Napoje orzeźwiające na bazie miodu - rozwiązanie konkursu z Miody Polskie
Przyszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu na orzeźwiający napój na bazie miodu z Miody Polskie. Zgłoszeń przyszło bardzo dużo i jedno ładniejsze od drugiego. Wybór był bardzo trudny, ale trzeba było się zdecydować na trzy miejsca główne.
Zgłoszenia tak bardzo się podobały, że sponsor nagród Miody Polskie postanowił także nagrodzić kilka zgłoszeń wyróżnieniem w postaci dwóch słoiczków miodu - nowego produktu w fajnych słoiczkach (135g).
Bardzo dziękuje wszystkim za tak aktywny udział w konkursie, podziękować za zaangażowanie i pomysły, jak zawsze mogę na Was liczyć.
A teraz czas na wyniki:
I zwycięzca to Pani Ania :-)
MIODOWO CYTRYNOWE DOŁADOWANIE
Szklanka wody mineralnej naturalnie zmineralizowanej (najlepiej takiej, której suma rozpuszczonych składników mineralnych wynosi ponad 1500); sok z połowy limonki, kilka plastrów cytryny, 1 łyżka miodu, kilka listków mięty.
Do szklanki wsypujemy 2-3 kostki lodu, miód, sok z limonki, plastry cytryny i miętę. Całość uzupełniamy wodą i dekorujemy plastrem z cytryny.
Smacznego Emotikon smile
Szklanka wody mineralnej naturalnie zmineralizowanej (najlepiej takiej, której suma rozpuszczonych składników mineralnych wynosi ponad 1500); sok z połowy limonki, kilka plastrów cytryny, 1 łyżka miodu, kilka listków mięty.
Do szklanki wsypujemy 2-3 kostki lodu, miód, sok z limonki, plastry cytryny i miętę. Całość uzupełniamy wodą i dekorujemy plastrem z cytryny.
Smacznego Emotikon smile
II zwycięzca to Pani Wioletka :-)
Zielona energia z kiwi, szpinakiem i limonką
Orzeźwiający, pełen magnezu, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl na bazie kiwi i szpinaku. Rewelacyjny, ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni!
2 owoce kiwi
100 g mrożonego szpinaku
2 łyżki miodu mniszkowego Miody Polskie
250 ml mleka 2%
Sok z połowy limonki
Komosa ryżowa (nasiona quinoa) na wierzch
Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa.
Orzeźwiający, pełen magnezu, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl na bazie kiwi i szpinaku. Rewelacyjny, ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni!
2 owoce kiwi
100 g mrożonego szpinaku
2 łyżki miodu mniszkowego Miody Polskie
250 ml mleka 2%
Sok z połowy limonki
Komosa ryżowa (nasiona quinoa) na wierzch
Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa.
III zwycięzca to Pani Kasia :-)
Zielony napój miodowy
Przepis na orzezwiający i pyszny napój z miodem i owocami, w sam raz na kolację o zachodzie slońca, lub na dzień dobry w rześki poranek!
Składniki
-miód rzepakowy 3 duże łyżki
-świeży ananas
-4 jabłka
-3 kiwi
-łyżka soku bananowego
-natka pietruszki
-duży jogurt naturalny
Wszystkie składniki, umyte oraz odpowiednio rozdrobnione wsyp do blendera, dodaj yogurt i zmiksuj.
Udekoruj, podawaj mocno schłodzone!
Pyszne, zdrowe i pięknie zielone
Przepis na orzezwiający i pyszny napój z miodem i owocami, w sam raz na kolację o zachodzie slońca, lub na dzień dobry w rześki poranek!
Składniki
-miód rzepakowy 3 duże łyżki
-świeży ananas
-4 jabłka
-3 kiwi
-łyżka soku bananowego
-natka pietruszki
-duży jogurt naturalny
Wszystkie składniki, umyte oraz odpowiednio rozdrobnione wsyp do blendera, dodaj yogurt i zmiksuj.
