żółtek i wymieszać, następnie dodać cukier, proszek do pieczenia i zmiksowane mandarynki, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 
Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką kokosową, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawić, aby wystygło. Serek mascarpone wymieszać z twarogiem, można zmiksować lub wymieszać po prostu widelcem i posmarować wierzch ciasta. Ja posypałam jeszcze odrobiną skórki z mandarynki dla ozdoby.








zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Pamiętam jak je robiłam, pyszne było, tyle,że ja użyłam samych migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciasto :) Chętnie bym spróbowała: )

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta bez mąki są genialne! Mandarynkowego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek jadła ciasto marchewkowe.. ale bardzo chętnie to zmienię :) wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda pysznie. Nie mogło nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią bym takie spróbowała ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak u Ciebie słodziutko dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świeci słońce? U mnie dzisiaj podało rano teraz jest w miarę ciepło ale słońca cały dzień nie było.
    Nie jadłam takiego ciasto, musi być pyszne. Poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No słoneczko i to prawie cały dzień, zaczęło padać wieczorkiem :-)

      Usuń
  11. wygląda na puszyste, mięciutkie. Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana spróbuj, ja byłam zaskoczona jego tak pysznym smakiem :-)

      Usuń
  12. Prezentuje się fantastycznie :) Może smaki cytrusowe w takiej wersji słodkości by nam zasmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  13. No prawdziwy hit! Nigdy takiego ciasta na oczu nie widziałam. Lubię smak mandarynek. Chciałabym z wielką chęcią zakosztować tego specjału :) Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis na spód od ciasta, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedy zobaczyłam zdjęcie, pomyślałam, że to ciasto jest z moją ulubioną bezą, a tu tak sprytnie ciasto obłożone serkiem. Fantastycznie wyszło, świetny przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to ciasto zdecydowanie dla mnie, z chęcią bym porwała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciacho, nie jadłam takiego, ale kusi mnie strasznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne ciasto, nie jadłam nigdy takiego ale muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie spróbuj, ciacho jest rewelacyjne :-)

      Usuń
  19. Ciekawe ciasto i wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ oryginalne ciacho, uwielbiam mandarynki, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Porcelana piękna, ciasto też pewnie smaczne Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. fajne ciacho, takiego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pomysłowe i smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko ja mam podobny przepis ale z użyciem cytryny, choć powiem szczerze, ze jestem ciekawa tego mandarynkowego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  25. O jakie fajne ciacho:)) Koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mandarynkowe ciasto? warto upiec no i bez mąki? Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam i zapraszam http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Mandarynkowego nie robiłam, ciekawe, trzeba będzie wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Jakie świetne ciasto :) Musi pyyysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo ciekawe, nie robiłam takiego nigdy- muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. nigdy nie robiłam ciasta mandarynkowego, a uwielbiam te małe owocki :) Lubię do Ciebie zaglądać, po takie pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto do wypróbowania w najbliższym czasie:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda ślicznie :) aż ślinka cieknie. zostały może jeszcze jakieś okruszki...?:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetne ciasto bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.