Hellada na talerzu - warsztaty Lidla i kuchnia grecka
Zapraszam Was dzisiaj do cudownego miejsca pełnego smaków i słońca, aromatów i dobrego humoru - kuchni greckiej. Zielone i czarne oliwki, ser feta, smakowite sery kozie, dojrzewające w słońcu cukinie i bakłażany, pomidory. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza, chrupiące bagietki królujące wśród zapiekanek i pysznych sosów. Lejąca się strumieniami aromatyczna oliwa, która dumnie mieni się na talerzu pełnym sałat.
Miałam przyjemność przenieść się w ten cudowny czar kuchni greckiej na warsztatach Lidla, gdzie razem z Pascalem przygotowywaliśmy wspaniałe dania. Hellada na talerzu zaprasza.
Warsztaty odbyły się w studiu Cook Up, gdzie czekał na nas piękny wystrój. Wspaniałe zastawiony stół, pełen smakołyków greckich, oliwki, ser feta to tylko niektóre z przekąsek.
Wszyscy z radością zabrali się do pracy, wśród rozmów i uśmiechów, pod czujnym okiem Pascala.
Bardzo fajnie nam się wspólnie gotowało, ja Kasia i Karina.
Tutaj robimy ciasto ziemniaczane z kozim serem i miętą. Wspaniale smakowało.
No i sam Pascal, człowiek pełen pasji i pozytywnie zakręcony miłośnik gotowania. Stworzył cudowną atmosferę, wszyscy razem gotowaliśmy, rozmawialiśmy. Dzielił się z nami swoją wiedzą, pomysłami i opowiadał o kuchni greckiej.
Stworzyliśmy mnóstwo pysznych dań, nie sposób było tego wszystkiego zjeść. Siedząc wspólnie przy stole, próbując dań i przekąsek naprawdę można było poczuć czar kuchni greckiej. Wspaniała atmosfera i wspaniali ludzie.
Menu było bardzo bogate:
- ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą - wspaniały smak zapiekanych warzyw z pysznym sosem śmietanowo-miętowym
- czerwona cebula faszerowana mięsem - ja osobiście uwielbiam faszerowane warzywa
- sałata z cukini z cytryną i fetą - po prostu rewelacyjna, pełna smaku i aromatów
- mus z bakłażana z greckim jogurtem - takie nasze tzaziki, coś cudownego do warzyw i zapiekanek czy mięs
- pieczarki po grecku - poezja smaku, doskonale się komponowały z sałatką i musem z bakłażana
- papilotka z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną - smak fantastyczny, por, cebulka i suszone pomidory, boczek i odrobina wina, wszystko zamknięte i zapieczone
- chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala - i tu bardzo dziękuje za to danie, wspaniały pomysł i smakowite połączenie mięsa, warzyw i pieczywa
- no i deser - pyszne migdałowe słodkości czyli kourabiethes, małe ciasteczka w kształcie rogalików
Chciałabym bardzo podziękować za możliwość uczestniczenia w tak wspaniałych warsztatach, niezapomniana przygoda i kulinarna lekcja.
Za zdjęcia dziękuje: Kasi, Karinie, Adamowi oraz Lidl.
Za zdjęcia dziękuje: Kasi, Karinie, Adamowi oraz Lidl.
Ale musiało być fajnie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMy byśmy z chęcią pisały się na degustację słodkości! :D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałości, uwielbiam kuchnię grecką:)
OdpowiedzUsuńJa też Natalio, bardzo :-)
UsuńŚwietne wydarzenie, bardzo chętnie wzięłabym udział w podobnym. A menu jest niczego sobie;)
OdpowiedzUsuńWow, to musiało być ciekawe i smaczne doświadczenie.
OdpowiedzUsuńPozazdrościć okazji do gotowania z Pascalem i degustacji tylu wspaniałych dań:)))
Marzenko bardzo ciekawe :-) dziękuje :-)
UsuńFajnie Ci było :)
OdpowiedzUsuńSuper fotki:)
OdpowiedzUsuńKolejne świetne warsztaty :)
OdpowiedzUsuńTak :-) bardzo się cieszę, ze mogłam w nich wziąść udział :-)
UsuńUczta dla oczu i żołądka.
OdpowiedzUsuńGratuluję uczestnictwa w tak prestiżowych warsztatach.
Maruda
ale cuda! aż mi pachnie przez monitor!
OdpowiedzUsuńugotować bym nie umiała ... ale chętnie bym zjadła... :)
Fajnie że miałaś okazję rozwijać swoją pasję w tak doborowym towarzystwie :)
Buziaki wielkie :*****
Kochana spróbuję odtworzyć kilka dań to spróbujesz :-)
UsuńWidzę że bawiłaś sie świetnie! Super, gratuluje wyjazdu :D
OdpowiedzUsuńAle smakowitości!
OdpowiedzUsuńŁAŁ! SUPER! Musiało być wspaniale!
OdpowiedzUsuńByło wspaniale :-)
UsuńTe warsztaty by mi się spodobały, oj na pewno:)
OdpowiedzUsuńŚwietne warsztaty :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę warsztatów! Widać, że było przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo Madziu :-) świetnie się bawiłam :-)
UsuńŁał! Świetna przygoda!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko brawo !! Świetna recenzja :)) Gratki raz jeszcze :))
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńWidać, że było pysznie i sympatycznie! :)
OdpowiedzUsuńAle super! Pozytywnie zazdroszczę! :)
OdpowiedzUsuńale fajnie , cudne spotkanie mam nadzieje ze podzielisz się z nami przepisami
OdpowiedzUsuńOczywiście :-) już w weekend coś przygotuje :-)
UsuńSuperowo!!! Zazdraszczam ;)
OdpowiedzUsuńwspaniała przygoda, tyle smaków i nowych pomysłów:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-) cudowne przeżycie :-)
Usuńświetna przygoda! gratulacje:))
OdpowiedzUsuńSuper te warsztaty. Z wielką chęcią poznałabym bliżej kuchnię grecką, znam niewiele jej przysmaków, ale np. sałatkę grecką uwielbiam. Pozdrawiam Cię serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńJa kuchnię grecką uwielbiam, jest mi bliska z powodu bogactwa warzyw, które kocham :-)
Usuń