Udekoruj, podawaj mocno schłodzone!
Pyszne, zdrowe i pięknie zielone
Wyróżnienia wędrują do:
- Pani Gabrysi
Orzeźwiająca zielona herbata z cytryną i miodem
Składniki:
0,5 l wody
1 łyżeczka zielonej herbaty liściastej
cytryna pokrojona w plasterki
kostki lodu
miód do smaku (u mnie wielokwiatowy)
listki mięty
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygniętą herbatę słodzimy miodem według uznania. Do szklanek dajemy plasterki cytryny, kilka listków mięty i kostki lodu, wlewamy zieloną herbatę.
Smacznego!!!
Składniki:
0,5 l wody
1 łyżeczka zielonej herbaty liściastej
cytryna pokrojona w plasterki
kostki lodu
miód do smaku (u mnie wielokwiatowy)
listki mięty
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygniętą herbatę słodzimy miodem według uznania. Do szklanek dajemy plasterki cytryny, kilka listków mięty i kostki lodu, wlewamy zieloną herbatę.
Smacznego!!!
- Pani Ewy
orzeźwiający napój z miodem:
3-4 plasterki świeżego imbiru
1 pomarańcza
1 grejpfrut
1/2 cytryny
1/2 limonki
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Imbir zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić na kilka minut, aby się zaparzył. Kiedy przestygnie wyjąc kawałki imbiru a napar osłodzić miodem.
Z owoców wycisnąć sok i połączyć z naparem imbirowym i dokładnie wymieszać.
3-4 plasterki świeżego imbiru
1 pomarańcza
1 grejpfrut
1/2 cytryny
1/2 limonki
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Imbir zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić na kilka minut, aby się zaparzył. Kiedy przestygnie wyjąc kawałki imbiru a napar osłodzić miodem.
Z owoców wycisnąć sok i połączyć z naparem imbirowym i dokładnie wymieszać.
- Pani Julianny
Smoothie z pieczonym jabłkiem
250ml kefiru (lub maślanki)
2 jabłka
1 łyżka miodu grzyczanego
szczypta cynamonu
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, a w jego miejsce wlać miód, oprószyć cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15-20 minut w temp. 180stC. Ostudzić.
Miąższ jabłka wyjąć za pomocą łyżki, przełożyć do pojemnika blendera, wlać kefir. Miksować do uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Przed podaniem oprószyć cynamonem.
Smacznego!
250ml kefiru (lub maślanki)
2 jabłka
1 łyżka miodu grzyczanego
szczypta cynamonu
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, a w jego miejsce wlać miód, oprószyć cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15-20 minut w temp. 180stC. Ostudzić.
Miąższ jabłka wyjąć za pomocą łyżki, przełożyć do pojemnika blendera, wlać kefir. Miksować do uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Przed podaniem oprószyć cynamonem.
Smacznego!
- Pani Ani
Pyszny napój z miodem Emotikon smile Oto przepis:
Do 2 litrów wody dodajemy 5 łyżek miodu (najlepiej podgrzanego, żeby był bardziej płynny), nasiona granatu, oraz pokrojone w kostkę i wcześniej schłodzone żeby puściły soki: limonkę, cytrynę i pomarańcz. Do całości wrzucamy dwie gałązki świeżej mięty. Przed wypiciem możemy wrzucić kilka kostek lodu, żeby napój był bardziej schłodzony. Gotowe!
Do 2 litrów wody dodajemy 5 łyżek miodu (najlepiej podgrzanego, żeby był bardziej płynny), nasiona granatu, oraz pokrojone w kostkę i wcześniej schłodzone żeby puściły soki: limonkę, cytrynę i pomarańcz. Do całości wrzucamy dwie gałązki świeżej mięty. Przed wypiciem możemy wrzucić kilka kostek lodu, żeby napój był bardziej schłodzony. Gotowe!
- Pani Kasi
"Koktajl kokosowo- arbuzowy z limonką"
SKŁADNIKI:
200 ml mleka kokosowego,
ćwiartka arbuza,
1/2 limonki,
1 łyżka miodu wielokwiatowego Miody Polskie.
