Jajko i szparag w towarzystwie szynki
Dzisiaj na obiad królują szparagi, szynka i jajko. Do tego biegają dookoła pieczone młode ziemniaki. Danie pyszne i kolorowe. Ja bardzo lubię szparagi i jak tylko pojawiają się w sklepach, od razu po nie sięgam. Sezon na nie trwa dość krótko, więc trzeba korzystać. Najbardziej lubię je polane bułką tartą z masłem, tarty i pizze ze szparagami. A po raz pierwszy robiłam je z jajkiem. I dodałam szynkę pata negra. Całość smakowała rewelacyjnie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- pęczek szparagów
- 6 jajek
- opakowanie szynki pata negra (40g)
- 1 kg młodych ziemniaków
- kilka listków świeżej bazyli
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- świeżo mielony pieprz czarny
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy na kawałki, dodajemy olej (łyżka wystarczy) i przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz oraz posiekane świeże zioła, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobieg, 200 stopni na 30-40 minut.
Przygotowujemy szparagi, zagotowujemy wysoki garnek z wodą, łamiemy twarde końce i wstawiamy na pionowo do garnka, chwilkę gotujemy. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki.
Na patelnię wylewamy olej, rozgrzewamy i wbijamy jajka, ogień nie może być duży. Posypujemy solą i pieprzem. Układamy od razu szparagi i kawałki szynki, zamykamy pokrywą patelnię i dusimy na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, jajka dzielimy na porcję i układamy wśród ziemniaków.
Wygląda bosko !;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMmm smakowity obiadek :) Mniam!
OdpowiedzUsuńCa za kolory piękne ;-) Bo o smaku to nawet mówić nie trzeba, po prostu go widać gołym okiem ;-) Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńMoniczko oj pyszne pyszne :-) dziękuje kochana :-)
UsuńAleż pyszne serwujesz obiadki! Piszę się!!!
OdpowiedzUsuńW takiej formie to również i my szparagi byśmy zjadły :D Te zapieczone ziemniaczki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :-)
UsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńMmm, świetnie! Pyszności
OdpowiedzUsuńOj pyszności Alu :-)
UsuńFajny kolorowy i pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo zgrane danie, świetne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńchętnie wprosiłabym się na takie danie!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :-)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo takie jajka sadzone ze szparagami i szynką, super pomysł, na pewno muszę wypróbować... wyglądają pyszniasto :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwcale się nie dziwię, że smakowało rewelacyjnie;) uwielbiam połączenie szparagów i jajka;)
OdpowiedzUsuńmniam! jak zwykle pyyysznie i pomysłowo!
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszności :) oj mam tyle zaległości w odwiedzinach :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo i wiosennie!
OdpowiedzUsuńTakie towarzystwo mi odpowiada. Fajnie, sycąco, a zarazem ze zdrową nutą. Lubię takie propozycje bardzo :) Szparagi i jajka pasują do siebie, jak ulał :) Pozdrowionka, miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Madziu :-)
UsuńU mnie w domu w porze obiadowej byłby krzyk,że za mało solidne danie, ale na kolację czemu nie? Tak uroczo całość wygląda,że nic tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńJajka, szparagi i szynka to klasyka - zawsze się sprawdza. U Ciebie na talerzu wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda pysznie i lubię tak przyrządzone jajka, aby właśnie wypływało z nich żółtko :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie szparagi, oj zjadła.. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńPo składnikach wiem ze dobre!
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo pyszne :) i zdrowe przy okazji
OdpowiedzUsuńDoborowe towarzystwo :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Zdecydowanie :-)
UsuńPyszne i kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiad! Same moje ulubione składniki :) Zapraszam do mnie na bloga na obiad z zielonymi szparagami.
OdpowiedzUsuńZdrowy obiad, wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńSmakował rewelacyjnie :-)
UsuńWiosennie,kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe towarzystwo dobrałaś do szparagów. Pysznie i kolorowo. Twój zestaw to sezonowy hit :)
OdpowiedzUsuńMarzenka świetne danie :) a dechy jakie fajne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :-)
UsuńPysznie połączyłaś smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie i kolorowo, ale nie jestem fanką szparagów
OdpowiedzUsuńOstatnio się naczytałam, że szparagi są przepyszne - nigdy nie jadłam, więc nie wiem :) ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAgatko wypróbuj koniecznie :-)
UsuńKolorowo i przesmacznie;))
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńZestawienie idealne, moje smaki
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPoproszę takie jajko na jutrzejsze śniadanko.
OdpowiedzUsuń