Filet z kurczaka pieczony w ketchupie
Pogoda za oknem dzisiaj paskudna, zimno się zrobiło i pada. No, ale przecież tak jest często jak jest weekend. Długo się zastanawiałam co zrobić na obiad, wyjęłam filet z kurczaka z zamrażalnika i nie miałam pomysłu co z niego zrobić. To chyba ten deszcz dzisiaj mnie zainspirował do zrobienia takiego dania. Wyszło pyszne, bardzo aromatyczne. W taki sposób można przygotwać w sumie każdy rodzaj mięsa.
Dodać warzywa, wrzucić do piekarnika i zajadać się ze smakiem. Życzę Wam miłej niedzieli, a właściwie to już prawie wieczorku.
Dodać warzywa, wrzucić do piekarnika i zajadać się ze smakiem. Życzę Wam miłej niedzieli, a właściwie to już prawie wieczorku.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- słoik ketchupu łagodnego - 270 g
- słoik domowego sosu pomidorowego (300 g)
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- szczypta chili
- szczypta soli i pieprzu
- świeża bazylia do posypania
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- ryż
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Seler naciowy kroimy na kawałki, por także i podsmażamy chwilkę na patelni na łyżce oliwy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe i koniecznie z przykrywką) i układamy połowę warzyw, na to połowę naszego kurczaka, znowu resztę warzyw i kurczaka. Ketchup mieszamy z sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Zalewamy takim sosem naszego kurczaka, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Ryż gotujemy i przekładamy na talerze (3 porcje - 2 woreczki wystarczą), na środku układamy kawałki mięsa i polewamy sosem z warzywami. Posypujemy świeżą bazylią.
Nam by się jeszcze marzył do takiego dania dziki ryż i by było genialnie :D
OdpowiedzUsuńAle szalejesz ostatnio z przepisami:))
OdpowiedzUsuńWidzę dodatek selera naciowego - ja jadłam go dziś po raz pierwszy (taaak;) i jestem zachwycona, pycha!
Oj tak troszku :-) seler naciowy polubiłam całkiem niedawno :-)
UsuńPyszny obiad, prawie sam się robi i czy można chcieć czegoś więcej?
OdpowiedzUsuńtak...bilet do Marzeny i mniam mniam!
UsuńDziękuje :-)
UsuńUwielbiam mięsko pieczone w keczupie:)
OdpowiedzUsuńPychotka jedzonko ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności i jak świetnie się prezentuje z tymi niebieskimi talerzami :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko takie niebieskie talerze są moje ulubione :-)
UsuńFajne danie, szybkie i proste - tak jak lubię
OdpowiedzUsuńtak samo myślę...
UsuńDanie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńprosto,zdrowo,kolorowo,tak lubię!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńKurczak i keczup? Nie łączyłam, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie. Na taki obiad się pisze
OdpowiedzUsuńłooo jak kolorowo ...pięknie wygląda i tak pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Elu :-)
UsuńPrzepysznie wyglada ; )
OdpowiedzUsuńChetnie sprobuje
brunettevibes.blogspot.com
jadłam kiedyś takie danie, polecam jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Justynko :-)
UsuńSzybkie i pyszne danie, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo, jak zwykle. Danie szybkie, smakowite- idealne na studenckie kucharzenie. Koniecznie muszę wypróbować. Czego, jak czego, ale właśnie na studenckim mieszkanku ketchupu zabraknąć nie może :D :D Pozdrawiam cieplutko! Miłego poniedziałku :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo. Polecam do wypróbowania :-)
UsuńBardzo często stosuję taką marynatę :)
OdpowiedzUsuńSmacznie jak zawsze :) Takie dania to ja uwielbiam połączenie ryżu i kurczaka to dla mnie numer 1.
OdpowiedzUsuń