PRZYGOTOWANIE:
Z arbuza odkrawamy skórę. Usuwamy pestki. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, miksujemy. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie całość miksujemy. Gotowy napój schładzamy godzinę w lodówce i przelewamy do szklaneczek przygotowanych z orzecha kokosowego. Dekorujemy parasolkami.
SKŁADNIKI:
200 ml mleka kokosowego,
ćwiartka arbuza,
1/2 limonki,
1 łyżka miodu wielokwiatowego Miody Polskie.
PRZYGOTOWANIE:
Z arbuza odkrawamy skórę. Usuwamy pestki. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, miksujemy. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z limonki. Dokładnie całość miksujemy. Gotowy napój schładzamy godzinę w lodówce i przelewamy do szklaneczek przygotowanych z orzecha kokosowego. Dekorujemy parasolkami.
- Pani Akrobatki
Letnie TRIO owocowo- miodowe
Nic nie dodaje tak energii, jak letni, orzeźwiający, owocowo-miodowy napój z samego rana! Prosty do przygotowania, nie wymaga dużo czasu. Dodatek miodu wielokwiatowego równoważy kwaśne kiwi i jeżyny. Po prostu niebo w gębie! Serdecznie polecam, gdy słoneczko grzeje niemiłosiernie Emotikon smile Pozdrawiam!
Składniki (na 2 porcje):
4 kiwi
1 duży banan
2 dojrzałe mango
100 g jeżyn
3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Kiwi oraz banana obrać, pokroić w kostkę. Mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze części. Przygotować 3 wysokie szklanki. Do pierwszego wrzucić jeżyny i 1 łyżkę miodu. Do drugiego banana, mango oraz 1 łyżkę miodu, a do trzeciego pokrojone kiwi i ostatnią łyżkę miodu. Każde naczynie z owocami oddzielnie zmiksować blenderem do powstania musu. Na dnie dwóch wysokich szklanek umieścić zmiksowane kiwi, na kiwi delikatnie wyłożyć masę jeżynową. Na nią wylać mus mangowy. Całość schłodzić w lodówce około 30 minut. Podawać ze świeżą miętą. Smacznego!
Nic nie dodaje tak energii, jak letni, orzeźwiający, owocowo-miodowy napój z samego rana! Prosty do przygotowania, nie wymaga dużo czasu. Dodatek miodu wielokwiatowego równoważy kwaśne kiwi i jeżyny. Po prostu niebo w gębie! Serdecznie polecam, gdy słoneczko grzeje niemiłosiernie Emotikon smile Pozdrawiam!
Składniki (na 2 porcje):
4 kiwi
1 duży banan
2 dojrzałe mango
100 g jeżyn
3 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Polskie
Kiwi oraz banana obrać, pokroić w kostkę. Mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze części. Przygotować 3 wysokie szklanki. Do pierwszego wrzucić jeżyny i 1 łyżkę miodu. Do drugiego banana, mango oraz 1 łyżkę miodu, a do trzeciego pokrojone kiwi i ostatnią łyżkę miodu. Każde naczynie z owocami oddzielnie zmiksować blenderem do powstania musu. Na dnie dwóch wysokich szklanek umieścić zmiksowane kiwi, na kiwi delikatnie wyłożyć masę jeżynową. Na nią wylać mus mangowy. Całość schłodzić w lodówce około 30 minut. Podawać ze świeżą miętą. Smacznego!
- Pani Gosi
Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada
100 gram truskawek
2-3 łodygi rabarbaru
2 łyżki wiórek kokosowych
2 szklanki wody
1-2 łyżki miodu lipowego
0,5 litra wody gazowanej
Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy 2 szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną. Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko, dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.
Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.
100 gram truskawek
2-3 łodygi rabarbaru
2 łyżki wiórek kokosowych
2 szklanki wody
1-2 łyżki miodu lipowego
0,5 litra wody gazowanej
Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy 2 szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną. Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko, dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.
Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.
Wszystkim bardzo gratuluję i jeszcze raz dziękuje za udział.
A teraz formalności związane z odbiorem nagrody.
Warunkiem otrzymania nagród (również za wyróżnienia) jest przekazanie nam dobrej jakości (rozdzielczości) zdjęć wraz z poniższym oświadczeniem (wydrukowanym, własnoręcznie podpisanym, zeskanowanym i przesłanym na nasz adres e-mail): kontakt@miody-polskie.pl
Miejscowość, data
Ja niżej podpisana ............................., będąca właścicielem załączonych w tej wiadomości zdjęć, oświadczam, że zdjęcia te nie naruszają praw osób trzecich i nie są obciążone żadnymi roszczeniami, jednocześnie wyrażam zgodę na ich bezpłatne wykorzystywanie i publikację, na potrzeby komercyjne reklamowe, promocyjne i marketingowe firm Miody Polskie Sp. z o.o. z siedzibą w Mokrej, Mokra 281B, 42-120 Miedźno oraz PPHU Orion Jarosław Kasprzyk z siedzibą w 42-100 Kłobuck, ul. Mała 12.
Zgoda obejmuje wykorzystanie, utrwalanie, obróbkę, powielanie,archiwizację, publiczne udostępnianie, jak również tworzenie, przechowywanie i użytkowanie kopii zapasowych i publikację za pośrednictwem dowolnego medium, w tym w wersji elektronicznej w globalnej sieci WWW (Internet), w szczególności na stronie internetowej www.miody-polskie.pl i facebook oraz w formie drukowanej. Zgodna zostaje wyrażona bezterminowo, nieodpłatnie i bez ograniczeń podmiotowych i przedmiotowych.
Niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez wyżej wskazane podmioty na potrzeby realizacji “Konkursu na napój z miodem”, zgodnie z treścią ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014, poz. 1182 tj, z pózm.zm).
Oświadczam, że jestem pełnoletna, nieograniczona w zdolności do czynności prawnych i w pełni rozumiem treść powyższych oświadczeń.
___________czytelny podpis właściciela zdjęć.
W razie jakichkolwiek problemów proszę kontaktować się z Miody Polskie mailowo. Adres wraz ze zdjęciem i przepisem oraz oświadczeniem proszę wysłać na maila Miody Polskie.
Gratuluję wszystkim :)
OdpowiedzUsuńJa również gratuluje , mi niestety się nie udało :( Ale konkurencja była świetna :)
OdpowiedzUsuńo jaaaaa :) Dziękuje :) Konkurs z super nagrodami dlatego ogromnie się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńGratulację!
OdpowiedzUsuńMiód taki zdrowy, tyle ma zbawiennych właściwości. Może gdybym jadła go regularniej moja odporność byłaby większa i nie leżałabym teraz rozłożona chorobą w łóżku.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Zwycięzców! :)
Jakie to wszystko przepyszne. Nic tylko robić, próbować i pić! :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla zwycięzców :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie choć się tym razem nie udało. Ale liczy się zabawa i... pyszne napoje :)
Gratuluję zwycięzcom! Świetne przepisy, warte zrobienia, bo wszystkie napoje są zdrowe, smaczne i pęknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńo kurcze mi się udało :):) dziękuję i wszystkim gratuluję :):)
OdpowiedzUsuńAle się cieszę:-) To będę miała Miodku pod dostatkiem:-) Dziękuję:-)
OdpowiedzUsuńGratulacje! Przepisy w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wyróżnienie i gratuluję pozostałym :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) dopiero zauważyłam, miła niespodzianka;)
OdpowiedzUsuńZobaczcie koniecznie na stronę big-active.pl tutaj znajdziecie idealną herbatę. Macie ogromny wybór więc na pewno znajdziecie idealną. Macie je wszystkie opisane więc łatwo jest dopasować idealną dla siebie.
OdpowiedzUsuń